Μετά τις διαδηλώσεις της Πέμπτης, που σημαδεύτηκαν από τις συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με τους διαδηλωτές, οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες εναντίον τους, σήμερα επικρατούσε σχετική ηρεμία στο κέντρο της Αουάσα. Σύμφωνα με μάρτυρες όμως, οι ταραχές επεκτάθηκαν το πρωί στα προάστια της πόλης.
Οι δυνάμεις ασφαλείας, που κατηγορούνται από τους ακτιβιστές Σιντάμα ότι άνοιξαν πυρ εναντίον τους την Πέμπτη, προχώρησαν σήμερα σε συλλήψεις με σκοπό να αποκαταστήσουν την τάξη, μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Fana BC που πρόσκειται στην κυβέρνηση.
“Υπάρχουν τέσσερις νεκροί, τρεις άνδρες και μια γυναίκα”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης, Ζινάου Σερνίσο. Τα δύο από τα θύματα μεταφέρθηκαν νεκρά στο νοσοκομείο την Πέμπτη. Οι άλλοι δύο υπέκυψαν σήμερα στα τραύματά τους. Σύμφωνα με τον Σερνίσο, το ένα από τα θύματα είχε χτυπηθεί από σφαίρα στο κεφάλι και ένα άλλο στο στομάχι.
Οι Σιντάμα ζητούν εδώ και χρόνια να ανεξαρτητοποιηθούν από την Περιφέρεια των Λαών του Νότου (ΝΕΕΛΠ) στην οποία υπάγεται η περιοχή τους. Την Πέμπτη ανέμεναν ότι οι ηγέτες τους θα κήρυτταν μονομερώς την ίδρυση μιας νέας περιφέρειας. Όμως ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κόμματός τους ανακοίνωσε μόνο ότι το κόμμα δέχτηκε να οργανωθεί δημοψήφισμα, όπως πρότειναν οι εκλογικές αρχές, για τα τέλη του έτους.
Βασιλιάς Κάρολος: Το μυστικό σχέδιο για την υγεία του - Κωδική ονομασία «Επιχείρηση Δελφίνιο»
Ο εκπρόσωπος του Κινήματος για την Απελευθέρωση των Σιντάμα (MLS), Ντεσαλένγκε Μέσα, υποστήριξε ότι μέλη του κόμματος έχουν αναφέρει τον θάνατο 19 ακτιβιστών από την Πέμπτη. Ο αριθμός αυτός όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Ο Ντεσαλένγκε κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις καταστολής από την Αουάσα ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Τεβόντρος Βολντεμάικλ, δήλωσε στο Fana TV ότι “καταβάλλονται προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η βία που ξεκίνησε από την Αουάσα και κατόπιν επεκτάθηκε στις γειτονικές ζώνες των Σιντάμα”. Εκτός από τις τοπικές και ομοσπονδιακές αστυνομικές δυνάμεις, στην Αουάσα έχουν αναπτυχθεί και στρατιώτες.
Το ζήτημα των Σιντάμα είναι το τελευταίο μιας σειράς προβλημάτων που καλείται να λύσει ο πρωθυπουργός Αμπίι Άχμεντ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις μετά από δεκαετίες απολυταρχικής διακυβέρνησης της χώρας. Είναι αντιμέτωπος με κύματα πολιτικο-εθνοτικής βίας στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής που αποτελείται από περισσότερες από 80 εθνοτικές ομάδες.
Από την κρίση έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Τον περασμένο μήνα δολοφονήθηκαν πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού.
Η Αιθιοπία χωρίζεται σε εννέα ημιαυτόνομες περιοχές και το Σύνταγμα ορίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να οργανώνει δημοψήφισμα αν κάποια εθνοτική ομάδα ζητά τη δημιουργία μιας νέας περιφέρειας, έναν χρόνο μετά την υποβολή του αιτήματος. Οι Σιντάμα είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στην περιφέρεια ΝΕΕΛΠ, όμως σε πανεθνικό επίπεδο δεν αποτελεί παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Σύμφωνα με τους Σιντάμα, η προθεσμία για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος έληγε την Πέμπτη. Η Εκλογική Επιτροπή από την πλευρά της υποστηρίζει ότι έλαβε το αίτημα για το δημοψήφισμα τον Νοέμβριο του 2018.