Μεταξύ Ιανουαρίου και μέσα Σεπτεμβρίου 38.687 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν μέσω Τουρκίας στην ΕΕ, 43% δηλαδή περισσότεροι σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Από αυτούς 36.423 πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Το ένα τρίτο εξ αυτών, δηλαδή 12.147, επέλεξαν να έρθουν μέσω στεριάς. Άλλες χώρες στις οποίες θέλησαν να κατευθυνθούν μετά την Τουρκία, ήταν η Ιταλία (1.965), η Βουλγαρία (239) και η Κύπρος (71).
Η κυριακάτικη Welt επικαλείται έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία το 45% των ανθρώπων που επέλεξαν μέσω στεριάς να κατευθυνθούν από την Τουρκία στην Ελλάδα είναι Τούρκοι και υπολογίζονται στους 5.300.
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη το 2016 προέβλεπε ότι όλοι οι νέοι πρόσφυγες και μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία και θα καταβάλλεται προσπάθεια τα κυκλώματα διακινητών να καταπολεμούνται αποτελεσματικότερα. Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα λάμβανε οικονομική στήριξη ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Υπερπλήρη κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων
Χθες η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση της με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η ΕΕ θα φανεί συνεπής απέναντι στις οικονομικές υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι υπερπλήρη και ενώ προβλέπονται συνολικά γύρω στις 9.500 θέσεις, οι άνθρωποι που φιλοξενούνται είναι 20.258.
Το hotspot στη Μόρια φιλοξενεί ήδη τριπλάσιο αριθμό μεταναστών και στη Σάμο εξαπλάσιο από αυτόν που μπορεί να εξυπηρετήσει. Ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα αλλά και πολλές άλλες έχουν επανειλημμένως απευθύνει εκκλήσεις και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών.
Πηγή: DW