Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα κονδύλια που εξοικονομήθηκαν από το κλείσιμο των στρατοπέδων ενώ αναφέρθηκε και στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων για τα έτη 2025 – 2036 που παρουσιάστηκε χθες (10.04.2025) στην Βουλή.
Ερωτηθείς για τη δεύτερη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Δένδιας εκτίμησε πως «είναι μια εποχή στην οποία πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, προσεκτικοί και να ανοίγουμε διαρκώς διαύλους επικοινωνίας», υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «η Αλεξανδρούπολη μπήκε στον χάρτη» στη διάρκεια της πρώτης διοίκησης του Αμερικανού Προέδρου. «Έχω την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί και με τη δεύτερη διοίκηση Τραμπ» σχολίασε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας πως «είναι φανερό ότι υπάρχει ένας συγκεντρωτισμός στην κορυφή αυτή τη στιγμή».
Ως προς τη χθεσινή, εξάωρη συνεδρίαση στη Βουλή για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, ο κ. Δένδιας απάντησε πως «πάντα ό,τι φαίνεται στις κάμερες δεν είναι αλήθεια. Τέθηκε ένα διαδικαστικό θέμα από την αντιπολίτευση στην αρχή και είναι κατανοητό, γιατί είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία», για να προσθέσει πως «όταν έκλεισαν οι κάμερες, 2 κόμματα ψήφισαν υπέρ τους σχεδιασμού και με εξαίρεση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος που ιστορικά ψηφίζει αρνητικά, πάντοτε έστω και για το τελευταίο ευρώ της αμυντικής δαπάνης, όλα τα κόμματα επιφυλάχθηκαν».
Ως προς το νέο αμυντικό δόγμα της χώρας, την «Ασπίδα του Αχιλλέα», η κοινή αντίληψη πως «τη θάλασσα την προστάτευε ο στόλος, τον αέρα, τον προστάτευε η αεροπορία και τη στεριά την προστάτευε ο στρατός χοντρά. Αυτό ήταν αυτό που φαίνεται απολύτως λογικό πια. Δεν είναι έτσι» περιέγραψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κάνοντας λόγο για μια νέα «ολιστική προσέγγιση που εντάσσει όλες τις αμυντικές μας δυνατότητες». Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η «Ασπίδα του Αχιλλέα» «κλείνει αμυντικά ολόκληρη την επικράτειά μας και τα παραδοσιακά μας συστήματα, δηλαδή τα πλοία μας, ιδίως τα καινούργια μας τις φρεγάτες που έρχονται τα υποβρύχιά μας που θα αποκτηθούν». Ως προς τις νέες αμυντικές δυνατότητες, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα «ο σχεδιασμός μας είναι υπερεπαρκής» παρατήρησε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ως «υπαρκτή» πιθανή απειλή της Ελλάδας, που δεν είναι «στο πλαίσιο του φανταστικού ή στο πλαίσιο της κινδυνολογίας».
Αναφορικά με το νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο ίδιος εστίασε στο «καινούργιο πρότυπο πάνω στο οποίο βασίστηκαν αυτές οι αυξήσεις», καθώς αυτές επιτεύχθηκαν «από εξοικονόμηση, από περικοπές», καθώς «χρειαζόμαστε ένα εξορθολογισμένο προσωπικό με μια συγκεκριμένη πυραμίδα, η οποία δεν θα είναι γεμάτη στρατηγούς ταξιάρχου και συνταγματάρχες. Και επίσης χρειαζόμαστε λιγότερα στρατόπεδα. Δεν χρειάζεται η Ελλάδα 850 στρατόπεδα», πρόσθεσε. Μάλιστα, αποκάλυψε πως από το κλείσιμο στρατοπέδων μηνιαία οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εξοικονόμησαν 130.316 εργατοώρες. «Αυτά λοιπόν εξοικονομήσαμε και με αυτά πήγαμε και μοιράσαμε ένα μέρισμα καλύτερου μισθού στα στελέχη μας. Ακριβώς γιατί υπάρχει ανάγκη για αυτό και αυτό μπορεί να συνεχιστεί. Υπάρχει έδαφος και νέος κύκλος εξοικονομήσεων απλώς» αποκάλυψε ο κ. Δένδιας, συμπληρώνοντας στην ίδια κατεύθυνση πως με τους μισθούς «κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, θα κάνουμε και άλλη προσπάθεια».
Ακόμη, προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία «δημιουργούμε δυνατότητα διδακτορικών, δημιουργούμε δυνατότητα έρευνας, στρατιωτικές σχολές» και έκανε εκτενή αναφορά στο οικιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας πως «φτιάχνουμε 1000 διαμερίσματα κάθε χρόνο». Ακόμη, αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τις προβλέψεις για κέντρα αποκατάστασης, κέντρα για άτομα με Αναπηρία και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Ως προς το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε την πρόθεση απόκτησης δύο ιταλικών φρεγατών Bergamini/FREMM. «Μας ενδιαφέρουν για 2 λόγους, πρώτον γιατί είναι εξαιρετικά πλοία τα ίδια. Δεύτερον, γιατί η είναι ο πρόλογος για την constellation τη φρεγάτα επόμενης γενιάς που φιλοδοξούμε να συζητήσουμε και να κατασκευάσουμε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», σημείωσε. Σε ερώτηση για τον ελληνικό Στόλο, ο Νίκος Δένδιας μίλησε για την προμήθεια των φρεγατών Belharra και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την 4η φρεγάτα FDI είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και η συζήτηση αφορά το τελικό κόστος αγοράς, με τον ΥΕΘΑ να λέει ότι «περιμένουμε μια φιλική χώρα και επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό».
Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι εξετάζεται η προμήθεια δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών FREMM κλάσης Bergamini, ενώ υπογράμμισε ότι τα δύο πολεμικά πλοία μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο λόγω των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που προσφέρουν αλλά επίσης επειδή οι φρεγάτες FREMM είναι ο «πρόλογος» για τις φρεγάτες Constellation «που θέλουμε να κατασκευάσουμε μαζί με τις ΗΠΑ».
Ο Δένδιας επισήμανε πως έτσι θα ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα και η ομογενοποίηση συστημάτων που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ενώ επιβεβαίωσε την γαλλική πρόταση για εγχώρια ναυπήγηση πολεμικών πλοίων, λέγοντας μάλιστα ότι έχει δώσει εντολή στην ΓΔΑΕΕ να υπάρχει συμμετοχή 25% της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα.