Οι πρόσφατες φυλετικές και κοινωνικές ταραχές στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις, που έβαλαν τον Τραμπ σε πειρασμό να χρησιμοποιήσει τον στρατό για την καταστολή τους, και έστρεψαν εναντίον του τον υπουργό Αμυνας, Μαρκ Εσπερ (τον οποίο και καρατόμησε εκδικητικά λίγο προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο) επιβεβαίωσαν τη χρησιμότητα της παράδοσης να ελέγχεται ο στρατός από αμιγώς πολιτικό προϊστάμενο και όχι από κάποιον που προέρχεται από τις τάξεις του.
Γι’ αυτό ο πρώην σύμβουλος των αντιπροέδρων Τζο Μπάιντεν και Μάικ Πενς, Τζιμ Κόλμπι, εκφράζοντας σημαντική μερίδα των Δημοκρατικών, έγραψε στους New York Times: «Ο στρατηγός Οστιν είναι ένας αξιοσέβαστος και καθ’ όλα ικανός πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης, αλλά αυτά δεν αρκούν. Επικεφαλής του Πενταγώνου πρέπει να είναι ένας πολίτης και όχι ένας άρτι αποστρατευθείς στρατηγός».
Το γεγονός ότι ο Οστιν έχει συμπληρώσει μόνο τέσσερα και όχι τουλάχιστον επτά χρόνια στην αποστρατεία προτού αποκτήσει κυβερνητικό αξίωμα, όπως ορίζει ο νόμος, καθιστά υποχρεωτική την έγκρισή του από το Κογκρέσο. Μια άβολη δοκιμασία για τον ίδιο και τον νέο πρόεδρο.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά, όπως ο μαύρος Δημοκρατικός ακτιβιστής, αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, που χαρακτήρισε την υπουργοποίηση του Οστιν «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετό»- πιέζοντας εμμέσως τον Μπάιντεν για περισσότερους Αφροαμερικανούς υπουργούς. Αρχικά ως φαβορί για το υπουργείο Αμυνας εμφανιζόταν η έμπειρη αξιωματούχος του Πενταγώνου, Μισέλ Φλουρνόι, πρώην σύμβουλος των Κλίντον-Ομπάμα και συνεταίρος του νέου υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν σε εταιρία συμβούλων, που έλυνε και έδενε στην Ουάσιγκτον. Εναλλακτικά “έπαιζε” και το όνομα του Τζέι Τζόνσον, πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας και γενικού συμβούλου του Πενταγώνου.
Ο στρατηγός Οστιν έχει τη φήμη ισχυρού ηγέτη, που αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, δίνει ελάχιστες συνεντεύξεις και προτιμά να μη μιλά δημόσια για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μια από τις ενστάσεις στο πρόσωπό του αφορά τη συμμετοχή του στο δ.σ. της εταιρίας αμυντικών συμβολαίων Raytheon, κάτι που δεν εμπόδισε τον Μπάιντεν να του προτείνει την ηγεσία του Πενταγώνου την Κυριακή. Σύμφωνα με το BBC ο Οστιν απάντησε καταφατικά.
Η νίκη Ομπάμα το 2008 βρήκε τον στρατηγό επικεφαλής του πολυεθνικού, εκστρατευτικού σώματος στο Ιράκ. Στις ΗΠΑ επέστρεψε δυο χρόνια αργότερα και το 2012 έγινε ο πρώτος μαύρος υπαρχηγός του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, ουσιαστικά νούμερο 2 στην ιεραρχία των ενόπλων δυνάμεων.
Από το 2013 ως το 2016, έτος της αποστρατείας του, ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Αμερικανικής Διοίκησης, με ευθύνη τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τμήμα της Νότιας Ασίας, ενώ ηγήθηκε της νικηφόρας εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Με τον Τζο Μπάιντεν γνωρίζονται καλά, καθώς ανέπτυξαν στενή συνεργασία στα χρόνια της αντιπροεδρίας του.
Βίλες για τη… φτωχολογιά στο Σούνιο – Με 500 ευρώ νοίκιασε εξοχικό 142 τ.μ. ο Τσίπρας
Σεισμός στην Εύβοια – Έγινε αισθητός και στην Αττική
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr