Στο επίκεντρο των ΗΠΑ βρίσκονται οι δύο κόρες του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, Κατερίνα Τιχόνοβα και Μαρία Βορόντσοβα, σε μια συμβολική κίνηση -και όχι μόνο- που εκτιμάται ότι θα θορυβήσει τον Ρώσο πρόεδρο. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο Ρώσος πρόεδρος και οι συνεργάτες του κρύβουν μέσω των συγγενικών προσώπων τους περιουσιακά στοιχεία εκτός Ρωσίας. Στις κυρώσεις περιλαμβάνεται η σύζυγος και η κόρη του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η Μαρία και η Κατερίνα Λάβροβα. Υπενθυμίζεται πως η θετή κόρη του Λαβρόφ (από τη σχέση του με την «επίσημη ερωμένη» του), η 26χρονη Πολίνα Κοβάλεβα, έχει ήδη μπει στη λίστα των κυρώσεων της Βρετανίας. Τα περιουσιακά στοιχεία τους (αν υπάρχουν) δεσμεύονται και απαγορεύονται τα ταξίδια τους σε αμερικανικό έδαφος.
Επενδύσεις
Η μεγάλη κόρη του Πούτιν, η 36χρονη Μαρία Βορόντσοβα, είναι συνιδιοκτήτρια της εταιρίας Nomenko και ασχολείται με ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της Υγείας και ιατρικής περίθαλψης στη Ρωσία. Η 35χρονη Κατερίνα Τιχόνοβα είναι επικεφαλής σε ινστιτούτο τεχνητής νοημοσύνης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και πρώην χορεύτρια-ακροβάτισσα.
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει πως οι δυτικές κυρώσεις είναι «το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Ρωσία για ελευθερία και ανεξαρτησία», εμμένοντας στο αφήγημά του στο ρωσικό ακροατήριο ότι η Ουκρανία είναι ο πραγματικός επιτιθέμενος. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν πως οι κυρώσεις κατά των συγγενικών προσώπων του, που έχει προστατέψει επιμελώς τις τελευταίες δεκαετίες, θα τραβήξουν την προσοχή του.
Διστάζει η Ε.Ε.
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν χθες σε νέο πακέτο κυρώσεων που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την επίλυση κάποιων τεχνικών ζητημάτων, όπως μετέδωσε το Reuters. Οι πηγές του πρακτορείου επεσήμαναν πως κάποιοι εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις απαγορεύσεις εισαγωγών άνθρακα από τη Μόσχα, ωστόσο διπλωμάτες αισιοδοξούν ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στην επόμενη συνεδρίαση, σήμερα.
Πιο αποφασιστικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν απαγόρευση αμερικανικών επενδύσεων στη Ρωσία, σοβαρές οικονομικές κυρώσεις στις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες (Alfa Bank, Sberbank), σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και του πρωθυπουργού, Μιχαήλ Μισούστιν. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί «πιθανότατα θα εξαλείψουν τουλάχιστον 15 χρόνια οικονομικών κερδών της Ρωσίας».
Κυρώσεις επέβαλε και η Βρετανία, «παγώνοντας», σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, τα περιουσιακά στοιχεία της Sberbank, ενώ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα μέχρι το τέλος του έτους. Στο στόχαστρο βρίσκονται οχτώ ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμες βιομηχανίες (λιπασμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου, φορτηγών και διαμαντιών). Το Λονδίνο απαγορεύει επίσης τις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία και την εξαγωγή βασικού εξοπλισμού διύλισης πετρελαίου και καταλυτών.
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick [βίντεο]
Οι Ουκρανοί
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, έχουν χαρακτηρίσει «ανεπαρκείς» τις κυρώσεις της Ε.Ε., σημειώνοντας πως είναι απαραίτητο ένα εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, κίνηση που η Ενωση είναι ανέτοιμη να κάνει, αν και θεωρείται ότι θα «γονατίσει» τη Ρωσία. Πάντως, ήδη η Λιθουανία σταμάτησε από την Κυριακή τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προχωράει σε τέτοιο βήμα.
«Τεχνική χρεοκοπία»
Στο μεταξύ, κοντά σε «τεχνική χρεοκοπία» βρίσκεται η Ρωσία, καθώς πληρώνει σε ρούβλια τις υποχρεώσεις της που λήγουν. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στη Ρωσία δεν της επιτρέπουν να διεκπεραιώνει πληρωμές σε ξένους ομολογιούχους της μέσω ξένων τραπεζών. Ο Λευκός Οίκος έχει διαμηνύσει ότι σκοπεύει να αποκόψει κάθε πρόσβαση της Μόσχας στο δολάριο, ώστε να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποφάσισε να σταματήσει τις πληρωμές ομολόγων σε δολάρια από τους λογαριασμούς του ρωσικού Δημοσίου σε αμερικανικές τράπεζες.
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, βέβαια, δήλωσε πως «εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του», όμως οι ξένες τράπεζες αρνήθηκαν να προχωρήσουν τις πληρωμές για δύο ομόλογα που λήγουν, καθώς δεν προβλέπονται πληρωμές σε ρούβλια. Η κίνηση της Ρωσίας να πληρώσει το χρέος της σε ρούβλια «ασφαλώς αυξάνει την πιθανότητα μιας τεχνικής χρεοκοπίας», τονίζουν αναλυτές.
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: Στην ανακρίτρια σήμερα ο Μάνος Δασκαλάκης – Γιατί θα καταθέσει
Πάτρα: Σοβαρές ενδείξεις για «ασφυκτικό μηχανισμό θανάτου» σε Ίριδα και Μαλένα
Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για την 4η δόση του εμβολίου – Ποιοι καλούνται να κλείσουν ραντεβού