Ενας στους 19 μετανάστες που έφυγαν -κυρίως από την Αφρική- με προορισμό την Ιταλία πνίγηκε στη διαδρομή, με τους θανάτους μέσα στο 2019 στον μεταναστευτικό πλου της Κεντρικής Μεσογείου να ξεπερνούν τους 700, όταν στην Ελλάδα με τις 5πλάσιες αφίξεις είναι μόλις 70, με 1 στους 691 μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά να εντοπίζεται νεκρός.
Μία ακόμα έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκαλεί ανησυχία για τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, καθώς ο Νοέμβριος, που σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 3ετίας καθώς από το 2015 και μετά οι ροές ποτέ δεν ήταν ξανά τόσο αυξημένες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά στην Ελλάδα οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 32%, ενώ οι θαλάσσιες αφίξεις έχουν αυξηθεί κατά 64% και οι χερσαίες αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 25%. Σε όλες τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες οι αφίξεις είναι μειωμένες, όπως και τα συνολικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν μείωση κατά 19% τόσο του συνολικού αριθμού μεταναστών όσο και των προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της θάλασσας.
Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν φτάσει 65.834 μετανάστες, στη συντριπτική τους πλειονότητα – περίπου οι 46,000- από τον Ιούλιο και μετά. Αυτόν τον Νοέμβρη έφτασαν 8.736, όταν τον Νοέμβρη του 2018 3.203, του 2017 ήταν 3.215 και τέλος του 2016 ήταν 1.991.
Η Ελλάδα σε σχέση με Ιταλία και Ισπανία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος. Στην Ισπανία οι συνολικές αφίξεις του 2019 είναι στις 27.488 ενώ στη χώρα βρίσκονται 101.597 (μέχρι τα τέλη του 2018) και στην Ιταλία το 2019 έφτασαν 9.942 και στη χώρα μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018 είχαν καταγραφεί περίπου 300.000 μετανάστες.
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ μετά το χειρουργείο - Τα τελευταία νέα
Ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας μετά τη διακοπή των διασώσεων από τη γείτονα χώρα ξεπερνά κάθε ανθρώπινο νου. Περίπου 700 νεκροί και αγνοούμενοι μέσα σε 11 μήνες, όταν στην Ελλάδα είναι 70 (πέρσι ήταν 174) και στην Ισπανία 326, ενώ συνολικά στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη έχουν πεθάνει ή αγνοούνται 1.098 άτομα. Από το 2014, η Υπατη Αρμοστεία έχει καταγράψει 18.919 νεκρούς και αγνοούμενους, με την πιο θανατηφόρα χρονιά να είναι το 2016, όπου πέθαναν στη Μεσόγειο 5.096 ψυχές. Από το 2014 έφτασαν σώοι στην Ευρώπη 2.060.000 άτομα κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία.
Η Γερμανία
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Politico» η Γερμανία πρότεινε ένα σύστημα αυτόματης μετεγκατάστασης για τους αιτούντες άσυλο, στο οποίο οι αιτήσεις τους θα εξετάζονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Μέχρι τώρα αυτό γινόταν υποχρεωτικά στις χώρες που καταγράφονταν για πρώτη φορά οι αιτούντες, στα σύνορα δηλαδή της Ευρώπης.
Το έγγραφο τεσσάρων σελίδων, που είδε η «Politico», διανεμήθηκε στις χώρες – μέλη από το Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του ασύλου πριν από τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η εκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, πρώην υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, αναμένεται να παρουσιάσει τις μεταναστευτικές της προτάσεις τον Φεβρουάριο. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε ως κείμενο διεργασίας με το οποίο η χώρα μας είναι ξεκάθαρα κερδισμένη, ώστε να μοιραστεί ισόποσα το βάρος που δέχεται η Ελλάδα από τον Ιούλιο και μετά.
Η πρόταση αυτή ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως στις κυβερνήσεις των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, που ανέκαθεν αντιτίθενται στην υποχρεωτική μετεγκατάσταση και, παρά τη λέξη που δεν χρησιμοποιείται στο έγγραφο, είναι σαφές ότι αυτό το καθεστώς θα ήταν υποχρεωτικό.
Τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer αναμένεται να παρουσιάσει το έγγραφο στους συναδέλφους του σε μία από τις τακτικές συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες και την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις στο Βερολίνο με κράτη- μέλη της Ε.Ε., δήλωσαν οι διπλωμάτες.
Από την έντυπη έκδοση