Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ε.Ε., τα οποία αναφέρονται σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών, που εκτείνεται από την υπεράκτια αιολική και ηλιακή ενέργεια από πλωτές μονάδες ή μονάδες προσαρτημένες στον πυθμένα, έως την παλιρροϊκή και γεωθερμική ενέργεια, καθώς και τη βιομάζα.
Τα κράτη μέλη θεωρούν ότι οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς κλάδους και να συμβάλουν στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, ενώ θα βοηθήσουν την Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050.
Τα συμπεράσματα παρέχουν πολιτική καθοδήγηση στην Επιτροπή σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο σε επίπεδο Ενωσης για διασυνοριακά και άλλα συναφή εθνικά έργα σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί περαιτέρω ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας χάρη στην ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ των κρατών μελών, την ανάπτυξη υποδομών και δικτύων και λύσεις για την αποθήκευση.
Αυτό θα επιτευχθεί με την υλοποίηση περισσότερων διασυνοριακών έργων, τα οποία απαιτούν υψηλό επίπεδο ασφαλείας για τους επενδυτές.
Οπως τονίζεται, τα διασυνοριακά κοινά και υβριδικά υπεράκτια έργα, τα οποία συνδέονται σε πολλαπλά κράτη μέλη και, ως εκ τούτου, συνδυάζουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη μεταφορά και το εμπόριό της, αποσκοπούν στη στήριξη της ένταξης συνεχώς μεγαλύτερων ποσοτήτων ανανεώσιμης ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Το Συμβούλιο ζητεί ειδικότερα κατευθύνσεις για τον τρόπο υλοποίησης διασυνοριακών ενεργειακών έργων και σύναψης των σχετικών διμερών και πολυμερών συμφωνιών μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και αναλύσεις για δίκαιη κατανομή του κόστους και των οφελών.
Καλεί επίσης την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για βελτιωμένη και αποτελεσματικότερη χρήση των υφιστάμενων κοινοτικών κονδυλίων και των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης και να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο ενίσχυσης του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, τον σχεδιασμό δικτύων και τα τεχνικά πρότυπα.
Το Συμβούλιο ζητεί διεξοδική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να προσαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας, ώστε τα νέα έργα να μπορούν να υλοποιούνται άμεσα, διασφαλίζοντας παράλληλα τόσο τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, όσο και τις κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή και την ενσωμάτωση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος, θεωρεί αναγκαίο να αναθεωρηθεί το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να παρασχεθεί καλύτερη στήριξη στη ανάπτυξη ανανεώσιμης ενέργειας, να διασφαλισθεί η βεβαιότητα για τους επενδυτές και να βελτιωθούν τα έργα έρευνας, καινοτομίας και επίδειξης αναδυόμενων και καινοτόμων τεχνολογιών μεγάλης κλίμακας.
Υπενθυμίζεται ότι με τη στρατηγική που δημοσίευσε η Κομισιόν τον Νοέμβριο, οι εκτιμώμενες επενδύσεις για την ανάπτυξη των υπεράκτιων ΑΠΕ θα φτάσουν τα 800 δισ. ευρώ μέχρι το 2050, ενώ σημαντική θα είναι η συμβολή του ταμείου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ΙnvestEU (διαδέχθηκε την 1η Ιανουαρίου 2021 το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ).
Πρόκειται για ένα τεράστιο σχέδιο δεδομένου ότι η ισχύς της υπεράκτιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα 12 GW σήμερα θα φτάσει τουλάχιστον στα 60 GW έως το 2030 και στα 300 GW έως το 2050. Η παραπάνω ισχύς θα συμπληρωθεί και με αύξηση κατά 40 GW της ωκεάνιας ενέργειας και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως πλωτές εγκαταστάσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2050.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου ανάπτυξης θα βασιστεί στις τεράστιες δυνατότητες σε όλες τις θαλάσσιες λεκάνες της Ευρώπης, δηλαδή στη Βόρεια Θάλασσα, τη Βαλτική Θάλασσα, τον Εύξεινο Πόντο, τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, καθώς επίσης και στην παγκόσμια υπεροχή εταιρειών της Ε.Ε. στον τομέα αυτό.
Θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία, πράσινες θέσεις απασχόλησης σε ολόκληρη την ήπειρο, ενώ θα ενισχυθεί και η παγκόσμια υπεροχή της Ε.Ε. στις τεχνολογίες υπεράκτιας παραγωγής ενέργειας. Θα διασφαλιστεί επίσης η προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της αλιείας.
Το προκλητικό μανιφέστο από τη Γενί Σαφάκ που απαιτεί προσοχή
Βήμα – βήμα η επιστροφή με μοντέλο στα σχολεία – Τα δεδομένα και οι σχεδιασμοί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr