Η Μέρκελ μετρά ήδη 11 χρόνια στην καγκελαρία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Η 62χρονη καγκελάριος θεωρείται από πολλούς μία σταθεροποιητική δύναμη στην Ευρώπη σε μία περίοδο αβεβαιότητας μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ.
“Στόχος που είναι να εργαστώ για να κρατήσω ενωμένη την κοινωνία” είπε η γερμανίδα καγκελάριος και έστειλε μήνυμα κατά του μίσους και των κοινωνικών διακρίσεων. Η κα. Μέρκελ δήλωσε ότι ζητάει την ψήφο των γερμανών για μια ολόκληρη τετραετή θητεία και πρόσθεσε ότι άργησε να πάρει την απόφαση της να είναι ξανά υποψήφια. “Ομως όταν αποφασίζω κάτι είμαι σίγουρη για την απόφα΄ση μου” πρόσθεσε η καγκελάριος χαμογελώντας.
Οι αντιδράσεις
«Δεν υπήρχε εναλλακτική, η καγκελάριος έπρεπε να είναι ξανά υποψήφια. Χαιρετίζω το γεγονός ότι υπάρχει τώρα σαφήνεια» είπε ο Ράινερ Ντούλγκερ , πρόεδρος της Ενωσης εργοδοτών μετάλλου (Gesamtmeetall) στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau (έκδοση της Δευτέρας).
Επίσης ο Ίνγκο Kράμερ, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εργοδοτών (BDA), αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι η Γερμανία είναι σήμερα οικονομικά και πολιτικά καταφύγιο σαθερότητας στην Ευρώπη. «Η Άνγκελα Μέρκελ συνεισέφερε ουσιαστικά σε αυτό με το να ηγείται τη χώρα μας με σύνεση σε μια εποχή γεμάτη κρίσεις. Για την γερμανική οικονομία είναι “μια αξιόπιστη εταίρος σε ταραγμένους καιρούς» όπως δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα.
Ο Μάρτσελ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου επαίνεσε και αυτό με τη σειρά του την πολιτική της Μέρκελ: «Η Γερμανίδα καγκελάριος και οι εταίροι της πολιτεύτηκαν συνετά στη Γερμανία και την Ευρώπη τα περασμένα χρόνια και διαχειρίστηκαν πολλούς τομείς με έξυπνο πραγματισμό / ρεαλισμό. Τα σημαντικότερα καθήκοντα της επόμενης κυβέρνησης είναι να καταστήσουν τη Γερμανία ικανή να αντιμετωπίσει το μέλλον σε θέματα παιδείας, καινοτομίας και υποδομών και να ανοίξει το δρόμο για την ισότητα των ευκαιριών και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην οικονομία και την κοινωνία».
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Ο ηγέτης των συντηρητικών συμμάχων της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στη Βαυαρία χαιρέτισε την απόφασή της να διεκδικήσει μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017: «Τώρα θέλουμε την εμπιστοσύνη του λαού για άλλα τέσσερα χρόνια και επομένως είναι καλό που έχουμε σαφήνεια» είπε ο Χορστ Ζεεχόφερ ενώ κατευθυνόταν σε μια συνεδρίαση του κόμματός του, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) στο Μόναχο.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
H πλειοψηφία των Γερμανών προτιμά να είναι ξανά καγκελάριος η Ανγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές του 2017, ενώ μόνο το 39% δεν το επιθυμεί σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Enmid η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Bild και δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοσή της.
Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση του Αυγούστου η δημοτικότητα της καγκελαρίου αυξήθηκε θεαματικά, αφού τότε την εκ νέου υποψηφιότητά της την επιθυμούσε μόνο το 42% και το 50% δήλωνε κατά. Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα δημοσκόπηση, εάν ήταν να εκλεγεί άμεσα από το λαό καγκελάριος στη Γερμανία, η Μέρκελ θα εκλεγόταν με 51% έναντι 21% του δυνητικού αντιπάλου της, του σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει εάν θα είναι τελικά υποψήφιος.
Κι ενώ το 90% των ψηφοφόρων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) είναι υπέρ της υποψηφιότητας Μέρκελ μόνο ο ένας στους δύο σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόφορους τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Γκάμπριελ
Η 62χρονη καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται σήμερα το απόγευμα σε συνέντευξη τύπου να δηλώσει επισήμως την πρόθεσή της να είναι για τέταρτη φορά υποψήφια για την καγκελαρία, μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος κατά την οποία θα συζητηθεί η προεκλογική στρατηγική του κόμματός της. Η Μέρκελ είναι πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος από το 2000 και βρίσκεται στην εξουσία από το Νοέμβριο του 2005. Εάν επανεκλεγεί τον 2017 θα είναι καγκελάριος επί 12 χρόνια και αν παραμείνει και μετά θα είναι όσα και ο Χέλμουτ Κολ.
Πάντως το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) όπως και οι Πράσινοι (Die Gruenen) έχουν άνοδο σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση: Οι μεν πρώτοι θα ελάμβαναν 33 % αν γίνονταν σήμερα οι εκλογές οι δε δεύτεροι 12% , δηλαδή 1% και 2% παραπάνω αντiστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Άνοδο έχει και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD),του οποίου το ποσοστό ανέρχεται στο 13%. Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα ισοψηφεί με το σοσιαλδημοκρατικό (33%), έχοντας μια μείωση της τάξεως του 1%, όπως και η Αριστερά η οποία θα ελάμβανε 9%. Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) παραμένει στο οριακό -λόγω του εκλογικού συστήματος- για την είσοδό του στη Μπούντεσταγκ 5%.