Όπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, το ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε φόρμα στα Νοσοκομεία, η οποία θα πρέπει να συμπληρώνεται καθημερινά από αυτά, ώστε να αναφέρεται ο αριθμός των ασθενών με διαγνωσμένη γρίπη στις κλινικές, στις ΜΕΘ και οι θάνατοι από διαγνωσμένη γρίπη.
Σύμφωνα με την την ΠΟΕΔΗΝ, τα νούμερα που διαθέτει το ΚΕΕΛΠΝΟ «είναι τελείως πλασματικά, καθότι τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν στοιχεία πέραν των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, επειδή δεν γίνεται Μοριακός έλεγχος στα Κέντρα Αναφοράς σε δείγματα ασθενών για διάγνωση της γρίπης H1N1, που νοσηλεύονται στις Κλινικές των Νοσοκομείων και πάσχουν από συμπτώματα γρίπης».
Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι «το 70% των παθολογικών-πνευμονολογικών περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, καθώς επίσης και οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς στις εν λόγω κλινικές, οι οποίοι λαμβάνουν μάλιστα αντιική αγωγή.
Το Rapid Test πολλά Νοσοκομεία δεν το κάνουν, είτε γιατί δεν το έχουν, είτε γιατί το θεωρούν αναξιόπιστο.
Μοριακός έλεγχος δεν γίνεται, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης των Νοσοκομείων, καθότι στοιχίζει 40-60€ στον κάθε ασθενή».
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αναφέρουν ενδεικτικά τα εξής:
«ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Δεν έγινε σε καμία γυναίκα ή βρέφος μοριακός έλεγχος ανίχνευσης της γρίπης (εκτός ΜΕΘ).
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Δεν έγινε σε κανέναν ασθενή μοριακός έλεγχος ανίχνευσης της γρίπης εκτός (ΜΕΘ).
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Δεν έγινε σε κανέναν ασθενή Μοριακός έλεγχος για την ανίχνευση της γρίπης, ούτε Rapid Test, καθότι θεωρείται αναξιόπιστο από τους γιατρούς.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ: Δεν έγινε σε κανένα ασθενή Μοριακός έλεγχος, ούτε Rapid Test.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ: Έχει γίνει μοριακός έλεγχος σε έξι ασθενείς, ενώ στις κλινικές νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς, Rapid Test δεν γίνεται.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Δεν έγινε σε κανέναν ασθενή που νοσηλεύεται στις κλινικές μοριακός έλεγχος για ανίχνευση της γρίπης.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Έχουν αποσταλεί 15 δείγματα για μοριακό έλεγχο την τελευταία εβδομάδα και στην Παθολογική και Πνευμονολογική Κλινική αυτή τη στιγμή 22 ασθενείς λαμβάνουν αντιική αγωγή με συμπτώματα γρίπης».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση είναι ίδια σε όλα τα Νοσοκομεία. «Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, αναγκάζει ασθενείς να μην αντιμετωπίζουν έγκαιρα τη γρίπη. Εμφανίζονται μετά δύο με τρεις ημέρες στα επείγοντα των Νοσοκομείων με σοβαρά συμπτώματα. Εκεί συνωστίζονται εκατοντάδες ασθενείς και συνοδοί. Δεν υπάρχουν μάσκες να μοιρασθούν σε ασθενείς και συνοδούς.
Στις Κλινικές των Νοσοκομείων επικρατεί το αδιαχώρητο. Οκτάκλινοι θάλαμοι γεμάτοι, γεμάτοι οι διάδρομοι με ράντζα και φορεία, χωρίς να υπάρχουν μάσκες για προφύλαξη. Γι’ αυτό θερίζει η γρίπη» σημειώνει η Ομοσπονδία και διερωτάται: «Πώς είναι σε θέση οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας να προσδιορίσουν το μέγεθος των κρουσμάτων και των θανάτων από τη γρίπη, όταν δεν γίνεται ο απαραίτητος μοριακός έλεγχος για την ανίχνευση της γρίπης όπως ζητάει το ΚΕΕΛΠΝΟ;».
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ μιλά για «επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης, για να κρύψει την έλλειψη εμβολίων και κονδυλίων στα νοσοκομεία για να γίνεται ο μοριακός έλεγχος ανίχνευσης της γρίπης».
Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας, να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες
O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι αυτή την περίοδο γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, χωρίς συνταγή γιατρού και καλεί τις υγειονομικές αρχές, να ενημερώσουν άμεσα τους πολίτες, για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της πρακτικής, κάτι που όφειλαν να είχαν κάνει, πριν την έναρξη της επιδημίας της γρίπης.
Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί ασθενείς αγοράζουν με δική τους πρωτοβουλία ,από το φαρμακείο αντιβίωση, με τα πρώτα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.
Η άσκοπη κατανάλωσή τους, καθιστά τα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις, για την εμφάνιση των ανθεκτικών μικροβίων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, για τη Δημόσια υγεία.
Η γρίπη όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις,” θα κάνει τον κύκλο της” και τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της. Αντίθετα ενδείκνυται η έγκαιρη έναρξη της αντιικής αγωγής στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό, με τα πρώτα συμπτώματα.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τονίζει τα εξής:
«Η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα ,με συνέπεια να είναι από τις πρώτες χώρες, σε αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά ,όπως και η μόνη στο Δυτικό κόσμο που ο ασθενής μπορεί να προμηθευθεί φάρμακα ,από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή γιατρού. Οι υγειονομικές αρχές ,θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τους πολίτες, για τους κινδύνους που διατρέχουν πριν να ξεκινήσει η περίοδος των ιώσεων και της γρίπης. Επίσης το Υπουργείο Υγείας πρέπει επιτέλους να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι κανένα φάρμακο, δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή».
Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας να κάνει έστω και τώρα ενημερωτική εκστρατεία, για την ορθή κατανάλωση των αντιβιοτικών και να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου που ορίζει ότι κανένα φάρμακο, δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.
Επίσης καλεί τις υγειονομικές αρχές να ενημερώσουν , για την σωστή και έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων, στους ασθενείς με γρίπη που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό, με τα πρώτα συμπτώματα.