Η συμφωνία κυοφορούνταν εδώ και αρκετές μέρες με αποτέλεσμα η Αμερικανίδα διπλωμάτης να είναι σε θέση να προβεί σε ανακοινώσεις.
Η Στέφανι Ουίλιαμς ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης τον οδικό χάρτη για την «οργάνωση ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών σε όλη τη χώρα», μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, προσθέτοντας ότι από χθες Πέμπτη οι Λίβυοι συζητούν σχετικά με τις εξουσίες της μεταβατικής κυβέρνησης.
Οι συνομιλίες ανάμεσα σε 75 άτομα που επιλέχθηκαν από τον ΟΗΕ ως εκπρόσωποι των θεσμών και των διαφόρων φυλών και κοινωνικών ομάδων της Λιβύης διεξάγονται παράλληλα με τις στρατιωτικές συνομιλίες του GNA στην Τρίπολη και του LNA του Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη για την εφαρμογή της εκεχειρίας, που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανέκοψαν την προέλαση της φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Τρίπολης προς τη Σίρτη και στερώντας τον υπό παραίτηση (;) πρόεδρο της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ, Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγέντ Σαράτζ και από τους Τούρκους προστάτες του τον έλεγχο του κρισιμότερου κόμβου για τον έλεγχο και την εξαγωγή του λιβυκού πετρελαίου.
Ο Ερντογάν δεν έκρυψε την απογοήτευσή του γι’ αυτές τις εξελίξεις και προσπαθεί να διατηρήσει όσα κεκτημένα μπορεί, με τη μορφή δημοσίων συμβάσεων σε τουρκικές εταιρείες και διατήρηση κάποιων τουρκικών βάσεων επί λυβικού εδάφους.
Συγκλονιστικές εικόνες: Η στιγμή που ισραηλινός πύραυλος ισοπεδώνει κτήριο στη Βηρυτό
Βάσει του οδικού χάρτη, η μεταβατική κυβέρνηση θα επιφορτιστεί με την εξυπηρέτηση των βασικών υπηρεσιών και την κάλυψη των αναγκών του λιβυκού πληθυσμού, που υποφέρει εδώ κι εννέα χρόνια μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011 και είχε ξεσηκωθεί πρόσφατα τόσο στην Τρίπολη όσο και στη Βεγγάζη. Κύριο μέλημα θα είναι η αντιμετώπιση της Covid-19 και άλλων ασθενειών.
Η εύρυθμη λειτουργία αυτού του σχήματος -για την επίτευξη του οποίου συνεργάστηκαν άτυπα οι Ρώσοι με τους Αμερικανούς- προϋποθέτει να βρουν ένα μίνιμουμ συνεννόησης οι πενταμελείς στρατιωτικές αντιπροσωπείες του Χαφτάρ και του Σάρατζ, που διαβουλεύονται από χθες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Σίρτη, κοντά στη γραμμή ανακωχής.
Οι εξελίξεις πάντως θεωρούνται επιτυχία για τη Ρωσία, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που στήριξαν τον Χαφτάρ απέναντι στην Τουρκία και τον GNA.
Οση πρόοδος κι αν έχει επιτευχθεί, η καχυποψία παραμένει, απειλώντας να δυναμιτίσει κι αυτή την ειρηνευτική προσπάθεια. Την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από τις ανακοινώσεις της Στέφανι Ουίλιαμς, η πλευρά Σάρατζ κατηγόρησε τη ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner, που υποστηρίζει τον Χαφτάρ, ότι παρεμπόδισε την αντιπροσωπεία της να προσγειωθεί στην στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Καρνταμπίγια, νότια της Σίρτης, την οποία ελέγχουν οι δυνάμεις του LNA.
Από την έντυπη έκδοση