Ο Λευκορώσος ηγέτης φέρεται να είπε ότι στον Πριγκόζιν «δόθηκαν εγγυήσεις ασφαλείας», όπως ακριβώς υποσχέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Βλέπω ότι ο Πριγκόζιν πετούσε με αυτό το αεροπλάνο – ναι, όντως είναι στη Λευκορωσία σήμερα», φέρεται να είπε, προσθέτοντας ότι ο Πριγκόζιν θα έμενε στη χώρα με έξοδα της Βάγκνερ. Ο Λουκασένκο αναφερόταν σε ένα αεροπλάνο ρωσικής αεροπορικής εταιρείας που συνδέεται με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, το οποίο εθεάθη να φτάνει στην Λευκορωσία νωρίτερα το πρωί της Τρίτης (27/6).
Σύμφωνα με τον Μαρκ Γουόρνερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, ο οποίος μίλησε στο NBC News, ο Πριγκόζιν διαμένει αυτή τη στιγμή στο Μινσκ, σε ξενοδοχείο χωρίς παράθυρα, λόγω των ανησυχιών του για πιθανές απόπειρες δολοφονίας.
Ο Γουόρνερ αναγνώρισε ότι οι αναφορές περί δολοφονίας θα πρέπει να ελεγχθούν, αλλά τόνισε ότι ο Πριγκόζιν πράγματι διαμένει σε ένα από τα λίγα ξενοδοχεία χωρίς παράθυρα στο Μινσκ.
Την ίδια ώρα, παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο Ίαν Μπρέμερ, επικεφαλής του Eurasia Group που ειδικεύεται σε γεωπολιτικά θέματα. Μιλώντας στο CNBC, δήλωσε πως «ο Πριγκόζιν είναι σαν νεκρός».
«Θα αποτελεί μεγάλη έκπληξη εάν θα είναι… μαζί μας για καιρό. Ο Πούτιν έχει φυλακίσει και δολοφονήσει ανθρώπους που έχουν κάνει πολύ λιγότερα από αυτά που έκανε ο Πριγκόζιν και μου είναι αδιανόητο ότι θα του επιτραπεί να ζήσει περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο».
Εντωμεταξύ, ο πρώην αρχηγός του ρωσικού στρατού και αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών, Ιγκόρ Γκίρκιν, έγραψε για τον Πριγκόζιν πως «το να τον κρεμάσουμε για τη δολοφονία των αξιωματικών μας είναι απλώς απαραίτητο για τη διατήρηση της Ρωσίας ως κράτους».
Ο Αντρέι Γκουρούλεφ, απόστρατος Ρώσος στρατηγός και νυν βουλευτής, ανέφερε πως ο Πριγκόζιν και το «δεξί του χέρι», Ντμίτρι Ούτκιν, αξίζουν μια «σφαίρα στο κεφάλι».
«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι προδότες σε καιρό πολέμου πρέπει να εκτελούνται», δήλωσε επίσημα στο πρακτορείο Associated Press.
Βραζιλία: Σοκ από τα όργια μεταξύ ανδρών σε διάσημη παραλία του Ρίο (βίντεο)
Πάντως, ο Λουκασένκο είπε νωρίτερα σήμερα (27/6) ότι θα «καλοδεχτεί» τους διοικητές της Wagner που έχουν σκοπό να ακολουθήσουν το παράδειγμα του αρχηγού τους και να μεταβούν στην Λευκορωσία. Όπως δήλωσε σε συνάντησή του με τον Λευκορώσο υπουργό Άμυνας: «Αν οι διοικητές τους έρθουν σε εμάς και μας βοηθήσουν… μας πουν τι είναι σημαντικό τώρα… αυτό θα είναι ανεκτίμητο. Αυτό πρέπει να πάρουμε από την Wagner».
Προσέθεσε, δε, ότι δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται την παρουσία των μισθοφόρων στη χώρα του και ότι οι αρχές της Λευκορωσίας θα τους «παρακολουθούν στενά».
Ο Λουκασένκο φέρεται επίσης να είπε ότι η Λευκορωσία δεν χτίζει στρατόπεδα για την ομάδα, αλλά θα τους φιλοξενήσει αν θέλουν.
«Τους προσφέρουμε μια από τις εγκαταλειμμένες στρατιωτικές βάσεις μας. Σας παρακαλώ – έχουμε φράχτη, έχουμε τα πάντα – βάλτε τις σκηνές σας», είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο Λουκασένκο φέρεται επίσης να είπε ότι δεν σχεδιάζει να ανοίξει κανένα κέντρο στρατολόγησης μαχητών Wagner στη Λευκορωσία.
Wagner: Έκλεισε η ποινική υπόθεση – Ελεύθεροι οι μισθοφόροι – Καλούνται να παραδώσουν «στρατιωτικό υλικό» στο υπουργείο Άμυνας
Τα τρία μεγαλύτερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, FSB, αναφέρουν ότι η ποινική υπόθεση εναντίον των στασιαστών της ομάδας Wagner έχει κλείσει.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA, ανέφερε ότι η υπόθεση αποσύρεται επειδή «οι συμμετέχοντες είχαν σταματήσει τις ενέργειες που στόχευαν άμεσα στη διάπραξη του εγκλήματος».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες, προκειμένου η ομάδα Wagner να «παραδώσει το στρατιωτικό της υλικό», συμπεριλαμβανομένου βαρέος οπλισμού.
Χθες (26/6) το βράδυ, σε διάγγελμα που απηύθυνε στον ρωσικό λαό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει πως οι οργανωτές της ανταρσίας της Wagner θα «οδηγούνταν στη δικαιοσύνη», ωστόσο επεσήμανε πως «η συντριπτική πλειοψηφία» των μαχητών της Ομάδας «είναι πατριώτες» και ότι «με το να γυρίσουν πίσω, απέφυγαν περαιτέρω αιματοχυσία».
Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο Πούτιν, οι μισθοφόροι της Wagner είχαν τρεις επιλογές: α) Να υπογράψουν συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας και να ενταχθούν στον τακτικό στρατό, β) να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και τις οικογένειές τους ή γ) να μεταβούν στη Λευκορωσία. Ο ίδιος σημείωσε πως «οι οργανωτές της ανταρσίας θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, η ομάδα θα μπορέσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Νωρίτερα, ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη φερόμενη διαφυγή του στη Λευκορωσία, τόνισε ότι στόχος της πορείας των στρατευμάτων του προς τη Μόσχα ήταν η «αποτροπή της καταστροφής της οργάνωσής μας» και πρόσθεσε ότι δεν ήταν στόχος τους η ανατροπή της ηγεσίας της Ρωσίας. Όπως είχε γνωστοποιηθεί από πολλές πηγές εντός και εκτός Ρωσίας, η «καταστροφή» της Wagner είχε να κάνει με το γεγονός ότι η ρωσική ηγεσία είχε ζητήσει από τους μαχητές να υπαχθούν στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, να πληρώνονται και να λογοδοτούν απευθείας σε αυτό, όπως ο τακτικός στρατός.
Αυτή η απαίτηση της Μόσχας είχε διευρύνει το ρήγμα ανάμεσα στην ίδια και την ηγεσία της Wagner. Εδώ και μήνες, ο Πριγκόζιν διαμαρτυρόταν για την έλλειψη εξοπλισμού της ομάδας του, ενώ επέκρινε τις πρακτικές των Ρώσων στρατηγών και του υπουργείου Άμυνας στο ουκρανικό μέτωπο.
«Το κακό που έφερε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας πρέπει να σταματήσει» δήλωνε ο Πριγκόζιν στις 23/6, καταφερόμενος εναντίον του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού αλλά και του Βαλερί Γκερασίμοφ, αρχηγού του γενικού επιτελείου.
«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», είχε πει, καλώντας τους μαχητές του σε εξέγερση.
Στο διάρκειας 11 λεπτών μήνυμα που δημοσίευσε στο Telegram, μετά την λήξη της ανταρσίας το βράδυ της 24/6, ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι «Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν. Λυπούμαστε που χύσαμε ρωσικό αίμα. Κανένας δεν υπόγραψε συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο άμυνας. Είχαν αποφασίσει να μας κλείσουν την 1η Ιουλίου».
«Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση αλλά να δείξουμε τα λάθη που γίνονται στη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε και πρόσθεσε «Στόχος της πορείας (προς τη Μόσχα) ήταν να αποφευχθεί η καταστροφή της Wagner και να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι που με τις αντιεπαγγελματικές τους ενέργειες διέπραξαν τεράστιο αριθμό λαθών».
«Η Wagner λυπάται που ήταν αναγκασμένη να χτυπήσει τη ρωσική αεροπορία», είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι μαχητές της Βάγκνερ κατέρριψαν ελικόπτερα και αεροσκάφος στο Βορονέζ. «Αλλάξαμε πορεία για να αποφευχθεί να χυθεί αίμα Ρώσων στρατιωτών», είπε επίσης ο Πριγκόζιν.
Νωρίτερα, το αρχηγείο της παραστρατιωτικής οργάνωσης στη Ρωσία, που έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί «κανονικά», «παρά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα».
Νωρίτερα σήμερα, πηγές εντός της Wagner, ανέφεραν ότι η ομάδα συνεχίζει να στρατολογεί μισθοφόρους σε διάφορες περιοχές.
«Η στρατολόγηση συνεχίζεται», δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS υπάλληλος στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας.
Ειδήσεις σήμερα
Χειμάρρα: Αντιδράσεις για την απόρριψη του αιτήματος Μπελέρη να παραστεί στην ορκωμοσία του
La Repubblica: Η Εύα Καϊλή εθεάθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με την κόρη της