Οι επιθέσεις εγκρίθηκαν ως απάντηση στην ανάπτυξη Bορειοκορεατικών στρατευμάτων από τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, κίνηση που η βρετανική κυβέρνηση θεώρησε ως κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η πληροφορία αυτή έγινε γνωστή από την ίδια πηγή, η οποία προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία της λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Η Βρετανία είχε αναφέρει προηγουμένως ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ Storm Shadow εντόςτου ουκρανικού εδάφους, αλλά η κυβέρνηση πιέζε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν άδεια ώστε να επιτραπεί η χρήση τους για την προσβολή στόχων εντός της Ρωσίας εδώ και αρκετούς μήνες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άλλαξε την πολιτική της για να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής για να πλήξει βαθιά μέσα στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα.
Θυμίζουμε πως εχθές Τρίτη 19/11 οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν το πρώτο τους χτύπημα σε συνοριακή περιοχή εντός του ρωσικού εδάφους με πύραυλο ATACMS. Στην περιοχή του Μπριάνσκ, κοντά στην πόλη Καραάτσεφ, φαίνεται να έχει γίνει, όπως μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλείται και το Bloomberg. H επίθεση, σύμφωνα με το RBC Ukraine, είχε στόχο κέντρο logistics του ρωσικού στρατού «και το χτύπημα ήταν απόλυτα επιτυχές».
Σημειώνεται, πάντως, ότι το χτύπημα έγινε ώρες πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράψει διάταγμα που επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που η Ουκρανία χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους.
ATACMS strike in Russia?
Ukraine struck the artillery & missile arsenal in Karachev, Bryansk region.
Russians say it was a missile, not drones.
This specific site was hit last month as well.
Coordinates: 53.1440873, 34.9512602 pic.twitter.com/JdePPwbkg9— Igor Sushko (@igorsushko) November 19, 2024
Η πόλη Καράτσεφ, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης βρίσκεται 130 χλμ. μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση για κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μετά τις επιθέσεις της στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας, με τη χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS.
Washington Post: Αμφισβητούν την νομιμότητα του υπουργείου του Έλον Μασκ και καταθέτουν μήνυση
Σε δηλώσεις του, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τις επιθέσεις συνειδητές και «σαφές σήμα ότι η Δύση θέλει να κλιμακώσει τη σύγκρουση». Επεσήμανε επίσης ότι η χρήση των πυραύλων υψηλής τεχνολογίας από το Κίεβο δεν θα ήταν δυνατή «χωρίς τη συμμετοχή των Αμερικανών», όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Παράλληλα, ο Λαβρόφ έστρεψε την προσοχή στο νέο πυρηνικό δόγμα που δημοσιοποίησε η Ρωσία, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Πούτιν χαμήλωσε το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων. «Ελπίζω η νέα πυρηνική μας στρατηγική να διαβαστεί προσεκτικά», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της Ρωσίας είναι ότι δεν θα συμβεί πυρηνικός πόλεμος».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι τα πυρηνικά όπλα θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τον πυρηνικό πόλεμο», σημειώνοντας ότι «η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει το ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου».
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι στόχος του επικαιροποιημένου ρωσικού πυρηνικού δόγματος είναι «να κάνει τους πιθανούς εχθρούς να κατανοήσουν το αναπόφευκτο των αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας ή των συμμάχων της».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά της Ρωσίας από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή ενός πυρηνικού κράτους θα θεωρηθεί κοινή επίθεση. Αναφερόμενος στη Γερμανία, εξήρε την απόφαση της κυβέρνησης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να μην παράσχει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία. «Η απόφαση αυτή αποτελεί μια υπεύθυνη θέση», τόνισε.
Η επιβεβαίωση της απόφασης αυτής τη Δευτέρα από το Βερολίνο έρχεται σε αντίθεση με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχουν εγκρίνει τη χρήση αμερικανικών όπλων για επιθέσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Ukraine’s General Staff says its forces, in collab with other units, “struck the arsenal of the 1046th logistics center near the city of Karachev, Bryansk Oblast, Russia… in order to stop its armed aggression.” Some Ukrainian reports claim ATACMS used. This is unconfirmed; Kyiv… https://t.co/o9HINnqYj3
— Christopher Miller (@ChristopherJM) November 19, 2024
Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για ευρύτερη χρήση των πυρηνικών όπλων
O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προχώρησε χθες σε μια ανανέωση διατάγματος που είχε υπογραφεί από τον ίδιο τον Ιούνιο του 2020 σχετικά με την ευρύτερη χρήση των πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass η βασική αρχή του διατάγματος, που υπεγράφη μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι επιτρέπουν τη χρήση αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων από την Ουκρανία, είναι ότι τα πυρηνικά όπλα είναι ένα ακραίο μέτρο προστασίας της ακεραιότητας της Ρωσίας.
Όσον αφορά, ωστόσο, τις παραμέτρους για τη χρήση των πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, στο διάταγμα επεκτείνεται η κατηγορία των κρατών και στρατιωτικών συμμαχιών στις οποίες η Μόσχα μπορεί να απαντήσει πυρηνικά.
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι κάθε επιθετική ενέργεια από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή ή στήριξη χώρας με πυρηνικά, θα θεωρείται κοινή επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επιπρόσθετα μια πυρηνική «απάντηση» από τη Ρωσία είναι πιθανή:
– στην περίπτωση «κρίσιμης απειλής» για την ακεραιότητά της ακόμα και με χρήση συμβατικών όπλων
– στην περίπτωση επίθεση στη Λευκορωσία
– στην περίπτωση μαζικής επίθεσης με μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ, drones ή άλλα αεροσκάφη και την παραβίαση των ρωσικών συνόρων.
Όπως αναφέρεται στο διάταγμα Πούτιν «η κρατική πολιτική στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής έχει αμυντικό χαρακτήρα, αποσκοπεί στη διατήρηση του δυναμικού των πυρηνικών δυνάμεων σε επίπεδο επαρκές για την εξασφάλιση της πυρηνικής αποτροπής και εγγυάται την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους, την αποτροπή ενός δυνητικού εχθρού από την επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και (ή) των συμμάχων της, και σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης – την αποτροπή της κλιμάκωσης των στρατιωτικών ενεργειών και τον τερματισμό τους με όρους αποδεκτούς από τη Ρωσική Ομοσπονδία και (ή) τους συμμάχους της»
Τι είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS
Το πυραυλικό σύστημα ATACMS, ικανό να πλήξει στόχους μέσα στο ρωσικό έδαφος, έρχεται ως «σημαντική εξέλιξη αλλά και με κάποια χρονική καθυστέρηση», όπως σχολίασε ένας ανώτερος κρατικός λειτουργός της Ουκρανίας. Είναι αναμφίβολα μια εξέλιξη που οι Ουκρανοί επιδίωκαν εδώ και μήνες.
Οι πύραυλοι είναι γνωστοί ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS. Είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αρχικά εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Η Ουκρανία ασκεί πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια για να λάβει την εξουσιοδότηση, η οποία έρχεται τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Μπάιντεν, σημειώνουν οι NYT και εξηγούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συστήματος.
Τι κάνουν οι πύραυλοι ATACMS ;
Οι ATACMS, κατασκευασμένοι από τη Lockheed Martin, είναι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς που, ανάλογα με την έκδοση, μπορούν να χτυπήσουν στόχους 300 χλμ. μακριά με μια κεφαλή που περιέχει περίπου 375 κιλά εκρηκτικών. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν πολύ ψηλότερα στην ατμόσφαιρα από τους πυραύλους πυροβολικού και πολλές φορές μακρύτερα, επιστρέφοντας στο έδαφος με απίστευτα υψηλή ταχύτητα, λόγω της βαρύτητας.
Μπορούν να εκτοξευθούν από τους κινητούς εκτοξευτές HIMARS που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, καθώς και από παλαιότερους εκτοξευτές M270 που αποστέλλονται από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Οι ATACMS αναφέρονται συχνά ως «βλήματα μεγάλου βεληνεκούς», αλλά αυτός είναι ένας υποκειμενικός όρος. Μπορούν να φτάσουν βαθύτερα στη Ρωσία από οποιονδήποτε άλλο ουκρανικό πύραυλο, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν αποστάσεις όσο ένας πύραυλος κρουζ ή ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος.
The range of ATACMS and other Western missiles.
Western media report that the United States has decided to allow Ukraine to use them against targets deep inside Russia. pic.twitter.com/BCqthWpCiF— Devana (@DevanaUkraine) November 17, 2024
Ο πύραυλος ATACMS αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980 για να καταστρέψει σοβιετικούς στόχους υψηλής αξίας βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Κατασκευάστηκε ως ένα σπάνιο κατευθυνόμενο όπλο σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονταν κυρίως σε «χαζές βόμβες» και άλλα μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά. Σήμερα, το Πεντάγωνο έχει δύο εκδόσεις των ATACMS στο απόθεμά του, μία με κεφαλή διασποράς και μία που φέρει μία μόνο εκρηκτική γόμωση.
Θα μπορούσαν οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ να φέρουν την ισορροπία στον πόλεμο της Ουκρανίας;
Ομως, καθώς οι προοπτικές ενός βάναυσου χειμώνα μεγαλώνουν, με την έναρξη μιας νέας ρωσικής αντεπίθεσης στο Ντονμπάς, η Ουκρανία έχει εξασφαλίσει ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά αιτήματά της. Η Ουκρανία επιδιώκει να διατηρήσει εδαφικά κέρδη στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, που θα μπορούσαν να είναι κρίσιμα για οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Το Κίεβο παρακαλούσε επί μήνες την κυβέρνηση Μπάιντεν να δώσει άδεια για βαθιές επιδρομές για την καταστροφή αεροδρομίων που φιλοξενούν τα ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη που τρομοκρατούν την Ουκρανία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επίσης εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να χορηγήσει άδεια για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς,, επειδή οι πύραυλοι κρουζ, Storm, Shadow χρησιμοποιούν επίσης εξαρτήματα των ΗΠΑ/ITAR.
Storm Shadow: Τι είναι οι υπερσύγχρονοι πύραυλοι
Πύραυλοι κρουζ με εμβέλεια 250 χιλιομέτρων, σχεδιασμένοι για να διαπερνούν οχυρωμένες εγκαταστάσεις, είναι οι Storm Shadow, οι οποίοι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία κατά ρωσικών στόχων στην Κριμαία.
Τι είναι ο Storm Shadow;
Ο Storm Shadow είναι ένας αγγλογαλλικός πύραυλος cruise με μέγιστο βεληνεκές περίπου 250 χιλιομέτρων (155 μίλια). Οι Γάλλοι τον αποκαλούν Scalp. Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη στείλει αυτούς τους πυραύλους στην Ουκρανία – αλλά με την επιφύλαξη ότι το Κίεβο μπορεί να τους βάλει μόνο σε στόχους εντός των συνόρων του.
Εκτοξεύεται από αεροσκάφος και στη συνέχεια πετά με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του ήχου, αγκαλιάζοντας το έδαφος, πριν πέσει και πυροδοτήσει την εκρηκτική κεφαλή του.
Ο Storm Shadow θεωρείται ιδανικό όπλο για τη διείσδυση σε σκληρά καταφύγια και αποθήκες πυρομαχικών, όπως αυτές που χρησιμοποιεί η Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Αλλά κάθε πύραυλος κοστίζει σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ (767.000 λίρες), οπότε τείνει να εκτοξεύεται ως μέρος ενός προσεκτικά σχεδιασμένου καταιγισμού πολύ φθηνότερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που στέλνονται μπροστά για να προκαλέσουν σύγχυση και να εξαντλήσουν την αεράμυνα του εχθρού, όπως ακριβώς κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία.
Έχουν χρησιμοποιηθεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα, πλήττοντας το ναυτικό στρατηγείο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα στη Σεβαστούπολη και καθιστώντας ολόκληρη την Κριμαία μη ασφαλή για το ρωσικό ναυτικό.
Ο Justin Crump, στρατιωτικός αναλυτής, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Sibylline, λέει ότι το Storm Shadow ήταν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο για την Ουκρανία, χτυπώντας με ακρίβεια εναντίον καλά προστατευμένων στόχων σε κατεχόμενα εδάφη.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κίεβο έχει πιέσει για τη χρήση του στο εσωτερικό της Ρωσίας, ιδίως για τη στόχευση αεροδρομίων που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση βομβιστικών επιθέσεων που πρόσφατα εμπόδισαν τις προσπάθειες του ουκρανικού μετώπου», λέει.
Ειδήσεις σήμερα
Ράφα Ναδάλ: Το συγκινητικό γράμμα που του έστειλε ο Φέντερερ
Ισραήλ: Ο στρατός δηλώνει ότι πολεμά τη Χεζμπολάχ και όχι τις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις
Κίεβο: Κατηγορεί τη Μόσχα για ψυχολογικό πόλεμο – Διακίνηση fake news το επικείμενο μεγάλο χτύπημα