Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βιωματική προσέγγιση των ζητημάτων δεν αφορά μόνο το θέμα αυτό, αλλά και άλλα, όπως για παράδειγμα η συναλλαγή του πολίτη με το Δημόσιο. Αυτό που ζητάει καθημερινά ο πρωθυπουργός από τα μέλη της κυβέρνησής του είναι με μεθοδικότητα αλλά και σύστημα να παρουσιάζουν παρεμβάσεις οι οποίες θα βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών με μετρήσιμα αποτελέσματα.
Να υπάρχει, όπως είπε και ο ίδιος, «σε κάθε περίπτωση ένας οδικός χάρτης για το πού θέλουμε να φτάσουμε και συγκεκριμένα ορόσημα για το πώς ακριβώς αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε». Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι κανείς δεν λέει ότι προβλήματα που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες θα λυθούν με την παρουσίαση ενός σχεδίου, αλλά με τα βήματα που γίνονται αλλάζουν νοοτροπίες και συμπεριφορές.
Το ίδιο ισχύει και για το Δημόσιο, όπου τα πράγματα είναι ακόμα πιο σύνθετα, καθώς η κατεστημένη αντίληψη είναι ριζωμένη σχεδόν από συστάσεως του ελληνικού κράτους. «Η σύγκρουση με τις χρόνιες παθογένειες θα έχει διάρκεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να παραδώσει τα όπλα», σχολίαζε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο ίδιος, μάλιστα, έλεγε ότι, αν πριν από λίγα χρόνια κάποιος τολμούσε να εκστομίσει τη λέξη «αξιολόγηση», θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν. Αυτό που θα παρουσιαστεί σήμερα από τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, είναι μία νέα πλατφόρμα, την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τομή, για τη Δημόσια Διοίκηση, με στόχο, όπως αναφέρουν, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Tα ερωτηματολόγια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες θα παρουσιαστούν στις 10 το πρωί στον πρωθυπουργό και στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου, όπου θα γίνει η εξειδίκευση. Εκεί που εστιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», είναι στα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης, όπως είναι η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες.
Θα κληθούν οι 5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (κεντρική βάση μοναδικής καταχώρισης των στοιχείων επικοινωνίας όλων των πολιτών), ηλικίας 17 ετών και άνω, να αξιολογήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης.
Οι πολίτες, μέσω e-mail, θα απαντήσουν σε 40-50 ερωτήσεις, βαθμολογώντας από το 1 έως το 10 την εξυπηρέτηση, την ταχύτητα, την ευγένεια και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, ενώ θα μπορούν να καταθέσουν και παρατηρήσεις.
Τα πεδία στα οποία θα καλείται να απαντήσει ο πολίτης θα είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ/Εφορία), ο e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.τ.λ.), η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ), το Κτηματολόγιο. Από αξιολόγηση, όμως, θα περνούν και οι υπηρεσίες δήμων και περιφερειών, που επίσης αποτελούν πεδία γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας των πολιτών.
«Οι πολίτες αποκτούν φωνή»
Η πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη με τους προσωπικούς κωδικούς του gov.gr, προκειμένου να διασφαλιστεί η μοναδικότητα της ψήφου. «Οι πολίτες θα αποκτήσουν φωνή μέσα από αυτήν την καινοτομία και μέσα από τις βιωματικές εμπειρίες τους θα δώσουν εκεί που πρέπει μία καθαρή εικόνα του δημόσιου τομέα και των παρεχόμενων υπηρεσιών», σχολίαζε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στον «Ε.Τ.».
Αυτή θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη φάση της αξιολόγησης. Αν στεφθεί με επιτυχία και υπάρξει ανταπόκριση από τους πολίτες, τότε σε λίγους μήνες θα γίνεται επιτόπια αξιολόγηση. Προς το τέλος του 2025, ο πολίτης που θα έρχεται σε άμεση επαφή με δημόσια υπηρεσία (π.χ. ΚΕΠ, νοσοκομεία) θα μπορεί, με έναν μοναδικό QR code, να αξιολογήσει άμεσα τη συναλλαγή, εισερχόμενος στην πλατφόρμα από το κινητό του.