Ο Τσέχος Πρόεδρος, μιλώντας στους Financial Times, εξέφρασε την άποψη ότι, το ένα τρίτο των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη του 2015 και το 2016 ήταν οικονομικοί μετανάστες.
«Αδειάζει» τον Πρόεδρο το ΥΠΕΞ Τσεχίας
Λίγες ώρες μετά τη μετάδοση της συνέντευξης Ζέμαν, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, «η πρόταση του Τσέχου Προέδρου Μίλος Ζέμαν, να απελαθούν οι οικονομικοί μετανάστες και να μεταφερθούν σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά δεν είναι η επίσημη πολιτική θέση της Πράγας στο ζήτημα του μεταναστευτικού και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί σε καμία τέτοια πρόταση».
Παραδέχτηκε ωστόσο ο Λούμπομιρ Ζαοραλεκ ότι, η Ευρώπη έχει περιορισμένη δυνατότητα υποδοχής και ίσως στο μέλλον να μην μπορεί να δεχτεί επιπλέον πρόσφυγες και μετανάστες.
Ζέμαν: Η Ελλάδα να «ξεπληρώσει» το χρέος της με τη φιλοξενία προσφύγων
Η πρόταση του Τσέχου Προέδρου φαίνεται πως ήταν αρκετά επεξεργασμένη, ενώ είχε και τα κατάλληλα…. επιχειρήματα.
Διευκρινίζοντας ότι όταν μιλά για μετεγκατάσταση μεταναστών στα ελληνικά ακατοίκητα νησιά και σε «άδειες» περιοχές της Αφρικής, δεν αναφέρεται σε πρόσφυγες πολέμου, παραδέχτηκε ότι αναγνωρίζει «τη σκληρότητα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά δεν μιλάμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους».
Ο Ζέμαν περιέγραψε την ιδέα του, μπλέκοντας τα δύο μεγάλα ζητήματα, δηλαδή το προσφυγικό με την αναζήτηση λύσης στο ελληνικό χρέος.
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει σπίτια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά της, ως ένα είδος αποπληρωμής του χρέους της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε σχετικά και συμπλήρωσε ότι, «η Ελλάδα έχει πολλά ακατοίκητα νησιά και μεγάλο εξωτερικό χρέος. Έτσι, αν δημιουργηθούν hot spot στα νησιά αυτά, θα καλυφθεί ένα μέρος του χρέους».
Τέλος, αναφέροντας ότι, η μουσουλμανική κουλτούρα όσων έρχονται στην Ευρώπη δεν ταιριάζει με την τοπική κουλτούρα, συνέδεσε το προσφυγικό κύμα με τους «ευρωπαίους» τζιχαντιστές, αναφέροντας ότι, «υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ τους».