Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν με Ρώσους συναδέλφους σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο το Κίεβο αρνείται συνομιλίες με εκπροσώπους της Μόσχας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ήδη πάντως στο Μόναχο και αναμένεται να συναντηθεί με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς.
«Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν τη Μόσχα με κυρώσεις και ενδεχόμενη στρατιωτική δράση, αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συναινέσει σε εγγυήσεις προς την Ουκρανία στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας», σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δέχθηκε σχετικό τηλεφώνημα απο τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους καθησύχασε την Ευρώπη λέγοντας ότι η Ουκρανία θα έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Δεν βλέπουν ρώσους στο Μόναχο τα ξένα ΜΜΕ
Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ξεκινησε με «διπλωματική προσβολή». Την ώρα που φουντώνει η σεναριολογία περί υποβάθμισης της Ευρώπης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντ. Βανς αρνήθηκε να συναντηθεί με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με το Politico.
«Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πίσω από την πλάτη μας δεν θα λειτουργήσει. Χρειάζεστε τους Ευρωπαίους, χρειάζεστε τους Ουκρανούς», δήλωνε η ύπατη εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας, στο περιθώριο μιας συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ. «Να δίνουμε στη Ρωσία όλα όσα θέλει πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, είναι κατευνασμός», τόνισε, την ώρα που Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο, προειδοποιούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι υπαγορεύει τερματισμό του πολέμου με τους όρους του Πούτιν.
Δεν υπάρχει ρωσική αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, λένε στο μεταξύ οι διοργανωτές, την ώρα που οι αμερικανικές πιέσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων εντείνονται.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, από τη σύνοδο του ΝΑΤO προειδοποίησε ότι στο τραπέζι βρίκεται η μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη αλλά και το ακριβώς αντίθετο σενάριο, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
«Η θέση μου είναι η θέση του ΝΑΤΟ», είπε ο Στάρμερ λίγο μετά τον ισχυρισμό του Πιτ Χέγκσεθ ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία δεν αποτελεί «ρεαλιστικό στόχο για τη διευθέτηση του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων»
ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν συμφώνησε με τους «επαίνους» που είχε αποτίσει προφορικά ο Τραμπ στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν – «ιδιοφυή» και «έξυπνο». «Ο Πούτιν είναι αυτός που επιτίθεται», σχολίασε.
Σε νέα συνέντευξη στους Financial Times, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί ότι η όποια «συνθηκολόγηση με τη Ρωσία, θα ήταν κακά νέα για όλους», συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το σενάριο ανταλλαγής εδαφών και η κατάσταση στο μέτωπο
Η Ρωσία ελέγχει επί του παρόντος περίπου το 20% της Ουκρανίας, κυρίως στα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια, καθώς και την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014.
Τα ουκρανικά στρατεύματα κατέχουν περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα που κατέλαβαν σε μια επίθεση το καλοκαίρι στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, δήλωσε ανώτατος διοικητής παραδεχόμενος σημαντική μείωση από τα 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα που είχε υπό τον έλεγχό του το Κίεβο τον Σεπτέμβριο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να φέρει την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα προσφέρει στον ηγέτη του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν τη λύση της ανταλλαγής εδαφών. Το κρεμλίνο έσπευσε να απορρίψει το ενδεχόμενο.
Πηγή: Politico, CNN