Με μία ακόμη κίνηση-ματ της μακράς θητείας του, ο επί 20ετία ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του φίλου του (και παριστάμενου χθες στο πλευρό του) πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και σύσσωμης της κυβέρνησης, ορίζοντας ακολούθως πρωθυπουργό τον… πρώτο εφοριακό της Ρωσίας!
Πρόκειται για τον 53χρονο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, που βρίσκεται στο αξίωμα από το 2010 έχοντας προηγουμένως περάσει από άλλες δημόσιες θέσεις, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, με δική του επιχείρηση.
Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Μεντβέντεβ για το έργο του, ανακοινώνοντας πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα αναλάβει την καινούργια θέση αντιπροέδρου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, πίσω μόνο από τον ίδιο. Η «χρυσή αποστρατεία» του Μεντβέντεφ (ο οποίος διευκόλυνε τον Πούτιν αναλαμβάνοντας προσωρινά πρόεδρος της Ρωσίας το 2008-2012, όταν ο… Βλαδίμηρος αναγκάστηκε για συνταγματικούς λόγους να μετακομίσει για λίγο στην πρωθυπουργία) αποζημίωσε κάπως τον «αιώνιο δεύτερο» της ρωσικής πολιτικής σκηνής, που πολλοί θεωρούσαν αυτοδίκαιο διάδοχο του μέντορά του στην προεδρία, το 2024.
Τότε ο Πούτιν θα είναι 72 χρονών και πιστεύεται ότι θα προωθήσει για πρόεδρο έναν πολιτικό χαμηλού προφίλ, όπως ο Μισούστιν, ώστε ο ίδιος να παραμείνει τσάρος της Ρωσίας… όσο βαστούν τα κότσια του. Στο μεταξύ, ο εκλεκτός του θα χρειαστεί να νικήσει στις βουλευτικές εκλογές με την «Ενωμένη Ρωσία» το 2021, ώστε να περάσει από τη Δούμα τις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές και να παραιτηθεί υπέρ του Πούτιν το 2024. Τότε, το επικρατέστερο σενάριο θέλει τον Πούτιν να επιστρέφει στην πρωθυπουργία «με εκτεταμένες εξουσίες».
Στην ομιλία του ο 67χρονος Ρώσος ηγέτης δεν αναφέρθηκε στο προσωπικό του μέλλον, αλλά παρουσίασε τις συνταγματικές του προτάσεις ως τομή στο σύστημα διακυβέρνησης της Ρωσίας. Μόλις ολοκληρωθεί η νομοτεχνική τους επεξεργασία, θα τεθούν σε δημοψήφισμα – το δεύτερο της μετα-κομμουνιστικής Ρωσίας από το 1993.
Ο Πούτιν πρότεινε αυστηρό περιορισμό των μελλοντικών προέδρων σε δύο θητείες (ο ίδιος υπηρέτησε τέσσερις) και ενίσχυση των εξουσιών της Δούμας, η οποία θα επιλέγει τους υποψήφιους πρωθυπουργούς και τα μέλη της κυβέρνησης, ψαλιδίζοντας το ρόλο του προέδρου. Ουσιαστικά πρόκειται για συγκαλυμμένη μετάβαση σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα -καθώς η Ενωμένη Ρωσία και τα συμμαχικά της σχήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στην επόμενη Βουλή- επιτρέποντας στον Πούτιν να κρατάει τα ηνία από άλλο πόστο.
Πολιτικοί αναλυτές επισήμαναν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε εναλλακτικά να αντιγράψει το μοντέλο του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, στο Καζακστάν, ο οποίος παραιτήθηκε πέρυσι από πρόεδρος, παραμένοντας επικεφαλής του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Μεταξύ άλλων, το νέο ρωσικό Σύνταγμα θα προβλέπει ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι της Ρωσίας δεν θα επιτρέπεται να διαθέτουν διπλή ιθαγένεια ούτε άδεια παραμονής σε ξένη χώρα (!). Οι ίδιες απαγορεύσεις θα ισχύουν για τους ανώτατους δικαστές και τους επικεφαλής ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Από την έντυπη έκδοση