Ο Μπολσονάρου έλαβε 46,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή και ο Αντάτζι το 28,37%. Απαιτείται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψήφιων όταν ο νικητής δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων.
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την 28η Οκτωβρίου.
Ο
Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος κέρδισε καθαρά τον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή, έλαβε πάνω από τις μισές ψήφους στις Πολιτείες Σαν Πάουλου και Ρίο ντε Ζανέιρο, τις πλουσιότερες της χώρας.
Ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Φερνάντου Αντάτζι κέρδισε κυρίως φτωχές Πολιτείες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο του μέντορά του, του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει φυλακιστεί μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες που αρνείται.
Συνολικά, ο Μπολσονάρου κέρδισε στις 17 από τις 27 Πολιτείες της χώρας, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% των ψήφων στις 9.
Στην Πολιτεία Σαν Πάουλου, την πλουσιότερη και πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, έλαβε το 53% των ψήφων.
Στην Πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο, δεύτερη σε όρους ΑΕΠ και τρίτη σε πληθυσμό στη χώρα, καταγράφηκε εκλογικό τσουνάμι υπέρ του ακροδεξιού υποψήφιου: έλαβε σχεδόν το 60% των ψήφων. Ο Μπολσονάρου εκλεγόταν στο Κογκρέσο της Βραζιλίας σε αυτή την Πολιτεία επί 27 χρόνια.
Την καλύτερη επίδοσή του όμως την κατέγραψε στην Πολιτεία Σάντα Καταρίνα, όπου συγκέντρωσε 66% των ψήφων.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Η Πολιτεία Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά), η δεύτερη πολυπληθέστερη της χώρας, μοιάζει να αντικατοπτρίζει πιστότερα το αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο, με τον Μπολσονάρου να συγκεντρώνει το 48% των ψήφων και τον Αντάτζι το 27%.
Ο κεντροαριστερός υποψήφιος από την πλευρά του εξασφάλισε σχεδόν το 60% των ψήφων στην Πολιτεία Μπαΐα, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και τον τέταρτο υψηλότερο σε εθνικό επίπεδο.
Ο Σίρου Γκόμις, ο οποίος κατατάχθηκε τρίτος σε εθνικό επίπεδο με το 12,5% των ψήφων, κέρδισε μόνο στην Πολιτεία από την οποία κατάγεται, τη Σεαρά (βορειοανατολικά), κάτι που είχαν προβλέψει αρκετοί αναλυτές.
Η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία παύθηκε το 2016 από το Κογκρέσο της Βραζιλίας, δεν κατάφερε την Κυριακή να εκλεγεί γερουσιάστρια στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά).
Η Ρουσέφ, υποψήφια του Κόμματος Εργαζομένων (PT), κατέλαβε την τέταρτη θέση, με το 15,06% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, με το 97% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.
Η τελευταία δημοσκόπηση που είχε δημοσιευθεί μία ημέρα πριν από τις εκλογές και είχε διενεργηθεί από το ινστιτούτο Ibope έφερε την πρώην πρόεδρο να κατατάσσεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου.
Για πολλούς αναλυτές, πρόκειται για πανωλεθρία, ένα «σκληρό χτύπημα» από πολιτική σκοπιά για την πρώην αρχηγό του κράτους, η οποία σαρώθηκε από το κύμα των ψήφων «εναντίον του PT», από μέρους εκείνων που προσάπτουν στο κόμμα του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα την ευθύνη για τα σκάνδαλα διαφθοράς και στη Ρουσέφ κακοδιαχείριση της οικονομίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]