Την ανακοίνωση περί της κατάργησης της Αστυνομίας Ηθών έκανε ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, τονίζοντας ότι το Σώμα αυτό «καταργήθηκε από τις Αρχές που το δημιούργησαν», διαχωρίζοντας τη δικαστική εξουσία από την ίδρυσή του. Η κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών έρχεται ύστερα από τις καθημερινές διαδηλώσεις αντιφρονούντων στο Ιράν, που ξέσπασαν μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή τον Σεπτέμβριο στα χέρια των αστυνομικών του συγκεκριμένου Σώματος που ιδρύθηκε για να επιβάλει τους αυστηρούς κανόνες ένδυσης. Οι διαδηλώσεις για την αδικοχαμένη Αμινί εξελίχθηκαν στο μεγαλύτερο κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας μετά το 2009 στο Ιράν – η «πράσινη εξέγερση» τότε ξεκίνησε από τους φοιτητές, αλλά έσβησε γρήγορα με την καταστολή της από τις Αρχές.
Οι νέες διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από την Τεχεράνη πήραν γρήγορα διαστάσεις και εξαπλώθηκαν σε τουλάχιστον 50 πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας. Πολλές γυναίκες έκοβαν τα μαλλιά τους στη μνήμη της νεαρής Αμινί και σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Μπέζος - Σάντσεζ: Θα παντρευτούν τα Χριστούγεννα! - Που θα γίνει η υπερπολυτελή τελετή;
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν πως τουλάχιστον 450 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έφηβοι και παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στους δρόμους τους τρεις τελευταίους μήνες από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Οι ιρανικές Αρχές μιλούν για περίπου 200 νεκρούς από συμπλοκές, συμπεριλαμβάνοντας ανάμεσά τους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, και καταγγέλλουν τις διαμαρτυρίες ως ένα σχέδιο των εχθρών του Ιράν -φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ. Επίσης, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί είτε στη διάρκεια των διαμαρτυριών είτε επειδή τάχθηκαν με την πλευρά των διαδηλωτών. Το Σάββατο, συνελήφθη η ηθοποιός του κινηματογράφου Μιτρά Χαζάρ, επειδή ανήρτησε στο λογαριασμό της στο Instagram βίντεο με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο στο Βερολίνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα στο Ιράν.
Πριν από δύο εβδομάδες, τέσσερις άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο με την κατηγορία της «εχθρότητας κατά του Θεού» σε σχέση με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν. Το δικαστήριο ανέφερε ότι ένας από τους «ταραχοποιούς» σκότωσε έναν αστυνομικό με το αυτοκίνητό του, ενώ οι άλλοι, οπλισμένοι με μαχαίρια, πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τις θανατικές ποινές που ήταν αποτέλεσμα άδικων δικών, καθώς οι διαδηλωτές δεν είχαν πρόσβαση σε δικηγόρους και υποβλήθηκαν σε σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια για να δώσουν ψευδείς ομολογίες.
Η σκληρή επιβολή του νομικού συστήματος του Ιράν που βασίζεται στη Σαρία εθεωρείτο αναμενόμενη μετά την εκλογή του Ιμπραχίμ Ραϊσί στην προεδρία, ο οποίος είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του 83χρονου θρησκευτικού ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο τελευταίος τον προορίζει για διάδοχό του, όπως λέγεται, καθώς η υγεία του Χαμενεΐ είναι κλονισμένη. Ο Ραϊσί εμφανίσθηκε ως πολέμιος της διαφθοράς και της ολιγαρχίας, όμως λόγω των υπερσυντηρητικών του απόψεων δεν μπορεί να προσεγγίσει την ιρανική νεολαία.