Αυτό ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά ακόμα και μέσα στο κόμμα του από στελέχη που αφενός αιφνιδιάστηκαν, αφετέρου κατάλαβαν γιατί η απόφαση ελήφθη σε μία έκτακτη, κλειστή σύσκεψη με τους συνεργάτες του και τα μέλη του εκτελεστικού γραφείου, χωρίς συζήτηση και ανταλλαγή επιχειρημάτων.
Επαναλαμβάνοντας τις γνωστές καταγγελίες περί σκανδάλων, διαφθοράς κ.λπ. και έχοντας στο πλευρό του από τη μία τη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου και από την άλλη την εκπρόσωπο του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να πείσει κανέναν ότι εγκαταλείπει τη Βουλή ως υπερασπιστής της Δημοκρατίας. Περισσότερο προκάλεσε συνειρμούς, παραπέμποντας στους «αγανακτισμένους» στην πάνω και την κάτω πλατεία Συντάγματος το 2011, που ούρλιαζαν κατά τα Βουλής και απειλούσαν τη Δημοκρατία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να πείσει τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που με ανακοινώσεις τους, όχι μόνο πήραν αποστάσεις από την απόφασή του, αλλά του άσκησαν έντονη κριτική. Και εκεί που στόχευε στην πολιτική απομόνωση της Ν.Δ., εμφανίζεται ο ίδιος απομονωμένος, αφήνοντας το βήμα της Βουλής για αυτούς που σέβονται τη Δημοκρατία, τους κανόνες της και τη διαφορετική άποψη.
Με την απόφασή του να εγκαταλείψει τη Βουλή, ο κ. Τσίπρας προσβάλλει το σύνολο του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία του, ενώ γνωρίζει πως, ούτως ή άλλως, θα προσφύγει σε αυτήν σε μερικούς μήνες.
Θεοδωρικάκος: Τα μέτρα κατά της ακρίβειας θα συνεχιστούν και το 2025
Παράλληλα, δικαιώνει αυτούς που ισχυρίζονται ότι στην τελική ευθεία προς τις εκλογές δεν θέλει να είναι στη Βουλή. Δεν θέλει να ψηφίσει μέτρα θετικά για τους πολίτες που προγραμματίζει να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, δεν θέλει την αντιπαράθεση και τον αντίλογο. Δεν θέλει να συζητηθούν με τον ίδιο παρόντα, αποκαλύψεις που βαραίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ο κ. Τσίπρας είπε ότι εξάντλησε τα θεσμικά μέσα που είχε για να αντιδράσει στην υπόθεση των υποκλοπών και γι’ αυτό αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Βουλή, με την εξαίρεση τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση και ψήφιση της νομοθετικής παρέμβασης που αναμένεται για τον αποκλεισμό των νεοναζί από τις εκλογές.
Σκοπίμως, χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις, κάνοντας λόγο για διαφθορά που φτάνει πολύ βαθύτερα, για επικίνδυνη διάβρωση της κοινωνικής συνοχής και την κακοποίηση του κράτους δικαιοσύνης. Επιτιθέμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι έχει καταχραστεί την εξουσία που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός από την πρώτη μέρα. Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις υποκλοπές, τόνισε ότι όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.
Προανήγγειλε τη «διεθνοποίηση] της υπόθεσης των υποκλοπών, ενώ δεν απάντησε, επί της ουσίας, σε καμία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε όπως -για παράδειγμα- στο πώς επέλεξε τα έξι ονόματα που έστειλε στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο. «Επέλεξα 6 πρόσωπα από όλα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας» περιορίστηκε να πει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Τραμπισμός αλά γκρέκα»
Οπως ήταν αναμενόμενο, η αντιθεσμική και αντιδημοκρατική πρωτοβουλία του αρχηγού τα αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα «γνήσιο εκφραστή του τραμπισμού αλά γκρέκα» και τον κατηγόρησε ότι «προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας».
«Εμπλεος μένους και ολοκληρωτικής νοοτροπίας, ο κ. Τσίπρας δεν αναλογίστηκε ότι όλοι όσοι έβλαψαν τη Δημοκρατία, στη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας, ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον Κοινοβουλευτισμό και προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΣΟΚ: «Ανεύθυνη στάση και σταλινικές πρακτικές»
Mία πολύ σκληρή ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, επιβεβαίωσε τις πολύ κακές σχέσεις των δύο κομμάτων, μετά την απρέπεια Τσαπανίδου, την οποία όχι απλά συνέχισε, αλλά ενίσχυσε χθες ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.
«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από τέσσερις ημέρες έσπευσε να δώσει με την πρόταση μομφής “πολιτικό σωσίβιο” στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα δήλωσε ότι θα απέχει από το Κοινοβούλιο αποδεικνύοντας και πάλι την ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι γκεμπελικές πρακτικές “λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει” είναι πάντα στην εργαλειοθήκη των στελεχών και των επικοινωνιακών βραχιόνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ήταν το ξεκίνημα της επίθεσης που εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. κατά του Κ. Τσίπρα. Και αφού μέσω της ανακοίνωσης των Ευρωσοσιαλιστών διέψευσε Πολάκη και Βαξεβάνη ότι δήθεν οι Σοσιαλιστές δεν αναδεικνύουν την υπόθεση των υποκλοπών στο Ευρωκοινοβούλιο, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. «συμπεριέλαβε» την κ. Τσαπανίδου. «Οι αθλιότητες της εκπροσώπου Τύπου περί ‘εκβιαζόμενου’ Νίκου Ανδρουλάκη, θύμισαν τις σταλινικές πρακτικές τους και κατόπιν εορτής προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα» κατέληξε η ανακοίνωση.
Σε ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο κατά του κ. Τσίπρα, προέβη και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνέντευξη Τσίπρα στο Ζάππειο. «3,5 χρόνια υπερψήφιζε όλα τα απίθανα της Μητσοτάκης ΑΕ: εκποίηση Ελληνικού, 600άρι επίδομα καταστολής κ.λπ. Ξάφνου, πριν διαλυθεί η Βουλή… απέχει από το κοινοβουλευτικό έργο» ανέφερε σχετικά ο κ. Βαρουφάκης, καταλήγοντας πως «το Ζάππειο τελικά εμπνέει ρεσιτάλ υποκρισίας από τις αξιωματικές αντιπολιτεύσεις».
Ειδήσεις σήμερα
Πτώση F-4 Phantom: Θρήνος για τον υποσμηναγό, συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη