Παρότι δεν μονοπώλησε την συζήτηση, το ζήτημα της δίκαιης διανομής των εμβολίων παγκοσμίως απασχόλησε για ώρες τους ηγέτες των g20, οι οποίοι ωστόσο δεν κατέληξαν σε κάποιο ενιαίο οικονομικό σχέδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου ανέφερε σχετικά: «Έχουμε επιστρατεύσει πόρους για να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες οικονομικές ανάγκες όσον αφορά την παγκόσμια υγεία και την έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή ασφαλών και αποτελεσματικών διαγνωστικών μέσων, φαρμάκων και εμβολίων κατά του κορωνοϊού.»
«Στοχεύουμε στην εξίσου εύκολη και οικονομική για όλους πρόσβαση στα παραπάνω, καθώς και στην δέσμευση των μελών μας ότι θα παρέχουν κίνητρα για κάθε σχετική καινοτομία», κατέληγε η ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα οικονομικά ή στατιστικά στοιχεία.
Σε μια κίνηση ενδεικτική του ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών όσον αφορά το εμβόλιο που θα κυριαρχήσει στις αγορές, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιό της «Sputnik V» θα αποτελέσει την οικονομικότερη εναλλακτική, επισημαίνοντας ότι αυτά της Pfizer και της Moderna θα ανέρχονται στα 19,5 και 25-27 δολάρια αντίστοιχα ανά δόση, με δύο δόσεις να απαιτούνται.
Η σύνοδος κορυφής συζήτησε επίσης σχετικά με την πιθανή ρύθμιση και ελάφρυνση των χρεών αναπτυσσόμενων χωρών, τα οποία χρέη έχουν συσσωρευθεί έντονα λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, παρατείνοντας το «πάγωμα» εξόφλησης των χρεών τους μέχρι τον Ιούνιο του 2021 και εξετάζοντας το ενδεχόμενο εκ νέου διαπραγμάτευσης των χρεών την άνοιξη.
Η Σαουδική Αραβία, ως χώρα φιλοξενίας της συνόδου κορυφής, απέφυγε την καταδίκη εκ μέρους των ηγετών όσον αφορά την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την οποία κατηγορείται, λέγοντας ότι δεν θα λάβει υπόψη όσους επιχειρούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της ζητήματα και επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται για αυτά πολύ λιγότερο σε σχέση με τους δημοσιογράφους.
Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, επέμεινε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβουλευτούν το Ριάντ πριν προβούν εκ νέου σε συμφωνία με το Ιράν όσον αφορά τα πυρηνικά.
Από μεριάς του, ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε για μια ακόμη φορά να κλέψει τις εντυπώσεις διά της τακτικής…απουσίας του, ειδικά κατά την διάρκεια συζητήσεων πάνω σε θέματα για τα οποία τηρεί διαφορετική στάση σε σχέση με την πλειοψηφία των ηγετών.
ΗΠΑ: Άρχισαν οι απελάσεις από τον Τραμπ - Αλυσοδεμένοι μετανάστες επιβιβάζονται σε στρατιωτικό αεροσκάφος
Ένα από αυτά αποτελεί και η συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, συμφωνία στην οποία δεν μετέχουν οι ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με τον Τραμπ, κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια την οικονομική καταστροφή της χώρας του.
«Αποχώρησα από την συμφωνία για να προστατεύσω τους Αμερικανούς εργάτες», είπε ο Τραμπ στους υπόλοιπους ηγέτες, προτού αποσυρθεί για να…παίξει γκολφ.
«Αρνούμαι να θυσιάσω εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να στείλω τρισεκατομμύρια δολάρια στις χώρες που ευθύνονται για τη ρύπανση του πλανήτη στον μεγαλύτερο βαθμό», προσέθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεοκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σκοπεύει να τηρήσει εντελώς διαφορετική στάση στο ζήτημα σε σχέση με τον Τραμπ, έχοντας δεσμευθεί να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζεται το κινητό νοσοκομείο στο προαύλιο του 424 -Τι θα περιλαμβάνει
Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Από σήμερα οι πληρωμές – Πάνω από 70.000 οι αιτήσεις
Κορωνοϊός: 1.004 νεκροί μόνο μέσα στον Νοέμβριο – Σοκάρουν τα νούμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr