Πέρυσι, το Ισραήλ εξομάλυνε τους δεσμούς του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο. Εκτοτε, πολλοί παρατηρητές παρακολουθούν την κρυφή σχέση της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ για να εκτιμήσουν πότε, αν ποτέ, το Ριάντ μπορεί να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα.
Στις 4 Νοεμβρίου, αντιπροσωπεία Εβραίων ηγετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με υψηλόβαθμα μέλη της βασιλικής οικογένειας και υπουργούς, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth».
Αν και οι συναντήσεις φέρεται να πήγαν καλά, ελάχιστες ενδείξεις προέκυψαν για επικείμενη εξομάλυνση μεταξύ του βασιλείου και του Ισραήλ, η οποία θα απαιτούσε την τελική έγκριση του 85χρονου βασιλιά Σαλμάν του πρώτου. Η αργή διαδικασία δεν αποτελεί έκπληξη: Η διαδικασία εξομάλυνσης για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρειάστηκε χρόνια, με μικρά σημάδια δέσμευσης που σταδιακά οικοδομήθηκαν σε πιο ανοιχτούς δεσμούς κατά την τελευταία δεκαετία.
Η Σαουδική Αραβία έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό συμφέρον να δημιουργήσει δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά πρέπει να προσεγγίσει τη διαδικασία εξομάλυνσης αργά λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την αντίδραση της κοινής γνώμης και της βασιλικής οικογένειας.
Το Ριάντ και το Ισραήλ είναι και τα δύο ευθυγραμμισμένα εναντίον του Ιράν και του ριζοσπαστικού πολιτικού Ισλάμ. Ο πλούτος και οι εγχώριες ανάγκες της Σαουδικής Αραβίας την καθιστούν, επίσης, έναν πρωταρχικό δυνητικό πελάτη των προηγμένων γεωργικών, ιατρικών, αμυντικών τεχνολογιών και τεχνολογιών παρακολούθησης του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του αντιπυραυλικού ισραηλινού συστήματος Iron Dome.
Ωστόσο, από τότε που ιδρύθηκε το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής ενός παλαιστινιακού κράτους. Και μεγάλο μέρος της περιφερειακής φήμης και της διπλωματικής ισχύος του βασιλείου εξακολουθεί να συνδέεται με την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό αγώνα.
Οι νεότεροι Σαουδάραβες είναι πιθανό να επιδεικνύουν μικρότερο ενδιαφέρον στο παλαιστινιακό ζήτημα συγκριτικά με τους μεγαλύτερους, αλλά οι περιορισμένες πληροφορίες που υπάρχουν για το σαουδαραβικό συναίσθημα υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι εξακολουθούν να αντιτίθενται στην ιδέα της εξομάλυνσης χωρίς επίλυση της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης. Οι απόψεις της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας επί του θέματος είναι, επίσης, διχασμένες.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος φέρεται να συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το 2019, πρωτοστατεί στις προσπάθειες εξομάλυνσης. Ο πατέρας του, όμως, ο βασιλιάς Σαλμάν, φέρεται να είναι ακόμα προσκολλημένος στην ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους πριν το βασίλειο αναγνωρίσει επίσημα το Ισραήλ.
Για να αναδιαμορφώσει την κοινή γνώμη και τη γνώμη του βασιλείου, η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα συμμετάσχει σε χαμηλού επιπέδου επαφές με τους Ισραηλινούς μέσω του αθλητισμού, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας, των διεθνών συνεδρίων και των στρατιωτικών ασκήσεων – δημιουργώντας ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους τομείς που φιλοξενούν τέτοιες εκδηλώσεις. Οσο πιο γνωστές στο κοινό γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις τόσο περισσότερες αποδείξεις θα παρέχουν για την αυξανόμενη άνεση του Ριάντ στην ιδέα να ανοίξουν οι δεσμοί με το Ισραήλ – ειδικά αν οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Σαουδική Αραβία. Ισραηλινοί και Σαουδάραβες αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, μπορούν, επίσης, να συνεχίσουν να συναντώνται κρυφά για τη συζήτηση της εξομάλυνσης των σχέσεων. Μπορούν, επιπρόσθετα, να οικοδομήσουν δεσμούς μέσω συναντήσεων με την επίβλεψη κοινών συμμάχων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
- Αθλητισμός: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποίησαν τα αθλητικά τουρνουά ως μέσο για να φέρουν Ισραηλινούς αθλητές στη χώρα, ώστε να δοκιμάσουν το λαϊκό αίσθημα έναντι των επισκέψεων Ισραηλινών, που είναι εκτός πολιτικής, εξομαλύνοντας τις ισραηλινές επισκέψεις. Με τη φιλοξενία αυτών των -εκτός πολιτικής- Ισραηλινών, η κυβέρνηση των ΗΑΕ μπόρεσε να δοκιμάσει το λαϊκό αίσθημα και να αρχίσει να συνηθίζει τους πολίτες των Εμιράτων στην ιδέα της επίσκεψης Ισραηλινών στη χώρα τους. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να διαφοροποιήσει την εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία της, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει, επίσης, να ενισχύσει τον αθλητικό της τομέα και, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την κάλυψη τέτοιων εκδηλώσεων για να έχει Ισραηλινούς αθλητές να επισκέπτονται το βασίλειο. Κατά την έναρξη αυτής της αθλητικής προσέγγισης, το Ριάντ μπορεί, επίσης, να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αμπου Ντάμπι, αρχικά αρνούμενο επισήμως ότι οι αθλητές επισκέπτονται τη χώρα εκ μέρους του Ισραήλ και αποφεύγοντας παράλληλα τη χρήση της ισραηλινής σημαίας.
- Πολιτισμός/ψυχαγωγία: Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται, επίσης, σε διαδικασία ανάπτυξης του τομέα της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων κινηματογράφων, νέων εστιατορίων, συναυλιών και θεματικών πάρκων. Το Ριάντ θα μπορούσε να προσκαλέσει Ισραηλινούς σκηνοθέτες, ηθοποιούς, εστιάτορες, καλλιτέχνες και άλλους στον τομέα της ψυχαγωγίας να δώσουν παραστάσεις για τους Σαουδάραβες, εξομαλύνοντας την παρουσία των Ισραηλινών στο κοινό.
- Διεθνείς θεσμοί: Σαουδική Αραβία και Ισραήλ μοιράζονται την ιδιότητα του μέλους σε πολυάριθμους διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Εθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό προσφέρει ευκαιρίες στους Σαουδάραβες και τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να οικοδομήσουν σχέσεις και να συναντηθούν στο περιθώριο των τακτικών συνεδριάσεων που διεξάγονται από αυτούς τους οργανισμούς. Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε, επίσης, να χρησιμοποιήσει και άλλο ένα μέρος από το σχέδιο/εγχειρίδιο των Εμιράτων, προσκαλώντας Ισραηλινούς αξιωματούχους να επισκεφθούν το βασίλειο υπό το πρόσχημα τέτοιων συναντήσεων (ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για μια διάσκεψη του ΟΗΕ το 2019, κάτι που αργότερα θεωρήθηκε ως ένα σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση).
- Στρατιωτικές ασκήσεις: Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις θα μπορούσαν, επίσης, να επιτρέψουν στις Ενοπλες Δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ να συμμετέχουν σε δραστηριότητες η μία δίπλα στην άλλη. Ηδη από το 2017, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέπτυξαν τις δικές τους δυνάμεις σε δυτικές στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν και ισραηλινές δυνάμεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr