Το βέβαιο είναι πως η συνδικαλιστική ενότητα του 2002, μετά την πρόκριση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών του Ζαν-Μαρί Λεπέν, του πατέρα της Μαρίν, δεν υφίσταται. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, τα συνδικάτα είναι διαιρεμένα όσον αφορά την κατεύθυνση που θα δώσουν για την ψήφο καθώς και όσον αφορά το σύνθημα αυτής της παραδοσιακής κινητοποίησης για τη γιορτή της εργασίας.
Από τη μια πλευρά θα είναι η CFDT και η UNSA, που κάλεσαν να ψηφιστεί στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου ο κεντρώος υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν. Μαζί με την FAGE, μια οργάνωση νεολαίας, θα συγκεντρωθούν από τις 11:00 (12:00 ώρα Ελλάδας) στο βορειοανατολικό Παρίσι για «να απορρίψουν το αντιδραστικό όραμα του Εθνικού Μετώπου».
Από την άλλη θα είναι η CGT, η FSU, η Solidaires και η FO, τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις που τοποθετούνται μάλλον στην αριστερά. Οι τρεις πρώτες έχουν ζητήσει να υψωθεί ένα «φράγμα» στην Μαρίν Λεπέν, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθούν ανοικτά υπέρ του υποψηφίου του κινήματος En Marche! (Εμπρός!). Η FO απέφυγε να δώσει κάποια κατεύθυνση στα μέλη της, πιστή στην παράδοσή της που την θέλει ανεξάρτητη από τα πολιτικά κόμματα.
Παρόλο που οι τέσσερις οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν μαζί πορεία, από τις 14:30 (15:30 ώρα Ελλάδας) ανάμεσα στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ και την Πλας ντε λα Νασιόν στο ανατολικό Παρίσι, με σύνθημα να τελειώνουμε με τις «κοινωνικές οπισθοδρομήσεις που κάνουν το παιγνίδι της άκρας δεξιάς», μπορεί να ξεπερασθούν και μάλιστα από τα ίδια τα μέλη τους.
Ορισμένοι κλάδοι της CGT, της Solidaires και της FSU έχουν πράγματι ζητήσει «να καταψηφισθούν και οι δύο υποψήφιοι» στις 7 Μαΐου. Οι συνδικαλιστές αυτοί, οι οποίοι έχουν συνασπισθεί σε μια ομάδα με την ονομασία «Κοινωνικό Μέτωπο», θα πραγματοποιήσουν σήμερα πορεία κάτω από ένα διαφορετικό πανό: «Πανούκλα ή χολέρα: Κοινωνικό Μέτωπο, όλα κερδίζονται στον δρόμο».
Αυτο το Κοινωνικό Μέτωπο έχει ήδη προγραμματίσει να διαδηλώσει στις 8 Μαΐου, όποιος κι αν είναι ο νικητής των προεδρικών, για να διαμαρτυρηθεί «εναντίον της κοινωνικής υποχώρησης».
Την 1η Μαΐου 2002, 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους στο Παρίσι και σε όλη τη Γαλλία, έπειτα από έκκληση των συνδικάτων, «για να φράξουν τον δρόμο με την ψήφο τους στον Ζαν-Μαρί Λεπέν», ο οποίος είχε τελικά συγκεντρώσει μόλις 18% των ψήφων. Πέρυσι, την 1η Μαΐου 2016, οι διαδηλωτές ήταν μόλις 84.000. Ο αριθμός των διαδηλωτών φέτος θα είναι ένας δείκτης για το κατά πόσο ο κόσμος απορρίπτει την Λεπέν και τον αντίπαλό της.
Από την πλευρά τους, οι δύο υποψήφιοι θα βρεθούν σήμερα σε συγκεντρώσεις: στο παρισινό προάστιο Βιλπέντ από τις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου και στο Παρίσι από τις 14:30 (15:30 ώρα Ελλάδας) ο εκπρόσωπος του κινήματος Εμπρός!.
Στόχος και των δύο είναι να κινητοποιήσουν τους υποστηρικτές τους έξι ημέρες πριν από την ψηφοφορία και δύο ημέρες πριν από τη μεγάλη τηλεμαχία που θα τους φέρει αντιμέτωπους το βράδυ της Τετάρτης, αλλά επίσης να αναζητήσουν ψήφους μεταξύ των ψηφοφόρων των εννέα υποψηφίων που αποκλείσθηκαν στον πρώτο γύρο.
«Τρομερό λάθος»
Αν και η Λεπέν άρχισε μια επιχείρηση γοητείας προς την κατεύθυνση του 19,6% των ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει στον πρώτο γύρο τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (ριζοσπαστική αριστερά) εκφράσθηκε σαφώς εναντίον της χθες, χωρίς ωστόσο να καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τον Μακρόν: «Μην κάνετε το τρομερό λάθος να ρίξετε μια ψήφο υπέρ του Εθνικού Μετώπου, επειδή θα σπρώξετε τη χώρα προς μια γενική ανάφλεξη», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του.
Καθώς η διαφορά μεταξύ των δυο φιναλίστ μειώνεται –ο κεντρώος φιλοευρωπαίος Εμμανουέλ Μακρόν κερδίζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 59% των προθέσεων ψήφου έναντι 41% για την Λεπέν– οι απόπειρες για να συναφθούν συμμαχίες συνεχίζονται στα δύο στρατόπεδα.
Το Σάββατο η Λεπέν σφράγισε μια πρωτοφανή συμμαχία με τον επικεφαλής του κόμματος «Όρθια Γαλλία». Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν (4,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο) θα διοριστεί πρωθυπουργός σε περίπτωση νίκης, ανακοίνωσε η Λεπέν.
Χθες ο Ζαν-Λουί Μπορλό, πρώην υπουργός Οικολογίας του Φρανσουά Φιγιόν και κεντρώος, προσέφερε την «πλήρη στήριξή» του στον Μακρόν.
Πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών, στις 23 Απριλίου, ο Μπορλό δεν είχε πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου. Ο Φιγιόν, ο υποψήφιος της δεξιάς, αποκλείσθηκε στον πρώτο γύρο τερματίζοντας τρίτος με 20,01%, έναντι 21,39% για την Λεπέν. Ο Μακρόν τερμάτισε πρώτος με 24,01%.