Η μη επίτευξη αυτοδυναμίας στην Εθνοσυνέλευση φέρνει τον Εμανουέλ Μακρόν με την πλάτη στον τοίχο, καθώς θα πρέπει να βρει συμμάχους για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τους βουλευτές άλλων κομμάτων. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, ο Μακρόν θα πρέπει να κυβερνήσει με μειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική δυστοκία και αδυναμία στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στη νομοθεσία.
Το σενάριο της συγκατοίκησης (cohabitation), του διορισμού, δηλαδή, πρωθυπουργού που δεν ανήκει στο κόμμα (ή το περιβάλλον) του προέδρου, φέρνει τον Μακρόν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, ενώ είναι σαφές ότι η καρέκλα της -διορισθείσας λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή Μακρόν- Ελιζαμπέτ Μπορν «τρίζει».
Το ενδιαφέρον, λοιπόν, στρέφεται στο τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, η κεντρώα-φιλελεύθερη παράταξη Ensemble («Μαζί») του Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 245 από τις 577 έδρες. Έπεται η συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς υπό την ηγεσία του Ζαν-Λικ Μελανσόν, NUPES με 131 έδρες, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν με 89 έδρες, ενώ το μικρότερο κόμμα της Εθνοσυνέλευσης θα είναι το άλλοτε κραταιό κόμμα της κεντροδεξιάς, οι Ρεπουμπλικάνοι, με 61 έδρες.
Αν και όλοι οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει πως δεν θα στηρίξουν τον Γάλλο πρόεδρο, αυτό αναμένεται να αλλάξει μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν και θα γίνουν τα «παζάρια» για την εξεύρεση λύσης.
Τη μεγαλύτερη πιθανότητα για δεχθούν μια συμμαχία με τον Μακρόν συγκεντρώνουν οι Ρεπουμπλικανοί. Σε περίπτωση απόλυτης σύνταξης των βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος, μια τέτοια συμμαχία θα συγκέντρωνε 306 από τις 577 έδρες, δηλαδή μια μικρή μεν, αλλά αρκετά σταθερή πλειοψηφία δε. Για να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, ο Μακρόν θα πρέπει, μάλλον, να παραχωρήσει τον πρωθυπουργικό θώκο σε στέλεχος του κεντροδεξιού κόμματος.
Άλλωστε, η πλέον αναγνωρίσιμη προσωπικότητα της παράταξης, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τάσσεται απολύτως υπέρ της συνεργασίας με την παράταξη Μακρόν. Ωστόσο, ο κ. Σαρκοζί δεν είναι βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, αν και έχει σημαντική επιρροή σε στελέχη του κόμματος.
Ο Μακρόν θα μπορούσε επίσης να στραφεί και στα αριστερά του. Αν και ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα ήθελε επ’ουδενί να ορίσει πρωθυπουργό τον λαϊκιστή -και εν πολλοίς ακραίο- Μελανσόν, ο Μακρόν θα μπορούσε να σπάσει την αριστερή συμμαχία. Η NUPES είναι μια εκλογική συνεργασία, και τα τέσσερα κόμματα που την συναποτελούν (Ανυπόταχτη Γαλλία, Οικολόγοι, Σοσιαλιστές και Κομμουνιστικό Κόμμα) θα δημιουργήσουν τέσσερις διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες.
Συγκεκριμένα, η Ανυπόταχτη Γαλλία (το κόμμα του Μελανσόν) λαμβάνει 72 έδρες, οι Οικολόγοι 23 έδρες, οι Σοσιαλιστές 26 έδρες και το Κομμουνιστικό Κόμμα 12 έδρες. Ο Μακρόν θα μπορούσε να στραφεί λοιπόν στους πιο μετριοπαθείς Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους, κάτι που θα του έδινε μια πλειοψηφία 294 εδρών στην Εθνοσυνέλευση. Παράλληλα, μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε το τέλος της ενωμένης αριστεράς, που αναδείχθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.
Βέβαια, κάτι τέτοιο θα άφηνε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν, που συγκέντρωσε 89 έδρες – μια τερατώδης αύξηση στην κοινοβουλευτική παρουσία του ακροδεξιού κόμματος, που είχε, κατά την προηγούμενη σύνθεση, μόλις 8 βουλευτές.
Ελλείψει, μέχρι νεοτέρας, κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητεί όπως είπε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν «πλειοψηφίες δράσης» από «ποικίλες ευαισθησίες» επί συγκεκριμένων θεμάτων.
Εξάλλου, η αποχή έφτασε το -άκρως ανησυχητικό- 53,77% και αναδεικνύεται σε ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα για τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η απόρριψη του πολιτικού συστήματος συνολικά από το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος σημαίνει πως οι άνθρωποι αυτοί ίσως εκφραστούν με μη συμβατικούς τρόπους κατά το επόμενο διάστημα.
Ειδήσεις σήμερα
Πυρκαγιά στη Μαγούλα – Στο σημείο η Πυροσβεστική
Ελληνοτουρκικά-Ανάλυση: Οι παραλογισμοί Ερντογάν για τα νησιά και οι ατράνταχτες θέσεις της Ελλάδας
Power Pass: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση για την επιδότηση στο ρεύμα
Ο Ε.Τ. στην πρώτη δεξίωση του Τζορτζ Τσούνη προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη