Οταν ακούς τα παραπάνω με τη δωρική, γεμάτη, αγαπημένη, κοινής αποδοχής θα τολμούσαμε να πούμε φωνή της Χαρούλας Αλεξίου, που είχε μάλιστα τη γενναιότητα ψυχής να σιγήσει η ίδια το μικρόφωνό της, ο λόγος και οι λέξεις αποκτούν άλλες διαστάσεις. Αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι εκείνη, η Χάρις Αλεξίου, είναι η πλέον εύστοχη επιλογή για να μας αφηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων «100 Χρόνια Ελληνική Δισκογραφία», που έρχεται στη δημόσια τηλεόραση και αρχίζει να προβάλλεται από αύριο Κυριακή στις 9:00 το βράδυ από την ΕΡΤ 1. Αναρωτιέσαι αν φθάνουν τα 12 επεισόδια για να χωρέσουν όλη την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Κι έρχεται ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Γιάννης Παπαδόπουλος, να δεσμευθεί ότι το πρώτο κρατικό κανάλι θα προχωρήσει στην παραγωγή ακόμα τεσσάρων επεισοδίων. Κάτι που επικροτούμε και επαυξάνουμε βεβαίως, μια και το συγκεκριμένο εγχείρημα, συνολικής καταγραφής της ελληνικής δισκογραφίας, γίνεται για πρώτη φορά.

Μια γεύση από τη σειρά πήραμε στην παρουσίασή της που έγινε στο κατάμεστο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, που εξελίχθηκε σε αληθινή γιορτή για το ελληνικό τραγούδι, καθώς πολλοί και σημαντικοί εκπρόσωποί του, ερμηνευτές, συνθέτες, στιχουργοί, παραγωγοί, τραγουδοποιοί, ερευνητές ήταν εκεί. Τα αποσπάσματα που είδαμε, περίπου 25 λεπτά, μας άνοιξαν την όρεξη για μια σειρά που φαίνεται να αγκαλιάζει το σύνολο του ελληνικού τραγουδιού, των τάσεων και των άξιων εκπροσώπων του, που αναδεικνύει τελικά και καταγράφει την πολυκύμαντη ιστορία του, με… καπετάνισσά την κορυφαία, για πάντα ερμηνεύτρια Χαρούλα Αλεξίου. Στα αποσπάσματα που προβλήθηκαν, που καταχειροκροτήθηκαν, είδαμε τους πρωταγωνιστές του ελληνικού τραγουδιού, κι αυτούς που έχουν φύγει, και αυτούς που εξακολουθούν να παράγουν έργο, με πολλές και ενδιαφέρουσες, συνεντεύξεις, τοποθετήσεις, απόψεις.
Η σειρά πιάνει το νήμα της ελληνικής δισκογραφίας από τη γέννησή της, πριν από περίπου 100 χρόνια και φθάνει ως τις μέρες μας. Από τα χρόνια του φωνόγραφου και των περιπλανώμενων «γραμμοφωνατζήδων» των αρχών του 20ού αιώνα, στα χρόνια του ’60, των «μικρών δίσκων» και των «τζουκ μποξ»… Κι από εκεί, στους μεγάλους δίσκους βινυλίου, στους ψηφιακούς δίσκους και στο Διαδίκτυο.
Την εκδήλωση προλόγισε ο διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας της ΕΡΤ, Κώστας Τσολάκης. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Γιάννης Παπαδόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, σημείωσε ότι «αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο οδηγό από τη Χάρις Αλεξίου», αναφέρθηκε σε εκείνους που συνέδραμαν στη δημιουργία του, ενώ λίγο πριν κατέβει από το βήμα πρόσφερε μια τιμητική πλακέτα στη Χάρις Αλεξίου, για την προσφορά της στην ελληνική μουσική και δισκογραφία.
Στη συνέχεια, ο διευθυντής των μουσικών ραδιοφώνων της ΕΡΤ, Φώτης Απέργης, κάλεσε στη σκηνή τη Χάρις Αλεξίου, τη σκηνοθέτιδα Μαρία Σκόκα, τους σεναριογράφους Δημήτρη Χαλιώτη και Νίκο Ακτύπη, τον επιμελητή περιεχομένου Γιώργο Τσάμπρα και τον σύμβουλο περιεχομένου Σιδερή Πρίντεζη, οι οποίοι μίλησαν για τη σειρά ντοκιμαντέρ.
Η Χάρις Αλεξίου, εμφανώς συγκινημένη θυμήθηκε εμβληματικές στιγμές της ελληνικής δισκογραφίας που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ, παρατηρώντας ότι «μέσα από τη σειρά κατανοούμε ποιες ήταν οι μεγάλες στιγμές, ξαναβλέπουμε την ιστορία και την ξαναμαθαίνουμε». Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα καθώς, όπως εξήγησε, «έχουμε δει εξαιρετικά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ που είναι αφιερωμένα σε έναν συνθέτη, σε έναν στιχουργό, αλλά όλη η ιστορία συγκεντρωμένη δεν έχει καταγραφεί ποτέ».
Για ένα πολύ δύσκολο, αλλά όμορφο ταξίδι έκανε λόγο η σκηνοθέτιδα Μαρία Σκόκα. «Μου εμπιστεύθηκαν τα έργα τους και εγώ τα έκανα εικόνα», είπε.
Να συνεχιστεί
Τον λόγο στην παρουσίαση πήραν και κορυφαίοι άνθρωποι του τραγουδιού που παρέστησαν.
Ο Γιώργος Νταλάρας εξέφρασε την άποψη ότι το ντοκιμαντέρ αυτό δεν πρέπει να ολοκληρωθεί, πρέπει να συνεχιστεί. Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη έκανε λόγο για μια συγκλονιστική σειρά που θα μείνει στην ιστορία. «Μπράβο στην ΕΡΤ. Μπράβο σε όλους σας» είπε η Ελένη Τσαλιγόπουλου, ενώ η Γλυκερία ανέφερε, απευθυνόμενη στους συντελεστές της σειράς, ότι συνέδεσαν με μια αόρατη κλωστή όλους τους ανθρώπους του τραγουδιού. Ο Χρήστος Νικολόπουλος μίλησε για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, ενώ η Λίνα Νικολακοπούλου εξέφρασε την ευχή «η ΕΡΤ να είναι πάντα εύρωστη ώστε να μη σταματήσει αυτή η χορηγία του καλού». Από την πλευρά του, ο Νίκος Πορτοκάλογλου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όπως και εκείνος έτσι και το τηλεοπτικό κοινό θα ενθουσιαστεί από το ντοκιμαντέρ.
Παρέστησαν και οι Γιώργος Χατζηνάσιος, Θέμης Ανδρεάδης, Μαριώ, Μελίνα Κανά, Πασχάλης, Γιάννης Ζουγανέλης, Μανώλης Φάμελλος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μάκης και Μίνως Μάτσας, Γιώργος Λεβέντης, Θέμης Καραμουρατίδης, Δώρος Δημοσθένους, Νίκος Σούλης, Κώστας Μπαλαχούτης, αλλά και η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη.
ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
Να σημειωθεί ότι όλοι οι συντελεστές αναφέρθηκαν στην πολύτιμη συμβολή του Αρχείου της ΕΡΤ. Αρχισυνταξία: Τασούλα Επτακοίλη. Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Κυριακή Μπεϊόγλου. Σύμβουλος παραγωγής: Πασχάλης Μουχταρίδης.
Ειδήσεις Σήμερα
- Όταν έπαψε να αναπνέει ο Στάλιν… – Τι έγραφαν οι ελληνικές εφημερίδες
- Αμαλιάδα: Αποκάλυψη – βόμβα από το Φως στο Τούνελ και την Αγγελική Νικολούλη
- Αλλαγή ώρας: Μην ξεχαστείτε! Πότε βάζουμε τα ρολόγια μας μπροστά
- Συντάξεις Απριλίου: Αυτές είναι οι ημέρες πληρωμής
- Αρκάς: Αφιερωμένο εξαιρετικά…
- Καιρός: Άνοιξη με υψηλές θερμοκρασίες αλλά…
- Ο υβριδικός πόλεμος των bots χτυπά την Ευρώπη – Τι είναι και πώς χειραγωγούν
- Φάκελος ενδοοικογενειακή βία: Τα κοινωνικά στερεότυπα, τα μέτρα και οι… κλειστές πόρτες – Τι λένε στο Eleftherostypos.gr Κατερίνα Παπακώστα, Γιώργος Καλλιακμάνης και η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου
- Παγκόσμια ημέρα γυναίκας σήμερα – Τι είναι και πως ξεκίνησε
- Αγίων Θεοδώρων 2025: Ποιοι γιορτάζουν και τι τρώμε