Η «εμπιστευτική έκθεση για την κατάσταση του Ασύλου και των απελάσεων» στην Τουρκία, καταγράφει ότι «το τουρκικό Σύνταγμα εγγυάται την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου, αλλά στην πράξη αυτά τα δικαιώματα έχουν σε μεγάλο βαθμό εξουδετερωθεί».
Επιπλέον, στην ίδια έκθεση διαπιστώνεται ότι τα τουρκικά έντυπα και τηλεοπτικά ΜΜΕ είναι «σχεδόν πλήρως ευθυγραμμισμένα».
Αιτία για δικαστική δίωξη στην Τουρκία μπορεί να αποτελέσει, αναφέρεται στην έκθεση, ακόμη και δημόσια κριτική στην συμπεριφορά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στις κουρδικές περιοχές στην Νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί «τρομοκρατική προπαγάνδα».
Επιπλέον, παρακολουθούνται πολλοί επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης στο εξωτερικό, ενώ η Δικαιοσύνη είναι «σε μεγάλο βαθμό δυσλειτουργική» και εν μέρει επηρεαζόμενη πολιτικά.
Σε ό,τι αφορά πάντως την κατάσταση των προσφύγων, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εκτιμά ότι οι Τούρκοι υπάλληλοι είναι υπερβολικά επιβαρυμένοι.
Οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες επιτρέπεται να εργαστούν στην Τουρκία, στην πράξη ωστόσο η διαδικασία είναι τόσο περίπλοκη ώστε οι περισσότεροι εργάζονται παράνομα, διευκρινίζεται.
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
Στο έγγραφο περιλαμβάνονται και αναφορές ανθρωπιστικών οργανώσεων για κακή συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας προς τους πρόσφυγες και για εξαναγκασμό σε υπογραφή του εγγράφου εκούσιας αποχώρησης, αλλά επισημαίνεται ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πρόκειται για συστηματική πρακτική και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αξιολογεί την προσφυγική πολιτική της Τουρκίας θετικά σε σύγκριση με την διεθνή κατάσταση.
Η οργάνωση «ProAsyl» ωστόσο έχει διαφορετική άποψη: «Η Τουρκία είναι ένα μαύρο κουτί σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που ζητούν προστασία. Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η Γερμανία και η Ε.Ε. εμπιστεύονται ένα τέτοιο καθεστώς αδικίας προς όσους ζητούν προστασία. Η Τουρκία δεν είναι κράτος δικαίου και αυτό επηρεάζει και τους πρόσφυγες », δηλώνει ο επικεφαλής της, Γκύντερ Μπούρκχαρντ.
Το έγγραφο που επικαλείται το dpa φέρει ημερομηνία 24 Αυγούστου 2020 και περιγράφει την κατάσταση του περασμένου Ιουνίου.
Αυτού του είδους οι εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις πιο σημαντικές χώρες προέλευσης αιτούντων άσυλο συντάσσονται, όπως διευκρινίζει το τηλεγράφημα, τακτικά από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και αποτελούν σημαντική βοήθεια στη λήψη αποφάσεων κατά την διαδικασία Ασύλου.
Κατά το έτος 2019 σχεδόν 10.800 Τούρκοι υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Γερμανία. Από αυτούς σχεδόν οι μισοί έλαβαν προστασία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr