Γράφει η ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
Οπως αναμενόταν, ο ισχυρότερος «φίλος» του Πούτιν στη «γηραιά ήπειρο», ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε πως η χώρα «μπορεί να πάρει μέρος στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας αν χρειαστεί», διαψεύδοντας ωστόσο ότι τα στρατεύματα λαμβάνουν μέρος στην εισβολή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι επέλεξε να εξαπολύσει έναν «πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, ο οποίος θα φέρει καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Σε έκτακτο διάγγελμά του λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Πούτιν, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως «η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για όσα θα προκαλέσει αυτή η επίθεση».
Ιδιαίτερα σκληρό τόνο χρησιμοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χαρακτήρισε τον Πούτιν «Ρώσο δικτάτορα» και έκανε λόγο για «αποκρουστική και βάρβαρη εισβολή». Ο Τζόνσον ορκίστηκε να στηρίξει την Ουκρανία μέχρι να «κάψει η φλόγα της ελευθερίας και πάλι φωτεινή». «Δεν πιστεύω ότι ο Ρώσος δικτάτορας θα υποτάξει ποτέ το εθνικό αίσθημα των Ουκρανών και την πεποίθησή τους ότι η χώρα τους πρέπει να είναι ελεύθερη», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Στη «μαύρη ημέρα» που ξημέρωσε για ολόκληρη την Ευρώπη και στην κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου αναφέρθηκε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία και στους πολίτες της. Ο ίδιος, εν μέσω συνομιλιών με τους εταίρους του, ξεκαθάρισε πως «οι δυτικές κυρώσεις θα εξασφαλίσουν πικρό τίμημα». «Η ελευθερία της Ουκρανίας είναι και δική μας», διεμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς τον γαλλικό λαό. Ο πρόεδρος τόνισε πως τα γεγονότα των τελευταίων ωρών είναι σημείο καμπής στην Ιστορία της Ευρώπης και θα έχουν μόνιμες και εκτεταμένες συνέπειες στις ζωές των πολιτών και στη γεωπολιτική της ηπείρου.
Πούτιν: Ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik - Τα επόμενα σχέδια του «Τσάρου»
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, ζήτησε από τον Ρώσο ηγέτη να θέσει άμεσο τέλος στην αιματοχυσία και καταδίκασε την εισβολή. Τη στήριξη του στην Ουκρανία εξέφρασε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος σημείωσε πως είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα τυχόν Ουκρανοί πρόσφυγες. Σύσσωμες οι χώρες της σκανδιναβικής χερσονήσου -μέλη του ΝΑΤΟ και μη- αναφέρθηκαν στην κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Σε μια δραματική ομιλία, λίγη ώρα μετά τη ρωσική εισβολή, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας». Τόνισε πως πρόκειται για έναν πόλεμο που μπορεί να γίνει ο χειρότερος αυτού του αιώνα, με καταστροφικές και τραγικές επιπτώσεις για την Ουκρανία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Αποστάσεις από Τουρκία-Κίνα
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε «εισβολή». «Λυπούμαστε ειλικρινά που η Ρωσία και η Ουκρανία, που θεωρούμε και τις δύο φιλικές χώρες και που έχουμε στενές πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις, ήρθαν αντιμέτωπες με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως η Τουρκία δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία και επέκρινε τις ελλιπείς διπλωματικές προσπάθειες των Δυτικών με τη Μόσχα.
Εκκληση για αυτοσυγκράτηση έκανε η υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσουνγίνγκ, έπειτα από πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε συνέντευξη Τύπου. Η Χούα, όπως και ο Ερντογάν, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τη στρατιωτική δράση «εισβολή», χαρακτηρίζοντας τον όρο «μεροληπτικό», και απέφυγε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Κίνα ήταν σε επαφή με Ρώσους και Ουκρανούς ηγέτες. Η Κίνα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Δυτικούς συμμάχους τους τις τελευταίες εβδομάδες για «υποκίνηση» της κρίσης. Η πρεσβεία της Κίνας στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι οργανώνει πτήσεις τσάρτερ για να απομακρύνει από την Ουκρανία πολίτες της Κίνας, του Χονγκ Γκονγκ, του Μακάο και «Ταϊβανέζους συμπατριώτες».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
- Μπάιντεν: Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο και θα υποστεί τις συνέπειες – Ποια μέτρα ανακοίνωσε
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Τσέρνομπιλ – «Παραδοθείτε τώρα» λέει ο Πούτιν [βίντεο]
- Πόλεμος στην Ουκρανία: «Σε 96 ώρες θα πέσει το Κίεβο, θέλουν να αποκεφαλίσουν την ουκρανική κυβέρνηση» – «Βόμβα» από Αμερικανούς αξιωματούχους
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Δείτε σε διαδραστικό χάρτη τις μάχες που διεξάγονται αυτή την ώρα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στιγμή που καταστρέφεται ρωσικό κονβόι – Σκληρές εικόνες [βίντεο]
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονίζουν οι πρώτες εικόνες – Χάος και πόνος σε ολόκληρη τη χώρα
- Ουκρανικό μαχητικό συνετρίβη κοντά στο Κίεβο – Πέντε θύματα
- Γλυκά Νερά: Στις 8 Απριλίου η δίκη για τη δολοφονία της Καρολάιν
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Αγκαλιασμένα βρέθηκαν τα παιδιά της οικογένειας βρήκαν τραγικό θάνατο
- Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Εντοπίστηκε και τέταρτη απανθρακωμένη σορός
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr