Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ηδη οι αρμενικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από τη στρατηγικής σπουδαιότητας περιοχή Αγκντάμ του θύλακα, ενώ σε περιοχές που επί 27 χρόνια κατείχαν οι Αρμένιοι αναπτύσσονται ρωσικές ειρηνευτικού χαρακτήρα δυνάμεις (τμήμα της συνολικής δύναμης των 1.960 ανδρών) ως και αζερικές μονάδες.
Οι Αζέροι επικρίνουν δριμύτατα τους Αρμένιους ότι αποχωρώντας καταστρέφουν τα πάντα και αφήνουν πίσω τους «καμένη γη», και μάλιστα ότι έχει υποστεί σημαντικές ζημιές το μεγάλο τέμενος του Αγκντάμ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο εθνογραφικό μουσείο της πόλης, καθώς και το φημισμένο μουσείο προϊόντων άρτου.
Μάλιστα, οι Αζέροι υποστηρίζουν ότι έχουν καταστραφεί και καεί σχεδόν όλα τα κτίρια και η περιοχή θυμίζει «Χιροσίμα στον Καύκασο»!
Οι Τούρκοι επιτελείς που ήταν στο αζερικό γενικό επιτελείο έχουν ενισχυθεί αριθμητικά το τελευταίο διάστημα, ενώ πέραν των στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που θα εδρεύουν στο κοινό συντονιστικό επιτελείο για την παρακολούθηση και εφαρμογή της συμφωνίας με τους Ρώσους, μία τουρκική δύναμη φέρεται να αναπτύσσεται σε περιοχή που θα είναι πλησίον του τριγώνου Αζερμπαϊτζάν, Νότιας Αρμενίας και Ιράν (μέχρι τα τέλη του χρόνου).
Ιράν: Πληροφορίες ότι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ έχει πέσει σε κώμα - Ποιος είναι ο διάδοχός του
Επίσης η τουρκική παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σε αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (που προξένησαν τις μεγαλύτερες απώλειες στις οχυρωματικές θέσεις και δυνάμεις των Αρμενίων), ενώ στον αζερικό θύλακα του Ναχιτσεβάν, που συνορεύει με την Τουρκία, θα αναβαθμιστεί η βάση υποστήριξης/επιμελητείας των Τούρκων.
Στο μεταξύ, διάσταση απόψεων επικρατεί μεταξύ Δυτικών, Ρώσων και Νοτιοκαυκάσιων αναλυτών σχετικά με το ποιος βγάνει κερδισμένος από την ήττα των Αρμενίων. Αίσθηση προκαλούν δηλώσεις γνωστών Ρώσων στρατιωτικών ε.α., αλλά και σχολιαστών, όπως του συνταγματάρχη ε.α. Αλεξί Ζίλιν και του αναλυτή Ρούσλν Πόυχοφ, που επισημαίνουν ότι η Αγκυρα είναι στους κερδισμένους και αναφέρουν πολλές λεπτομέρειες, ενώ κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι λόγω της καθολικής ήττας οι Αρμένιοι στο εξής θα είναι όλο και πιο εξαρτημένοι από τους Ρώσους.
Ο Αρμένιος αναλυτής Ρίτσαρντ Τζιραγκοσιάν σε άρθρο του υπογραμμίζει ότι «η Άγκυρα επανήλθε δυναμικά στον Νότιο Καύκασο και θα προωθήσει πολύ τα συμφέροντά της, από κοινού με τις πολύ στενές σχέσεις που διατηρεί με τη Γεωργία».
Τέλος, δύο μελέτες δυτικών «δεξαμενών σκέψης» (που είναι στη διάθεση του υπογράφοντος) επικεντρώνονται στον πολύ καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν πλέον τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στους σύγχρονους πολέμους «που η Τουρκία τους έχει διαβάσει καλά», ενώ γνωστός Ουκρανός αναλυτής επισημαίνει ότι η χώρα του συνεργάζεται σε αυτό τον τομέα πολύ με την Αγκυρα, η οποία πλέον θα έχει λόγο από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις ακτές της Κασπίας και τις τουρκογενείς χώρες της Κεντρικής Ασίας.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής