Δεν θα στοιχημάτιζα για πόσο θα παραμείνει στην εξουσία ένας τέτοιος ακροδεξιός-δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός. Οι διαφορές είναι μεγάλες, η κυβερνητική απειρία της Μελόνι δεδομένη, ενώ -παρά τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά- ο κομπλεξικός Σαλβίνι και φανφαρονικός ως και μη-σοβαρός Μπερλουσκόνι, θα της δημιουργήσουν προβλήματα. Ειδικά ο πρώτος, με τις θέσεις του σε κοινωνικά-ανθρωπιστικά ζητήματα και ο δεύτερος με το αποτυχημένο, αλλά παραμένον παρακράτος). Εκτίμηση του υπογράφοντα είναι ότι η Τζόρτζια Μελόνι με ορισμένους τεχνοκράτες συμβούλους και την παρουσία του σεβαστού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα θα επιβιώσει για κάποιο χρονικό διάστημα.
1 Η Ιταλία είναι μεγάλη χώρα, ισχυρή δημοκρατία και έχει μάθει να αντέχει μέσα από την εμπειρία πολλών κυβερνήσεων συνασπισμού (ψυχροπολεμικά αλλά και μεταψυχροπολεμικά). Διαχρονικά είχαμε παν-χρωματικές κυβερνήσεις των Αντρεότι, Κοσίγκα, Φορλάνι, Νταλέμα Πρόντι, Λέτα, Κόντε, Τζεντιλόνι, Ρέντζι , Ντράγκι κ.ά. Δυστυχώς με πολλά λάθη, που επέτρεψαν τα λαϊκιστικά-εθνικιστικά κόμματα (όπως σε Γαλλία, Ουγγαρία κ.ά. να ενισχυθούν πολύ). Παρ’ όλα αυτά, η Ιταλία (πέραν των γεωγραφικών και άλλων διαιρέσεων) είναι μέλος στο G7, στο G20, στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, και ασφαλώς η τρίτη οικονομία της Ε.Ε. Συνεπώς, είναι δεδομένο ότι τα διάφορα προβληματικά και εκκεντρικά προγράμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού δύσκολα θα υλοποιηθούν. Με άλλα λόγια, η Μελόνι «θα λειάνει τις γωνίες σε πολλά».
2 Είναι εκτός τόπου και χρόνου τα ισχυριζόμενα στη χώρα μας από ορισμένους αδαείς, συνωμοσιολόγους και αντιδραστικούς, ότι η Ιταλία θα «συγκρουστεί»(!) με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. για την εμπλοκή της στην Ουκρανία, ως και για το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων στον Πούτιν. Δεν έχουν ιδέα. Η ισχυρή κυρία του τρικομματικού συνασπισμού υποστηρίζει το ΝΑΤΟ, την κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., ως και τις κυρώσεις στη Ρωσία. Το έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη.
Η Ιταλία -παρά τις ανισόρροπες, κομπλεξικές και κατά καιρούς φιλο-πουτινικές δηλώσεις του Σαλβίνι- ως και τα άνευ ουσίας σχόλια του ασόβαρου Μπερλουσκόνι ανήκει στη Δύση. Αλλωστε και οι κυβερνήσεις του «Καβαλιέρε» ήσαν φιλοδυτικές, ενώ και στην κυβέρνηση με τα «Πέντε Αστέρια» που συμμετείχε η Λέγκα του Σαλβίνι «υπήρχε πολλή συζήτηση, αλλά ουσία μηδέν». Μπορώ να σας πω ότι ήδη έχουν καταγραφεί τα άτομα που θα αναλάβουν τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Αμυνας… Ισως στην αρχή για λόγους σκοπιμότητας και πολιτικαντισμού να προβούν σε μερικές δηλώσεις «για τα μάτια του κόσμου», αλλά η ουσία είναι διαφορετική…
Πούτιν: Ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik - Τα επόμενα σχέδια του «Τσάρου»
3 Η Ιταλία φιλοξενεί στο έδαφός της τεράστιες, στρατηγικής σημασίας διακλαδικές στρατιωτικές βάσεις των Αμερικανών, καθώς και το Αρχηγείο της Διακλαδικής Νότιας Διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολι. Δεν έχει τεθεί θέμα υποβάθμισης της διμερούς στρατιωτικό-διπλωματικές σχέσης ΗΠΑ –Ι ταλίας, ούτε εμπόδια στον νατοϊκό σχεδιασμό (από την ομάδα των 3 πολιτικών). Στην Ιταλία εδρεύουν 7 κύριες βάσεις των Αμερικανών, και με παρουσία νατοϊκών (ως και 22 μικρότερες), ενώ στις αεροπορικές βάσεις του Αβιάνο (βόρεια της Βενετίας) και της Γκέντι Τόρε φυλάσσονται σε ειδικούς θόλους 40 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ (B61B) για αμερικανικά και ιταλικά/διπλών ρόλων αεροσκάφη, (μεταξύ των οποίων και F-35 στην Αμεντόλα).
4 Τέλος, η Ιταλία εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για το Ουκρανικό. Η Τζόρτζια Μελόνι είναι υπέρ των κυρώσεων, ενώ οι άλλοι δύο του κυβερνητικού σχήματος θεωρούν ότι αυτές φθείρουν και πλήττουν την ιταλική οικονομία. Η θέση του προέδρου Ματαρέλα είναι υπέρ των κυρώσεων. Πάντως, ανεξάρτητα των ανωτέρω τα «κατάλληλα κλιμάκια» θα πρέπει να προσέχουν πολύ τη ρωσική και κινεζική διείσδυση και κατασκοπεία στην Ιταλία.