Η απώλεια εσόδων για την Αίγυπτο, λόγω της αλλαγής ρότας πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα, προκαλεί τεράστιο πονοκέφαλο στο Κάιρο. Το πρόβλημα επιτείνει ο αμερικανικής έμπνευσης (και ευθέως ανταγωνιστικός προς τον νέο κινεζικό Δρόμο του Μεταξιού, Belt and Road) εμπορικός διάδρομος IMEC, που θα ενώσει την Ινδία με το Ισραήλ και την Ευρώπη παρακάμπτοντας το Σουέζ.
Δύο στόχοι
Η εκτεταμένη εισαγωγή ήταν απαραίτητη, ώστε να κατανοηθούν οι λόγοι για τους οποίους δύο από τις πλουσιότερες πετρομοναρχίες του Κόλπου, που πρόσφατα έγιναν δεκτές στα BRΙCS (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία), αποφάσισαν να… αγοράσουν φιλέτα της ακτογραμμής της Αιγύπτου με δύο απόλυτα διακριτούς στόχους: Αφενός να τη στηρίξουν οικονομικά χαλαρώνοντας την εξάρτησή της από το ΔΝΤ (το οποίο ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί μακρύ εργαλείο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής) και αφετέρου να ενισχύσουν την επιρροή τους στη χώρα του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι σε περίοδο τεκτονικών μετατοπίσεων στην περιφερειακή και την παγκόσμια αρχιτεκτονική.
Η συμφωνία που ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για ένα κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα 35 δισ. δολαρίων, με επίκεντρο ένα κατασκευαστικό project στη χερσόνησο της Ρας αλ Χίκμα, κοντά στην Αλεξάνδρεια, μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής στην αιγυπτιακή Ιστορία!
Το ενδιαφέρον είναι ότι ένα μέρος των χρημάτων ήταν ήδη κατατεθειμένο σε μετρητά στην κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να φθάσουν τους επόμενους δύο μήνες.
Ηδη με αυτήν την κίνηση ματ η Αίγυπτος αναβαθμίστηκε στις διεθνείς αγορές και αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για ένα ακόμη δάνειο άνω των 10 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα. Η χώρα του Νείλου έχει υπέρογκο εξωτερικό χρέος και υποφέρει (όπως η Τουρκία) από έλλειψη ξένου συναλλάγματος, που γεννά πληθωρισμό και ανεβάζει τις τιμές κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων φτωχών Αιγυπτίων.
Κέιτ Μίντλετον: «Να στραφούμε στην αγάπη και όχι στον φόβο» - Τι ανάφερε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της
Ο ραγδαία αυξανόμενος νεανικός πληθυσμός της Αιγύπτου (η οποία ξεπέρασε συνολικά τους 110 εκατομμύρια κατοίκους) μπορεί να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής. Τα δύσκολα, άλλωστε, είναι μπροστά, καθώς το ΔΝΤ θέτει όρο για το δάνειο την υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας και τις αποκρατικοποιήσεις στρατηγικών επιχειρήσεων που ελέγχει ο στρατός.
Εντονες φήμες στην Αίγυπτο λένε ότι στη «διπλωματία της διάσωσης» θα μπει σύντομα και η Σαουδική Αραβία, με πρόσθετη επενδυτική ένεση 15 δισ. δολαρίων για ένα τουριστικό project στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Ρας Γκαμιλά, μακριά από το βεληνεκές των βλημάτων των Χούθι.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ…
Τα 50 δισ. δολάρια των «πλούσιων θείων» από την Αραβική Χερσόνησο δεν ξετρελαίνουν όλους τους Αιγυπτίους. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι οι τουρίστες στην Αίγυπτο θα αυξηθούν κατά 30 εκατομμύρια ετησίως το 2027, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το «μεγαθήριο» κοντά στην Αλεξάνδρεια, που εκτός από ξενοδοχεία θα περιλαμβάνει θεματικά πάρκα, κέντρα διασκέδασης, μαρίνα και αεροδρόμιο, όπως το περίφημο Σαρμ ελ Σέιχ. Οι διαμαρτυρίες χιλιάδων κατοίκων που θα ξεσπιτωθούν είναι το τελευταίο που απασχολεί Κάιρο και επενδυτές.
…ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΣΙΣΙ
Εμπειροι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι επειδή η Αίγυπτος είναι «too big to fail», οι πλούσιοι Αραβες την έχουν διασώσει αρκετές φορές από τη δεκαετία του 1970, δίνοντας συνολικά 108 δισ. δολάρια. Με τα νέα πακέτα όμως παραδέχονται ότι έχουμε αλλαγή πίστας.
«Κανείς δεν θέλει να ξεσπάσουν κοινωνικές ταραχές στην Αίγυπτο εξαιτίας μιας χρεοκοπίας, ειδικά αυτήν τη στιγμή», έγραψε ο αναλυτής Μαγκέντ Μαγκντούρ στο «Middle East Eye». «Με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και τον εμφύλιο στο Σουδάν η σταθερότητα του καθεστώτος Σίσι έχει γίνει κεφαλαιώδης μέριμνα των συμμάχων του, που ενδέχεται να τον απαλλάξουν ακόμη και από τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις».
Ειδήσεις σήμερα
Πρέμιερ Λιγκ: Ισoπαλία στο «Άνφιλντ», κερδισμένη η Άρσεναλ!
Το Ναυάγιο: Η Ειρήνη παλεύει να κρατήσει το μωρό της
Survivor-spoiler: Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για αποχώρηση – Ποιες οι νέες ομάδες
Βρετανία: Σε ψυχιατρική κλινική ο άνδρας που έπεσε με όχημα πάνω στις πύλες του Μπάκιγχαμ
Τραγωδία στα Τέμπη: Αυτά είναι τα πορίσματα όλων των κομμάτων