Το διάγγελμα Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε διάγγελμα την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, ανακοινώνοντας μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
«Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και τόνισε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία. Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και τόνισε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.
Στο διάγγελμά του, ο Πούτιν υποστήριξε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» διεξάγεται μετά από αίτημα των – αναγνωρισθέντων από τη Ρωσία δύο μέρες πριν – Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπου οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί υφίστανται «γενοκτονία» τα τελευταία 8 χρόνια από το «καθεστώς του Κιέβου».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς». Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για την «αποναζιστικοποίηση» και την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας ως στόχους της ρωσικής εισβολής.
Το διάγγελμα του Πούτιν ήρθε δύο μόλις ημέρες μετά την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην περιοχή Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας. Οι δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες» έχουν μεγάλο φιλορωσικό πληθυσμό και θεωρείται πως έχουν άμεσες σχέσεις με το Κρεμλίνο.
Τι είχε προηγηθεί
Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας δεν ξεκίνησε το 2022, αλλά πάει πίσω στο 2014 και στην ανατροπή του τότε Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τις διαδηλώσεις που πήραν το όνομα Euromaidan. Οι διαδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν το 2014, όταν ο Γιανουκόβιτς αποφάσισε να σταματήσει την πορεία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία ο ίδιος είχε ξεκινήσει το 2012.
Η κίνηση αυτή, που ήρθε μετά την ρωσική απόφαση άρσης υποστήριξης της ουκρανικής οικονομίας, προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις και μάχες που έλαβαν χώρα στο Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, και οι οποίες οδήγησαν τον Γιανουκόβιτς στην παραίτηση τον Φεβρουάριο του 2014.
Kατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, η Ρωσία πραγματοποίησε την κατάληψη και προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας που άνηκε μέχρι τότε στην Ουκρανία.
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν, με τον ουκρανικό στρατό να μάχεται τους ρωσόφιλους αυτονομιστές της περιοχής.
Γιατί ο Πούτιν μιλάει για «αποναζιστικοποίηση»
Το 2014, στο πλαίσιο των συγκρούσεων που έλαβαν χώρα σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, δημιουργήθηκε το τάγμα Αζόφ. Το τάγμα Αζόφ ήταν αρχικά μια εθελοντική στρατιωτική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν και πολλοί ακροδεξιοί ουκρανοί, ενώ είναι έντονο το εθνικιστικό της στοιχείο.
Τον Νοέμβριο του 2014, το τάγμα Αζόφ έγινε κομμάτι του τακτικού ουκρανικού στρατού. Η ρωσική πλευρά κατηγορεί πως το τάγμα Αζόφ και άλλα τμήματα του ουκρανικού στρατού είναι ναζιστικά και ότι διαπράττουν «γενοκτονία» κατά των ρωσόφωνων πολιτών της ανατολικής Ουκρανίας.
Ωστόσο, οι αριθμοί των απωλειών στον πόλεμο του Ντονμπάς δείχνουν να είναι ισορροπημένοι μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, με κάθε μεριά να αναφέρει περίπου 5.000 νεκρούς.
Η εμπόλεμη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία λύθηκε θεωρητικά με την πρώτη συμφωνία του Μινσκ το 2014, ωστόσο η εκεχειρία δεν τηρήθηκε. Έγινε ανανεωμένη προσπάθεια για εκεχειρία την επόμενη χρονιά, το 2015, με τη συμμετοχή Γαλλίας και Γερμανίας, στη συμφωνία που ονομάστηκε Μινσκ 2. Αυτή η συμφωνία τηρήθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό, ωστόσο δεν σταμάτησε τις συγκρούσεις.
Πάντως, το ουκρανικό ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα «Σβόμποντα» (ελευθερία), που έχει χαρακτηριστεί και ως ναζιστικό, έλαβε μόλις 2,15% στις εκλογές του 2019, όταν εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι και το ΝΑΤΟ
Από τη μεριά του, ο Ζελένσκι δεν θεωρείται ακραίος στην ουκρανική πολιτική. Εξελέγη με μια πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς και με μια λογική εξισορρόπησης της Ουκρανίας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Το 2020, η Ουκρανία υιοθέτησε τη νέα Στρατηγική για την Εθνική Ασφάλεια, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία επιδιώκει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και αποσκοπεί στην ένταξη της χώρας στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Η κυβέρνηση Ζελένσκι έχει υποστηρίξει θερμά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Παρόμοια πολιτική σε σχέση με το ΝΑΤΟ είχε ακολουθήσει και ο προκάτοχος του Ζελένσκι στον προεδρικό θώκο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατά την προεδρία του οποίου τροποποιήθηκε το Σύνταγμα της χώρας, στο οποίο δηλώνεται ως εθνικός στόχος η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Η γεωπολιτική σημασία της Ουκρανίας
Σημειώνεται πως η Ουκρανία είναι μια περιοχή υψηλής γεωπολιτικής σημασίας. Η Ουκρανία έχει μεγάλη πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, πίσω μόνο από τη Ρωσία.
Από την Ουκρανία διέρχονται επίσης αγωγοί ενέργειας και ειδικά οι αγωγοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπλέον, η Ουκρανία έχει πολύ πλούσιο σε μέταλλα υπέδαφος και πλουτοπαραγωγικές πηγές.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου
- Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να κάνουν περισσότερα
- Ανδραβίδα: Το σκοτεινό παρελθόν του κτήνους – Σήμερα πάει στον ανακριτή
- Προέχει η ασφάλεια των ομογενών και η υποδοχή χιλιάδων προσφύγων
- Παγκόσμια ημέρα γυναίκας 2022 – Τι είναι και πως ξεκίνησε
- Είστε λάθος, κυρία Μαρία Ζαχάροβα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr