Αλλαγές στο Λύκειο και στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οραματίζεται να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με ψηφιακό απολυτήριο, κατάργηση των τμημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εισαγωγικό έτος στις σχολές. Χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Κώστα Γαβρόγλου να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη συζήτηση στη Βουλή της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων.
Η ηγεσία του υπουργείου πετάει το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, με στόχο να πετύχει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση τις αλλαγές που προωθεί. Αν και το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση για αλλαγές, οι διαρροές από τις επιτροπές διαλόγου αφθονούν: διετές Λύκειο με τράπεζα θεμάτων, νέα εξεταζόμενα μαθήματα, εθνικό απολυτήριο και πλήρης αλλαγή της διάρθρωσης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ είναι μερικές από αυτές.
Ψηφιακό απολυτήριο
Πανελλαδικές για εθνικό απολυτήριο ακόμα και με ηλεκτρονική μορφή εξετάζονται αυτή την περίοδο από την επιτροπή διαλόγου για την Παιδεία.
Το εθνικό απολυτήριο, που στοχεύει στην αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχει διχάσει καθώς η εξασφάλιση της εγκυρότητάς του εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.
«Τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η διαδικασία που ακολουθείται και σήμερα για τις Πανελλαδικές δεν θα αποφευχθεί, αντίθετα θα διατηρηθεί», σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος της Επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία κ. Αντώνης Λιάκος και συνεχίζει: «Η βαθμολόγηση του απολυτηρίου θα πρέπει να γίνει κεντρικά, ώστε να επιτευχθεί η διαφάνεια, όπως ακριβώς γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στις εισαγωγικές εξετάσεις. Για το μέλλον όμως υπάρχει σειρά προτάσεων που αφορά την ένταξη της ψηφιακής τεχνολογίας στο σχολείο. Οι μαθητές θα μπορούν να κάθονται μπροστά από τον υπολογιστή και να εξετάζονται. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η βαθμολόγηση μπορεί να γίνει αυτόματα, εντός πέντε λεπτών από τον υπολογιστή».
Δεν είναι η πρώτη φορά που από το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζονται σε νέου τύπου εξετάσεις με ψηφιακή μορφή. Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχει νομοσχέδιο που αφορά το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, με στόχο τη θέσπιση της ηλεκτρονικής εξέτασης. Εργαλεία γι’ αυτό θα είναι ο υπολογιστής, τα ακουστικά, τράπεζα θεμάτων και αυτόματη αξιολόγηση όπου είναι δυνατόν.
Ολα τα παραπάνω καταγράφονται και στο πόρισμα του Αντώνη Λιάκου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έσπευσε να αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για την τράπεζα θεμάτων, σημειώνοντας ότι είναι άδικο να επικεντρώνονται τα δημοσιεύματα στο εν λόγω εργαλείο, όταν γίνονται προσπάθειες για συνολική αναβάθμιση του Λυκείου με σειρά προτάσεων.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου