Η αντιπολίτευση καταγγέλλει συνταγματικό πραξικόπημα από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, που προσπαθεί να επιβάλει την ισχύ του και να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις δημοκρατικές ελευθερίες, φιμώνοντας τη Βουλή που ελεγχόταν από τις αντίπαλες δυνάμεις. Αντιδράσεις για την κίνηση του Μαδούρο εκφράστηκαν πολύ έντονα από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) ενώ γειτονικές χώρες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διπλωματική απομόνωση της Βενεζουέλας. Η χώρα μπαίνει σε νέα εποχή αναταραχών, με τo συνασπισμό της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Ενότητας να καλεί τους πολίτες σε μαζικές διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος της Βουλής Χούλιο Μπόρχες κατηγόρησε το Μαδούρο για πραξικόπημα και απηύθυνε έκκληση προς τις Ενοπλες Δυνάμεις να μη χρησιμοποιήσουν κατασταλτικούς μηχανισμούς εναντίον των διαδηλωτών.
ΗΠΑ: Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι το αεροσκάφος στο Καζακστάν μπορεί να χτυπήθηκε από ρωσικά αντιαεροπορικά πυρά
Σύμφωνα με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Βενεζουέλας, οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες περνούν στο δικαστικό αυτό όργανο – ουσιαστικά στα χέρια του Μαδούρο θα συντάσσει και θα προωθεί τους νόμους. Αλλωστε, το ανώτατο δικαστήριο έχει κηρύξει άκυρους σχεδόν όλους του νόμους που έχει ψηφίσει η Βουλή τον τελευταίο χρόνο – περιλαμβανομένης της χορήγησης αμνηστίας στους πολιτικούς αντιπάλους του Μαδούρο, που βρίσκονται φυλακή με την κατηγορία της υποκίνησης της πολύνεκρης εξέγερσης του 2014.
Μαζί με την άρση της ασυλίας των βουλευτών, τη φυλάκιση των ηγετών της αντιπολίτευσης, το κλείσιμο των περισσότερων μέσων ενημέρωσης και τον απόλυτο έλεγχο της δικαστικής εξουσίας, το παζλ της απολυταρχικής εξουσίας ολοκληρώνεται στη χώρα, που βυθίζεται ακόμη πιο βαθιά στην πολιτική κρίση. Για τους αντιπάλους του καθεστώτος Μαδούρο, ήταν αναμενόμενη συνέπεια μιας πολιτικής που ξεκίνησε μετά την ασθένεια και το θάνατο του Τσάβες. Οι επίγονοι με επικεφαλής τον πρώην αρχισυνδικαλιστή Μαδούρο δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το μοντέλο Τσάβες –που είχε ήδη αρχίσει να φθίνει.
Το αποφασιστικό πλήγμα στο καθεστώς ήταν η νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές του 2015, που έθεσε ως στοίχημά της να εξαναγκάσει το Μαδούρο σε παραίτηση και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες προεδρικές εκλογές. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι Ενρίκε Καπρίλες και Λεοπόλδο Λόπες, ηγέτης του κόμματος «Λαϊκή Θέληση» που βρίσκεται στη φυλακή, θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο δεν θα διατηρηθεί για πολύ λόγω της μεγάλης κοινωνικής κρίσης. Ομως, πολλοί πιστεύουν ότι ο Μαδούρο θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη διεξαχθούν οι εκλογές το Δεκέμβριο του 2018. Μπορεί να επικαλεστεί διάφορους λόγους για να τις αναβάλει, όπως έκανε πέρυσι με τις δημοτικές εκλογές.
Αντιδράσεις
Ολόκληρη η περιοχή της Λατινικής Αμερικής -εκτός από τους ελάχιστους φίλους που διατηρεί ο Μαδούρο (Βολιβία, Νικαράγουα, Κούβα)- ανησυχεί για τις πολιτικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Τα 20 μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Χιλή κ.ά.) κάλεσαν το καθεστώς της Βενεζουέλας να σεβαστεί τη λειτουργία και τις αρχές της δημοκρατίας. Ο Λουίς Αλμάγκρο, γενικός γραμματέας του Οργανισμού, μίλησε για στροφή στον απολυταρχισμό και το Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Καράκας. Βέβαια, όλα αυτά, ο Μαδούρο τα θεωρεί διεθνή συνωμοσία με σκοπό την ξένη επέμβαση στη χώρα του και επέρριψε την ευθύνη στην αντιπολίτευση για τη διευκόλυνση των εχθρικών προθέσεων.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου