Ήρθε μία νέα επανάσταση στον τομέα της ενέργειας και ονομάζεται φωτοβολταϊκό φύλλο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί περισσότερη ενέργεια από τα συνηθισμένα ηλιακά πάνελ
Το «τεχνητό φύλλο» που παράγει ηλεκτρική ενέργεια – Νέα επιστημονική καινοτομία
Οι επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου επινόησαν μια τεχνολογία εμπνευσμένη από φύλλα που συλλαμβάνει την ηλιακή ενέργεια και παράγει γλυκό νερό κατά τη διαδικασία.
Το σχέδιο, με την ονομασία PV-leaf, αποτελείται από γυαλί, φωτοβολταϊκά κύτταρα, ίνες μπαμπού και κύτταρα υδρογέλης που συνδυάζονται για να μιμηθούν ένα πραγματικό φύλλο.
Το νερό μπορεί ακόμη να κινείται και να διανέμεται σε όλη τη δομή του τεχνητού φύλλου και να εξατμίζεται από την επιφάνειά του, ψύχοντάς το.
.
Too good to be true? https://t.co/A44RgRGkMV— Robert Searfoss (@Rleeatlga) September 29, 2023
Σε ζεστές και ηλιόλουστες συνθήκες, οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να θερμανθούν σε θερμοκρασίες 65°C ή και περισσότερο, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την αποδοτικότητά τους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αυξημένη θερμότητα αναγκάζει τα ηλεκτρόνια στο υλικό του ημιαγωγού να κινούνται πιο ενεργητικά, οδηγώντας σε υψηλότερη αντίσταση και μειωμένη ηλεκτρική απόδοση.
Multi-generation photovoltaic leaf to produce electricity, thermal energy, water https://t.co/h2xoRe1doR pic.twitter.com/lO7ylmXW6Y
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ20/01/2025|16:42Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
— EOCP (@EOCPBCY) August 29, 2023
Απλώς μιμούμενοι τη διαπνοή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το τεχνητό φύλλο μπορεί να παράγει πάνω από 10% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με τους συμβατικούς ηλιακούς συλλέκτες.
«Αυτός ο καινοτόμος σχεδιασμός έχει τεράστιες δυνατότητες για τη σημαντική βελτίωση της απόδοσης των ηλιακών συλλεκτών, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την οικονομική αποδοτικότητα και την πρακτικότητα», δήλωσε ο Dr. Gan Huang, ο οποίος ήταν συν-συγγραφέας της μελέτης.
Ο Huang δήλωσε ότι το φύλλο είναι επίσης σε θέση να αξιοποιήσει την ανακτηθείσα θερμότητα για την ταυτόχρονη παραγωγή πρόσθετης θερμικής ενέργειας και γλυκού νερού, μέσα στο ίδιο εξάρτημα. Αυτό θα μπορούσε να παράγει «δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως», εάν κλιμακωθεί, πρόσθεσε. Αν και βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, η ερευνητική ομάδα έχει μεγάλες ελπίδες για τη νέα της εφεύρεση.
«Η εφαρμογή αυτού του καινοτόμου σχεδιασμού που μοιάζει με φύλλο θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτάχυνση της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης, αντιμετωπίζοντας παράλληλα δύο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις: την ανάγκη για αυξημένη ενέργεια και γλυκό νερό», πρόσθεσε ο καθηγητής Χρήστος Μαρκίδης, ένας από τους συγγραφείς.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εμπνέονται από τα φυτά για την παραγωγή ενέργειας.
Τον Μάιο, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανέπτυξε ένα άλλο είδος τεχνητού φύλλου που χρησιμοποιεί το φως του ήλιου για να μετατρέψει το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα σε αιθανόλη και προπανόλη, καθαρές εναλλακτικές λύσεις για τη βενζίνη ή το ντίζελ.
Ειδήσεις σήμερα
Κούβα: Κατέρρευσε κτίριο στην Αβάνα – 3 νεκροί και αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια [Βίντεο]
Σάλος στο Βέλγιο – Έρευνα για κινεζική κατασκοπεία μέσω της εταιρείας Alibaba
Tυφώνας έπληξε την Ταϊβάν – Οι άνεμοι έφτασαν τα 342,7 χιλιόμετρα ανά ώρα [Βίντεο]