Η εμβληματική αυτή φωτογραφία της ΝΑΣΑ καθώς και άλλες 2.400 φωτογραφίες από την περίοδο των πρώτων διαστημικών ταξιδιών των Αμερικανών αστροναυτών και των Σοβιετικών κοσμοναυτών βγάζει σε δημοπρασία ο οίκος Christie’s.
Ανάμεσα σε αυτές είναι και η φωτογραφία του «πρώτου ανθρώπινου βήματος» στη σελήνη (του Αρμστρονγκ) καθώς και η πρώτη «σέλφι» – ο αστροναύτης Μπαζ Ολντριν πήρε φωτογραφία τον εαυτό του στο Διάστημα, στην ιστορική αποστολή του διαστημοπλοίου «Απόλλων 11».
«Η συλλογή των φωτογραφιών καταγράφει κάθε στιγμή του διαστημικού προγράμματος από τις πρώτες αποστολές τη δεκαετία του 1940 στις ΗΠΑ, έως τον θρίαμβο του Apollo» αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου Christie’s, που πραγματοποιεί τη δημοπρασία διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι προσφορές ξεκινούν από τις 100 στερλίνες και αναμένεται να φθάσουν στην τελική τιμή 50.000-60.000 στερλινών, όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».
Τις φωτογραφίες συνέλεξε ο Γάλλος Βίκτορ Μάρτιν-Μαλμπουρέ από τα εφηβικά του χρόνια. Στη συλλογή που αποτυπώνει «τη χρυσή εποχή της εξερεύνησης του Διαστήματος» υπάρχουν εμβληματικές φωτογραφίες όπως αυτή της Λάικα, της όμορφης σκυλίτσας που εστάλη στο Διάστημα και μπήκε με μια διαστημομηχανή σε τροχιά γύρω από τη Γη το 1957. Η φωτογραφία έχει ληφθεί στο σοβιετικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.
Επίσης, η φωτογραφία που αποτυπώνει την «ανατολή» της Γης («Earthrise»), όπως φάνηκε από τη Σελήνη, το 1968 και η πρώτη φωτογραφία ολόκληρης της γήινης σφαίρας (με την ονομασία «Γαλάζιος Βώλος»).
«Μέσω των φωτογραφικών μηχανών, οι αστροναύτες, σαν καλλιτέχνες, μπόρεσαν να μεταφέρουν στην ανθρωπότητα την ομορφιά και το βάθος της εμπειρίας τους στο Διάστημα, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τη θέση μας στο Σύμπαν», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος δημοπρασιών.
Αρκετές από αυτές της φωτογραφίες είναι γνωστές στους λάτρεις της εξερεύνησης του Διαστήματος. Ομως, άλλες φωτογραφίες δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά, καθώς βρίσκονταν «κρυμμένες» στα αρχεία του κέντρου Διαστήματος της ΝΑΣΑ στο Χιούστον ή στη ρωσική υπηρεσία διαστήματος Roscosmos.
Αδιανόητο: Ποια υπουργός φοβάται τις... μπανάνες; - Μέτρα στο υπουργείο για να μην τις βλέπει
Ο Μαλμπουρέ κατάφερε να συγκεντρώσει αυτές τις φωτογραφίες από δημοπρασίες, άλλους συλλέκτες, ακόμη και από τους ίδιους τους αστροναύτες, που εκτελούσαν και χρέη φωτογράφου στις πρώτες αποστολές, μετά από ειδική εκπαίδευση στη ΝΑΣΑ από τη θρυλική Kodak και το National Geographic.
O 90χρονος Μπαζ Ολντριν δήλωσε πριν από δύο χρόνια ότι είναι περήφανος που τράβηξε την πρώτη σέλφι (στην αποστολή του Gemini 12), το 1966.
Ο Αρμστρογκ, που έμεινε στην ιστορία για το «πρώτο βήμα» στη Σελήνη, πέθανε το 2012, σε ηλικία 82 ετών, μετά από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Τόσο εκείνοι που πάτησαν στη σελήνη όσο και οι άλλοι αστροναύτες των ΗΠΑ και Ρώσοι κοσμοναύτες αντιμετωπίζονταν στις πατρίδες τους και σε όλο τον κόσμο ως ήρωες.
Από την εποχή εκείνη έως σήμερα δεν έχουν γίνει άλλες προσσεληνώσεις, παρά τη μεγάλη πρόοδο της επιστήμης και της αστροναυτικής. Η ΝΑΣΑ σχεδιάζει τώρα μια νέα αποστολή στη Σελήνη, με τη συμμετοχή και μια γυναίκας αστροναύτη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρτεμις», που θα κοστίσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το πρόγραμμα, που είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση Τραμπ, προς το παρόν έχει μπει «στο ψυγείο», καθώς θα επανεξεταστεί από τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν, όταν θα αναλάβει την εξουσία
Από την έντυπη έκδοση