Η Άγκυρα αποκλείεται να κάνει βήμα πίσω και «οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να αναζητούν άλλες εναλλακτικές λύσεις για να αναπτύξουν τις δικές τους δυνατότητες εκσυγχρονισμού τους», τόνισε ο Καλίν, προσθέτοντας:
«H Άγκυρα εμμένει στις θέσεις της σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία θα λειτουργήσει εάν ληφθούν θετικά βήματα και δεν θα προχωρήσει εάν δεν ληφθούν μέτρα». Επίσης, ο Καλίν επεσήμανε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν καθορισμένη ημερομηνία για συνάντηση του Τριμερούς Μηχανισμού (Τουρκία, Σουηδία, Φινλανδία).
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ισχύει ότι οι ΗΠΑ θα θέσουν όρους για την αγορά των F-16 την ένταξη της Σουηδίας Φινλανδίας, ο Καλίν απάντησε ότι αν υπάρξουν όροι από κάποιους γερουσιαστές όπως ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, αλλά ταυτόχρονα οι Αμερικανοί ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για F-35, θα χάσουν σαφώς την ουδέτερη θέση τους στο ΝΑΤΟ.
Τόνισε δε ότι η Άγκυρα αποκλείεται να κάνει βήμα πίσω και «οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να αναζητούν άλλες εναλλακτικές λύσεις για να αναπτύξουν τις δικές τους δυνατότητες εκσυγχρονισμού τους».
«Ακούμε και εμείς επίσης φήμες ότι γίνεται μια τέτοια συζήτηση στο Κογκρέσο ότι θα προβάλουν κάποια προαπαιτούμενα. Τέτοιες αξιολογήσεις γίνονται. Πληροφορηθήκαμε ότι η διοίκηση δεν έχει τέτοιο αίτημα ή επιθυμία. Αυτή είναι η εκτίμηση μας. Εάν κάποιοι γερουσιαστές, όπως ο Μενέντεζ στο Κογκρέσο, το θέσουν ως προϋπόθεση και ταυτόχρονα ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η ΗΠΑ θα χάσουν την ουδέτερη θέση τους εντός του ΝΑΤΟ. Αυτή την κατάσταση δεν θα την αποδεχτεί η Τουρκία», υπογράμμισε ο Καλίν.
«Αλλά αν η αμερικανική διοίκηση ή το Κογκρέσο θέσει προϋποθέσεις του τύπου “αν δεν το κάνετε αυτό, δεν θα γίνει εκείνο”, εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας. Δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια», είπε χαρακτηριστικά
Ντόναλντ Τραμπ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση - Πρόσωπα... φωτιά σε θέσεις κλειδιά
Γερουσιαστής Βαν Χόλεν: Άπιστος σύμμαχος η Τουρκία, F-16 μόνο με την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Στο στόχαστρο του γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν βρέθηκε η Τουρκία, την οποία παρουσίασε ως έναν «άπιστο σύμμαχο» που δεν αξίζει να ανταμειφθεί με την αναβάθμιση και την πώληση νέων F-16.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο «National Press Club» στην Ουάσιγκτον, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής τόνισε ότι δεν υπάρχει «κανένα σενάριο» όπου θα επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία χωρίς να έχει προηγουμένως επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Δεν πρόκειται να δοθούν F-16 στην Τουρκία εάν δεν δεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία… Εάν η κυβέρνηση έστελνε τώρα μια επίσημη ειδοποίηση (στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16), τότε ναι, θα είχε κατατεθεί ένα ψήφισμα για την απόρριψη (της αμυντικής σύμβασης)», εξήγησε ο κ. Βαν Χόλεν.
Ο γερουσιαστής του Μέριλαντ υποστήριξε ότι η πλειοψηφία της Γερουσίας ενστερνίζεται τη συγκεκριμένη άποψη. Μάλιστα, εκτίμησε ότι υπάρχει ομοφωνία και με τον Λευκό Οίκο, καθώς, όπως είπε, είναι απίθανο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στην πώληση των F-16 χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Βαν Χόλεν αναγνώρισε ότι η διαδικασία προσφέρει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να παρακάμψει ένα ενδεχόμενο βέτο στο Κογκρέσο. Ωστόσο, εκτίμησε ότι με την παρούσα κατάσταση ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να στείλει το επίσημο αίτημα για τα F-16 στους Αμερικανούς νομοθέτες.
Τέλος, ο γερουσιαστής υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν με την ΕΕ την από κοινού επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία. Όπως εξήγησε, τέτοιες κυρώσεις μπορούν να μπουν στο τραπέζι αν η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ ή αν πραγματοποιήσει μια νέα εισβολή εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, οι οποίες εξακολουθούν να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την τελική και οριστική εξάλειψη της τρομοκρατίας στην περιοχή.
Ειδήσεις σήμερα
Πτώση F-4 Phantom: Θρήνος για τον υποσμηναγό, συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη
Σε επικίνδυνο κατήφορο ο Τσίπρας – Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που φεύγει από τη Βουλή