Ωστόσο, το Bloomberg επισημαίνει πως η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε κάθε λόγο να νιώθει «χαιρέκακα» απέναντι στον οικοδεσπότη της για το δημοσιονομικό χάος που αντιμετωπίζει αυτόν τον καιρό ο «μεγάλος ασθενής Γερμανία», εν αντιθέσει με τη σχετική τάξη που έχει μπει στη δική της χώρα στα δημοσιονομικά, στην πιστοληπτική ικανότητα και τον τραπεζικό τομέα.
«Το έλεγα από παλιά και δικαιώνομαι. Και οι Γερμανοί κάνουν λάθη», τόνισε ο καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Κάρλο Αλμπέρτο Μάφε. Αφορμή η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, η οποία στο πλαίσιο του άτεγκτου συνταγματικού κανόνα του μηδενικού ελλείμματος (ή «Μαύρου Μηδέν», «Schwarze Nulle», που θέσπισε ο Σόιμπλε το 2017) απαγορεύει στη γερμανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα αδιάθετα 60 δισ. ευρώ του πακέτου αντιμετώπισης της πανδημίας για την αντιμετώπιση κοινωνικών αναγκών. Με αποτέλεσμα τώρα ο Σολτς και οι Πράσινοι-Φιλελεύθεροι εταίροι του να υποχρεούνται να «τσεκουρώσουν» στον Προϋπολογισμό του 2024 τις δημόσιες επενδύσεις και να επιβάλουν πολιτική λιτότητας για να μην απολύσουν δημοσίους υπαλλήλους και να μη μειώσουν συντάξεις, όπως επεσήμανε ο οικονομικός σύμβουλος της Unicredit, Ερικ Νίλσεν.
Ο κεντροαριστερός Σολτς και η ακροδεξιά Μελόνι (που έδωσαν το βράδυ συνέντευξη Τύπου) δεν έχουν μόνο διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά οι χώρες τους έχουν και αποκλίνοντα συμφέροντα. Η ιταλική κυβέρνηση ζητά ελαστικοποίηση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας σχετικά με το χρέος και τα ελλείμματα, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες για μειώσεις φόρων και αύξηση των συντάξεων. Στο ζήτημα αυτό η Ρώμη αφήνει να κρέμεται η απειλή του βέτο.
Ωστόσο, ιταλικές πηγές έλεγαν πως είναι ειλικρινής πρόθεση των δύο πλευρών να βρουν πεδίο συνεννόησης σε όλα για το καλό της Ε.Ε, συμπεριλαμβανομένων της Γάζας και του Ουκρανικού.
Τουρκία: Συνελήφθη δήμαρχος της αντιπολίτευσης κατηγορούμενος ότι έστηνε δημόσιους διαγωνισμούς
Οπως προκύπτει από ιταλικές κυβερνητικές διαρροές, η Μελόνι και οι συνεργάτες της εκτίμησαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Γερμανός καγκελάριος δεν προχώρησε σε ουσιαστική κριτική της ιταλο-αλβανικής συμφωνίας για δημιουργία δύο κλειστών κέντρων παράτυπων, στην Αλβανία. Βερολίνο και Ρώμη συμφωνούν ότι πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά η συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής των μεταναστών. Στα βασικά θέματα της συζήτησης βρέθηκε και το ενεργειακό. Κι αυτό διότι η Ρώμη θεωρεί ότι αποτελεί γεωγραφικά βασικής σημασίας ενεργειακό κόμβο, με σημαντικές συμφωνίες για το φυσικό αέριο, με χώρες όπως η Αλγερία, ενώ για το μέλλον το ενδιαφέρον όλων στρέφεται προς το πράσινο υδρογόνο.
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Αριστα στην Ελλάδα, κίτρινη κάρτα η Γερμανία
Η Γερμανία πέφτει θύμα των «φειδωλών» μηχανισμών που η ίδια δημιούργησε, καθώς η Κομισιόν της επέστρεψε το σχέδιο Προϋπολογισμού ζητώντας να μειώσει τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης για το 2023 και το 2024.
Την ίδια παρατήρηση έκαναν τα ευρωπαϊκά όργανα σε Μάλτα και Πορτογαλία, ενώ με άριστα και χωρίς παρατηρήσεις εγκρίθηκαν τα σχέδια Προϋπολογισμού που κατέθεσαν Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ιρλανδία, Εσθονία και Λιθουανία.
Παράλληλα, η Κομισιόν κάλεσε το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Φινλανδία να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι Προϋπολογισμοί τους να ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις της, ενώ η Ιταλία, η Λετονία και η Ολλανδία κλήθηκαν επίσης να πάρουν πρόσθετα μέτρα.