Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε τέσσερις σημαντικούς δήμους της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, την Αττάλεια και τα Αδανα που ήταν υπό τον έλεγχό του. Παράλληλα οι ψηφοφόροι της Σμύρνης για άλλη μια φορά είπαν «όχι» στο AKP. Πάντως, το εκλογικό θρίλερ της Κωνσταντινούπολης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς -σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα- 17.310 ψηφοδέλτια τα οποία θα έπρεπε να κατοχυρωθούν στον εκλεκτό του ΑΚΡ, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τελικά θεωρήθηκαν άκυρα χωρίς λόγο ή γράφτηκαν σε άλλα κόμματα.
Ήδη, το AKP υποβάλλει ενστάσεις για να γίνει ανακαταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων, καθώς συνολικά 319.000 ψηφοδέλτια θεωρήθηκαν άκυρα. Στην Κωνσταντινούπολη ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου έλαβε το 48,79% των ψήφων, ενώ ο Γιλντιρίμ το 48,51%. Η διαφορά ανάμεσα στους δύο είναι 23.000 ψηφοδέλτια και τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να υπάρχουν κι άλλες εξελίξεις μέχρι την οριστική ανακοίνωση του νικητή.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως και στην περίπτωση ανατροπής του αποτελέσματος στην Κωνσταντινούπολη μέσω εκλογοδικείου, το αποτέλεσμα έχει προκαλέσει πολιτική πληγή στο κυβερνών κόμμα. Η ήττα στις 5 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας που έχουν 30 εκατομμύρια πληθυσμό και παράγουν περίπου το 55% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.
Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα σε πυκνοκατοικημένη συνοικία στο κέντρο της Βηρυτού
Εκτός από τον πληθωρισμό σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, την απώλεια ψήφων στις μεγάλες πόλεις προκάλεσε και η εθνικιστική ρητορική του Ερντογάν κατά των Κούρδων – και η συνέχιση της φυλάκισης του ηγέτη του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας. Οι Κούρδοι που κατοικούν στις μεγάλες πόλεις -όπου έχασε το ΑΚΡ- και στήριζαν στις προηγούμενες εκλογές τον Ερντογάν αποφάσισαν να του γυρίσουν την πλάτη και να ψηφίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το επιτελείο του Τούρκου προέδρου, ωστόσο, όπως και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, προβάλλουν πως ο Ερντογάν μαζί με τον σύμμαχο πρόεδρο του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί έλαβαν το 51,7% των ψήφων πανεθνικά – σχεδόν το ίδιο ποσοστό που είχε λάβει στις προεδρικές εκλογές του 2018. Πάντως και οι ίδιοι γνωρίζουν καλά πως οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας πάντα ξεκινούν από τις μεγάλες πόλεις και ακολουθεί η επαρχία.
Το ενδεχόμενο της γενικότερης πολιτικής «στροφής» θέλουν να προλάβουν στο AKP. Ηδη ο Ερντογάν έριξε τους τόνους αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και τόνισε πως η προεκλογική ρητορική έχει μείνει στο παρελθόν. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει αρκετό πολιτικό χρόνο μπροστά του για να ανατρέψει το αποτέλεσμα, καθώς οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα γίνουν μετά από 4,5 χρόνια. Ομως, πολλοί αναλυτές αναμένουν αλλαγές και στο στενό του περιβάλλον, με ισχυρή την πιθανότητα ανασχηματισμού έτσι ώστε να δείξει ο ίδιος πως «έλαβε το μήνυμα» των ψηφοφόρων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει εξάλλου το γεγονός ότι στο Δήμο της Κωνσταντινούπολης και στο Δήμο της Αγκυρας ο Ερντογάν πριν από περίπου ένα χρόνο είχε καθαιρέσει τους εκλεγμένους από το λαό δημάρχους κι ας ήταν εκλεγμένοι από το AKP. Ο Καντίρ Τόμπας στην Πόλη και ο Μελίχ Γκιοκτσέκ στην Αγκυρα απομακρύνθηκαν χωρίς ιδιαίτερες εξηγήσεις και στη θέση τους διορίστηκαν δύο μη εκλεγμένοι δήμαρχοι! Η ήττα και στις δύο πόλεις θεωρείται επίσης ως ένα δημοκρατικό μήνυμα των ψηφοφόρων στον Ερντογάν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου