Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται ένας 16χρονος έφηβος κι ένας παλαιστίνιος δημοσιογράφος που κάλυπτε τις ταραχές. Για τουλάχιστον 10 θύματα κάνει λόγο το BBC, επικαλούμενο ιατρικές πηγές.
Οι διαδηλωτές απαιτούν να επιτραπεί στους παλαιστίνιους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα εδάφη όπου κατοικούσαν παλαιότερα οι οικογένειές τους, αλλά πλέον ανήκουν στο Ισραήλ.
Περίπου 30 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, την προηγούμενη εβδομάδα. Οι διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έξι εβδομάδες. H κορύφωση θα έλθει μετά την 14η Απριλίου, που είναι 70η επέτειος από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους.
Ο ισραηλινός στρατός αντιτείνει πως οι άνδρες του άνοιξαν πυρ «σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής», κατηγορώντας τους Παλαιστίνιους ότι προσπαθούν να περάσουν τον συνοριακό φράχτη υπό την κάλυψη του καπνού που αναδύεται από φλεγόμενα λάστιχα.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προελαύνει η Ρωσία - Το Κίεβο έχασε πάνω από το 40% του Κουρσκ
Η ισραηλινή πλευρά υποστηρίζει ότι οι διαμαρτυρίες οργανώνονται από την Χαμάς, που λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημειώνει ότι εάν τρομοκράτες περάσουν τον φράχτη θα μπορούν να φτάσουν σε ισραηλινούς παραμεθόριους οικισμούς μέσα σε λίγα λεπτά.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας την καταδίκη της δράσης του ισραηλινού στρατού.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμποδίσει δύο φορές την υιοθέτηση ανακοινωθέντων που θα υποστήριζαν το δικαίωμα των Παλαιστίνιων στην ειρηνική διαμαρτυρία και θα ενστερνίζονταν την πρόταση του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες για ανεξάρτητη έρευνα πάνω στη χρήση θανατηφόρας βίας από τους Ισραηλινούς στη Γάζα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]