Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Απρίλιο και τον Μάιο οι αφίξεις ήταν μηδενικές σε σχέση με την έκρηξη ροών το τελευταίο εξάμηνο του 2019.
Οι μεταναστευτικές ροές του Μαΐου είναι μειωμένες κατά 91% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, ενώ το τρίμηνο (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος) του 2020 σε σχέση με πέρσι η μείωση φτάνει το 67%. Την ίδια ώρα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και των διαδικασιών που συνδέονται με την αποχώρηση μεταναστών τόσο από τα νησιά όσο και από τη χώρα, δηλαδή την ταχύτητα που εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου.
Μετά τις μόλις 76 αφίξεις τον Απρίλιο, τον Μάιο, αν και αυξημένες, καταγράφηκαν μόλις 284 αιτούντες άσυλο, αριθμοί που δεν θυμίζουν σε τίποτα το 2019. Πέρσι, το αντίστοιχο δίμηνο είχαν φτάσει στα νησιά του Αιγαίου 5.722 αιτούντες. Ωστόσο εξίσου σημαντικές με τις μειωμένες ροές είναι οι αυξημένες μεταφορές και η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, με τη «δεξαμενή» των χιλιάδων αιτήσεων που εκκρεμούν να πέφτει κάτω από τις 100.000 και για την ακρίβεια να αριθμεί στα τέλη Μαΐου τις 99.936. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 13.720 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα.
Η αντιπαραβολή των στοιχείων αφίξεων- μεταφορών (πολύ περισσότερες μεταφορές από αφίξεις στο 5μηνο) φαίνεται και στη μείωση των αιτούντων ασύλου που μένουν στα νησιά. Πλέον από τις περίπου 41.000 που ήταν στα τέλη στο 2019, οι μετανάστες στα νησιά είναι 35.962, καταγράφοντας μείωση στο 14,17%.
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
«Η αποσυμφόρηση των νησιωτικών δομών και η ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών αποτελούν βασική προτεραιότητα των δράσεών μας. Από την αρχή του έτους έχουν μεταφερθεί από τα νησιά του Αιγαίου περίπου 14 χιλιάδες αιτούντες άσυλο, ενώ οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, από 38.400 την 1/1/2020 έφτασαν τους 32.247.
Παράλληλα εκδόθηκαν περισσότερες από 6.000 αποφάσεις ασύλου. Τα στοιχεία για την κατανομή του πληθυσμού ανά περιφέρεια δείχνουν ότι το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο σηκώνουν ανισομερώς το βάρος του μεταναστευτικού και μαρτυρούν ότι υπάρχει χώρος για επίδειξη εθνικής αλληλεγγύης. Με εξαίρεση τις νησιωτικές περιφέρειες του Αιγαίου, όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας φιλοξενούν αιτούντες άσυλο έως 1% του πληθυσμού τους, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Για πρώτη φορά, στο ενημερωτικό δελτίο προστέθηκαν και στοιχεία που αφορούν την κατανομή των μεταναστών και προσφύγων στις περιφέρειες της χώρας.
Από τις 13 περιφέρειες, ουσιαστικά μόνο το Βόρειο Αιγαίο είναι στο «κόκκινο», με τον μεταναστευτικό πληθυσμό να ξεπερνά το 15% του συνόλου των νησιωτών, στο Νότιο Αιγαίο η κατανομή μεταναστών είναι στο 1,5% με βάση τους Δωδεκανήσιους – ξεπερνά το όριο που έχει τεθεί από την κυβέρνηση αλλά παραμένει μικρό ποσοστό.
Ακολουθούν η Ηπειρος, η Στερεά Ελλάδα και η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική. Κανέναν μετανάστη και πρόσφυγα δεν έχουν τα νησιά του Ιονίου, ενώ συνολικά στις δομές που διαχειρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διαμένουν 101.210 μετανάστες και πρόσφυγες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου