Γράφει η Δήμητρα Στάικου
Ο επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής, δήλωσε πως οι εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα στάδια από τις 18 Σεπτεμβρίου ως τις 8 Οκτωβρίου. Πρόσθεσε δε ότι θα ληφθούν μεγάλα μέτρα ασφαλείας για να μπορέσουν οι εκλογείς να ψηφίσουν άφοβα. Ο ανταποκριτής του BBC στο Δελχί εκτιμά ότι η ινδική κυβέρνηση πιστεύει πως η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών θα ενισχύσει το νόμιμο της κυριαρχίας της στο Κασμίρ.
Όμως, η μεγαλύτερη συμμαχία των αυτονομιστών κι ένας απ ‘τους ηγέτες τους, ο Σαμπίρ Σαχ, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί περιστατικά βίας που εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών .
Γιατί είναι τόσο μεγάλης σημασίας οι εκλογές αυτές στην περιοχή του πολύπαθου Κασμίρ; Το Τζαμού και το Κασμίρ θα ψηφίσει για την εκλογή νέας Συνέλευσης σε τρεις φάσεις για πρώτη φορά μετά την κατάργηση του άρθρου 370 από την ινδική κυβέρνηση το 2019. Πριν δούμε το τι συμβαίνει με τις εκλογές αυτή τη στιγμή ας σταθούμε ένα λεπτό στο άρθρο 370 και τη σημασία της κατάργησής του.
Το άρθρο 370 του ινδικού συντάγματος που καταργήθηκε στις 5 Αυγούστου 2019, τερμάτισε τις διακρίσεις επτά δεκαετιών που αντιμετώπιζαν οι φυλετικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Gujjar-Bakerwal και Gaddi-Sippi στο Τζαμού και Κασμίρ και άνοιξε δρόμο για να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα στη χώρα.
Τα μέλη των κοινοτήτων Gujjar-Bakerwal και Gaddi-Sippi, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν μέχρι τέλους οι πρώην κυβερνώντες, είναι πλήρως εξουσιοδοτημένα να ζουν και να δουλεύουν όπως οι υπόλοιποι κάτοικοι μόλις τρία χρόνια μετά την ανάκληση του λεγόμενου ειδικού καθεστώτος της J&K.
Μετά την κατάργηση του άρθρου 370 και τη μετάβαση της J&K σε Έδαφος της Ένωσης, η Ινδική κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά για να επιτύχει μια ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών καθώς και των ανθρώπινων πόρων μέσω μιας σειράς πρωτοφανών αποφάσεων πολιτικής, σχεδίων και προγραμμάτων για την εφαρμογή της αρχής της ισότητας.
Επιστρέφοντας τώρα στις εκλογές που διεξάγονται αυτές τις μέρες στο Κασμίρ υπάρχουν 90 θέσεις στη συνέλευση της περιοχής. Η τελευταία ψηφοφορία της Συνέλευσης διεξήχθη στην περιοχή των Ιμαλαΐων το 2014.Εκτός από το Τζαμού και το Κασμίρ, το ECI ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία για την εκλογή νέας Συνέλευσης θα διεξαχθεί επίσης στη Χαριάνα σε μία φάση την 1η Οκτωβρίου. Η καταμέτρηση των ψήφων θα διεξαχθεί στις 4 Οκτωβρίου. Πρόσφατα, διεξήχθη ψηφοφορία στο Τζαμού και στο Κασμίρ κατά τη διάρκεια των εκλογών της Lok Sabha “Οίκου του Λαού” ελληνιστί, η οποία είναι η κάτω βουλή του ινδικού κοινοβουλίου.
Αυτά μόνο στην Αυστραλία: Μπήκαν στο δωμάτιό τους και βρήκαν ένα... κοάλα
Μετά την κατάργηση του άρθρου 370 ,μία γενναία κίνηση της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι η περιοχή συνδέθηκε ουσιαστικά με την Ινδία και μπήκε τέλος στην κυριαρχία των αντιειρηνευτικών ομάδων.
Τι συνέβαινε στην περιοχή του Τζαμού και του Κασμίρ πριν την κατάργηση του άρθρου και ποιοι βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις; Εξτρεμιστές μουσουλμάνοι τζιχαντιστές έχουν υπάρξει υπεύθυνοι για πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις . Τον Φεβρουάριο του 2019, ένας βομβιστής αυτοκτονίας που ανήκει σε μια τρομοκρατική ομάδα, η οποία έχει απαγορευτεί στο Πακιστάν, σκότωσε 40 μέλη της ινδικής αστυνομικής μονάδας, καθιστώντας αυτήν την επίθεση ως την πιο θανατηφόρα που έχει σημειωθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στο Κασμίρ.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό ενισχύοντας οικονομικά και στρατιωτικά τις κινήσεις των τζιχαντιστών θέλοντας μέσω αυτής της κίνησης της να ενισχύσει διπλωματικά το Πακιστάν.
Όπως μεταδίδει το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ηγέτης της προσκείμενης στην Τουρκία ομάδας στη Συρία «Σουλεϊμάν Σάχ» αποκάλυψε την πρόθεσή του να μεταφέρει αριθμό μαχητών από τη Συρία στην περιοχή του Κασμίρ, για το οποίο η Ινδία και το Πακιστάν έχουν πολύχρονη διαμάχη.
Η αποστολή των φιλότουρκων μισθοφόρων στο πλευρό των Πακιστανών σχετίζεται με τις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν μέσω της εμπλοκής του σε ιστορικές και χρόνιες συγκρούσεις με θρησκευτικό και εθνικό υπόβαθρο, όπως συνέβη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στον Καύκασο και, τώρα, μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν στα βάθη της Ασίας.
Συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, ο Ερντογάν ευελπιστεί και στην αμυντική συνεργασία με το Πακιστάν με στόχο την πώληση των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.
Μετά την κατάργηση του άρθρου 370 όμως από πλευράς Ινδίας τα πράγματα στο Κασμίρ άλλαξαν προς το καλύτερο.Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδα therealkashmir.com, με τίτλο «Η νυχτερινή ζωή του Κασμίρ αναβιώνει καθώς η τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το Πακιστάν μειώνεται», το οποίο υπογράφει ο Khubaib Mir, συγγραφέας και Πρόεδρος του Voice of Youth (Μεγαλύτερη οργάνωση με βάση τη νεολαία), αυτήν τη στιγμή, το κέντρο του Σριναγκάρ, της πρωτεύουσας του Κασμίρ δηλαδή, είναι γεμάτο δραστηριότητα μέχρι αργά το βράδυ. « Οι νέοι παίζουν τώρα ποδόσφαιρο, κρίκετ και άλλα αθλήματα σε καλά φωτισμένα στάδια μέχρι τα μεσάνυχτα, και ο φόβος και η απειλή του τρόμου που επικρατούσε με το ηλιοβασίλεμα έχει εξαφανιστεί εντελώς. »
Δεν υπάρχουν πλέον τρομοκράτες που κουβαλούν όπλα ή χειροβομβίδες, αφού οι υπηρεσίες ασφαλείας τα έχουν υποβαθμίσει. Δεν υπάρχουν πλέον επιθέσεις με χειροβομβίδες ή διασταυρούμενα πυρά, αυτονομιστικές κλήσεις διακοπής λειτουργίας ή περιστατικά λιθοβολισμού πουθενά στην κοιλάδα.
Με τα μάτια στραμμένα αυτή τη στιγμή στο Κασμίρ ας ελπίσουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα των εκλογών και την αποκατάσταση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή καθώς μέχρι τώρα τα περιστατικά βιαιοπραγιών διαδέχονται το ένα το άλλο.