Οι πηγές δήλωσαν ότι η αμερικανική πλευρά ζήτησε περιθώριο έως τις 5 μμ (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει τη συμφωνία, που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας του Κιέβου να εξασφαλίσει τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενώ εκείνος προσπαθεί να δώσει ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία.
«Η ουκρανική πλευρά παρέδωσε το δικό της όραμα και η αμερικανική πλευρά θα κάνει μια διακοπή έως τις 17:00 για να το εξετάσει», δήλωσε μία από τις πηγές.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς αναμένονταν να συναντηθούν στο Μόναχο σήμερα το πρωί, αλλά η συνάντησή τους αναβλήθηκε για τις 5 το απόγευμα ύστερα από αίτημα της αμερικανικής πλευράς, δήλωσε μία από τις πηγές.
Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει συμφωνία για τα ορυκτά μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Κιέβου σήμερα, ο Βανς δήλωσε στο Μόναχο: «Ας δούμε».
Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για να ανοίξει τεράστια κοιτάσματα σημαντικών ορυκτών σε αμερικανικές επενδύσεις, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ ταξίδεψε την Τετάρτη στο Κίεβο και παρέδωσε στην Ουκρανία προσχέδιο συμφωνίας που κατάρτισαν οι ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, θα μελετήσει το Κίεβο με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας στο Μόναχο.
Δεν είναι σαφές τι περιλαμβάνει η συμφωνία αυτή και εάν το αμερικανικό προσχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για την Ουκρανία, τις οποίες το Κίεβο ζητά επειγόντως για να προστατευτεί από μια πιθανή ρωσική εισβολή, στην περίπτωση που καταστεί δυνατή η διαπραγμάτευση μιας ειρήνης.
Ο Τραμπ, που δεν έχει πει εάν θα συνεχίσει τη ζωτικής σημασίας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, έχει δηλώσει ότι θέλει 500 δισεκ. δολάρια σε σπάνιες γαίες από το Κίεβο και ότι η στήριξη της Ουάσινγκτον πρέπει να έχει «εγγυήσεις».
Ο Ζελένσκι έδωσε το περίγραμμα μιας συμφωνίας σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, δείχνοντας έναν χάρτη με πολυάριθμα κοιτάσματα ορυκτών και δηλώνοντας ότι προσφέρει μια αμοιβαία επωφελή σύμπραξη για την από κοινού εκμετάλλευσή τους και όχι «την παραχώρησή τους».
Ειδήσεις Σήμερα
- «Δεν μ’ αγαπάς»: Ο Δήμος γέμισε με κόκκινες ραγισμένες καρδιές το κέντρο της Αθήνας [εικόνες]
- Ρούλα Πισπιρίγκου: «Δολοφόνος δεν είμαι, δεν σκότωσα κανένα από τα παιδιά» – Ολοκληρώθηκε η απολογία της
- Ποινή φυλάκισης σε πρώην παίκτη του Ολυμπιακού
- Παναθηναϊκός – Γιαννακόπουλος: Αναστολή της ποινής, μπορεί να παραστεί στο Final 8