Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη, επιβεβαιώνει ότι σύγκρουση τεκτονικών πλακών (της Νοτιοαμερικάνικης και της Νάσκα) προκάλεσε τον τρομακτικό σεισμό και παλιρροϊκά κύματα που έφθαναν τα 15-20 μέτρα ύψος.
«Σε διάφορα σημεία κατά μήκος των ακτών της Αντοφαγκάστα και της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Χιλής, υπάρχουν αρχαίες παραλίες 4-7 μέτρα πάνω από το σημερινό επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας, των οποίων ο σχηματισμός δεν μπορεί να εξηγηθεί από τις παγκόσμιες αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας, αλλά από την ανύψωση των τεκτονικών πλακών ως αποτέλεσμα μεγάλων σεισμών», εξήγησε ο γεωλόγος Γκαμπριέλ Ίστον, εκ των επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη.
Ο αρχαιολόγος Ντιέγκο Σαλασάρ ανέφερε ότι ο σεισμός και το τσουνάμι εκτιμάται ότι προκάλεσαν πολλούς θανάτους και κύμα μετανάστευσης μεγάλου αριθμού κατοίκων προς άλλες περιοχές.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances, χρειάστηκε περίπου επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί και είχε στόχο να καθορίσει πόσο συχνά έπλητταν τέτοιες φυσικές καταστροφές τη συγκεκριμένη περιοχή στην αρχαιότητα.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Η Χιλή, η οποία βρίσκεται στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς», έχει μακρά ιστορία φονικών σεισμών. Το 2010, σεισμός 8,8 βαθμών προκάλεσε καταστροφικό τσουνάμι το οποίο σάρωσε τις παράκτιες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας και σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Ειδήσεις σήμερα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι αφήνουν πίσω νεκρούς – 11 πτώματα στο Χοστομέλ
Πάτρα: Στην ανακρίτρια σήμερα ο Μάνος Δασκαλάκης – Γιατί θα καταθέσει
Πάτρα: Σοβαρές ενδείξεις για «ασφυκτικό μηχανισμό θανάτου» σε Ίριδα και Μαλένα
Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για την 4η δόση του εμβολίου – Ποιοι καλούνται να κλείσουν ραντεβού