Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφος Rafale διατάχθηκε να επιχειρήσει για να συνδράμει αεροσκάφος που είχε χάσει την επαφή με τον πύργο ελέγχου και ότι του δόθηκε η άδεια να σπάσει το φράγμα του ήχου για να φθάσει το αεροσκάφος που αντιμετώπιζε τα προβλήματα.
Το Rafale σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έσπασε το φράγμα του ήχου ανατολικά του Παρισιού, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Ο ήχος του Rafale ακούστηκε σαν μεγάλη έκρηξη λίγο πριν από το μεσημέρι σε ολόκληρη την περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας και προκάλεσε ανησυχία και συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ήχος καταγράφηκε από τα μικρόφωνα του Roland-Garros και διέκοψε για λίγα δευτερόλεπτα τον αγώνα τέννις Stanislas Wawrinka / Dominik Köpfer.
https://twitter.com/DalAndDeadlift/status/1311247161632256000?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1311247161632256000%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fworld%2Farthro%2F6680159%2Fpos-spaei-to-fragma-toy-ichoy-apo-ena-aeroskafos-ti-einai-to-sonic-boom-poy-taraxe-to-parisi
Τι είναι όμως το Sonic boom που τρόμαξε τους Γάλλους;
Ηχητική έκρηξη (Sonic boom) είναι ο ήχος που σχετίζεται με τα κρουστικά κύματα που δημιουργούνται από ένα αντικείμενο που ταξιδεύει μέσω του αέρα πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου
Τα Sonic boom φράγματα παράγουν τεράστιες ποσότητες ηχητικής ενέργειας, και ηχούν σαν μια έκρηξη.
Η ηχητική έκρηξη προκαλείται, όταν τα υπερηχητικά αεροσκάφη ξεπερνούν τη ταχύτητα του ήχου, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας μεγάλος θόρυβος – γνωστός και ως sonic boom – και μοιάζει με εκείνον μιας μεγάλης έκρηξης.
Όταν πραγματοποιείται λοιπόν το σπάσιμο του φράγματος του ήχου εμφανίζεται ένα ασυνήθιστο σύννεφο.
Από το πρώτο «Merry Christmas» του 1992 στα 25 και άνω δισ. SMS σήμερα
Η αιτία είναι πως πραγματοποιείται πτώση της πίεσης του αέρα, αυτός συμπυκνώνεται και σχηματίζει σταγονίδια νερού.
Ένας ακροατής ακούει ένα μπαμ “Ηχητική έκρηξη” (sonic boom) μόλις ένα αεροσκάφος σπάσει την ταχύτητα του ήχου επειδή ακούει τον ήχο του αεροσκάφους που έχει συσσωρευτεί πίσω του.
Η πηγή του ήχου κινείται με 1,4 φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 1.4). Δεδομένου ότι η πηγή κινείται ταχύτερα από τα ηχητικά κύματα που δημιουργεί, η πηγή του ήχου θα περάσει από ένα σταθερό παρατηρητή, πριν ο παρατηρητής ακούει τον ήχο που δημιουργεί.
Το παρακάτω σύντομο βίντεο παρουσιάζει το φαινόμενο Sonic Boom και το φράγμα του ήχου, με πολλές εικόνες, βίντεο και πολύ φυσική! Την επιμέλεια του βίντεο είχε ομάδα φοιτητών από το τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι κύριες ηχητικές πηγές του, όπως και κάθε ιπτάμενου μέσου, είναι το ρύγχος, το πιλοτήριο, τα πλαϊνά πτερύγια και το ουραίο. Τα συγκεκριμένα μέρη του αεροπλάνου δέχονται αυξημένη πίεση από τα σωματίδια του αέρα, με τα οποία συγκρούονται κατά την κίνηση.
Οι συγκρούσεις προκαλούν ταλαντώσεις, μετατρέποντας τα μέρη του Rafale σε ηχητικές πηγές -ας πούμε σαν χορδές ενός μουσικού οργάνου ή, ακόμη καλύτερα, σαν τη μεμβράνη ενός τυμπάνου. Και όπως συμβαίνει σε μια οποιαδήποτε ακρόαση, όταν τα μεγάλα τύμπανα κρούονται, ο ήχος τους υπερκαλύπτει οποιοδήποτε άλλο όργανο.
Το ίδιο γίνεται και στο αεροσκάφος που σπάει το φράγμα του ήχου: Ο θόρυβος που παράγεται από τα πτερύγια, τα πλαϊνά και της ουράς, είναι μακράν ο πιο ισχυρός, «εξαφανίζοντας» όλους τους υπόλοιπους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr