Η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την ελληνικότητα 18 νησιών και μίας βραχονησίδας, με τον Τούρκο πρωθυπουργό νια μιλά για γκρίζα σημεία με 132 νησιά και νησίδες!
Αρχικά το λόγο έλαβε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κατηγόρησε τον Ερντογάν για τις δηλώσεις του σχετικά με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
«Ενας άνθρωπος που έχει το αξίωμα του αρχηγού του κράτους δεν έχει το δικαίωμα να συζητά στο όρθιο τη Συνθήκη της Λωζάννης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκίας.
Θέλω να ρωτήσω τον κύριο Ερντογάν: Εκεί γιατί δεν αναφέρθηκε στα 18 νησιά; Γιατί δεν αναφέρθηκε στα 18 νησιά που είναι υπό κατάληψη; Εχουν παραβιαστεί ξεκάθαρα τα άρθρα 12 και 15 της Συνθήκης της Λωζάννης», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε ακόμη περισσότερο και κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση πως χάρισε τα 18 νησιά στην Ελλάδα!
«Tα 18 αυτά νησιά και τη μία βραχονησίδα ούτε η Λωζάννη ούτε κάποια άλλη Συνθήκη τα έχουν δώσει στην Ελλάδα.. Σήμερα στα νησιά αυτά υπάρχουν 13 στρατιωτικές δυνάμεις με 5.000 Ελληνες στρατιώτες. Αδελφέ μου (σ.σ.: Ερντογάν), πήγες στην Ελλάδα, μίλησες για τη Λωζάννη, όμως όταν ήρθε το θέμα στα 18 νησιά έκλεισες το στόμα σου. Δώσατε τα 18 νησιά, οι άλλοι εκεί εγκατέστησαν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους κι εσύ (σ.σ.: Ερντογάν) μετά πας και λες να συζητήσουμε τη Λωζάννη. Μα οι άνθρωποι ήδη έχουν ανοίξει τη συζήτηση αυτή. Εχουν καταλάβει τα 18 νησιά. Είπες τότε τίποτα; Oχι. Kαι μετά επέστρεψες στην Τουρκία σαν να μη συνέβη τίποτα».
Απάντηση
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέλαβε την ευθύνη της κυβέρνησης για να απαντήσει εκ μέρους του Ερντογάν και ο ίδιος αναφέρθηκε στις πάγιες θέσεις της Τουρκίας σχετικά με τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.
Ο ίδιος επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ: «Ο Nτεμιρέλ το 1998 είχε πει πως τα γκρίζα σημεία του Αιγαίου είναι περίπου οι 132 νησίδες ή βραχονησίδες. Δηλαδή αυτά δεν έχουν καθοριστεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Εμείς λέμε δεν σας ανήκουν. Αυτοί λένε σε μας δεν σας ανήκουν. Αυτό είναι ένα θέμα υπό αμφισβήτηση κι έτσι συνεχίζει να είναι», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Η επίκληση στον Ντεμιρέλ ήταν μια προσπάθεια του Τούρκου πρωθυπουργού να δείξει πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στο Αιγαίο και στις θέσεις της Τουρκίας από την εποχή πριν από την ανάληψη της εξουσίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP).
«Αυτό που θέλω να ξέρετε είναι πως αυτοί οι σχηματισμοί, οι βραχονησίδες, δεν έχουν ενταχθεί στη συμφωνία με την τεχνολογία της εποχής και δεν υπάρχει κάποια συμφωνία. Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική λίμνη ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι ένα σημείο προβλημάτων, όμως είναι μια θάλασσα για τη βελτίωση των σχέσεων. Η Τουρκία θα κάνει οτιδήποτε πρέπει για να μη χάσει το δίκαιο και τα δικαιώματά της», πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ.
Για Θράκη
Πάντως ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε και για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση σχετικά με την επικαιροποίηση της Λωζάννης και κατηγόρησε την Ελλάδα για την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας: «Η Ελλάδα αποφεύγει να εφαρμόσει τα δικαιώματα των ομοεθνών μας παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Λωζάννη. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης “Τούρκος”, δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων. Επομένως, πού είναι το λάθος να λέμε σε μια χώρα που δεν εφαρμόζει μια Συνθήκη κατά γράμμα ούτε στο σπίτι της, ότι “πρέπει αυτή να αλλάξει”;».
Τουρκικός Τύπος
Σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, η κεμαλική αντιπολίτευση αμφισβητεί την ελληνικότητα 18 νησιών του Αιγαίου και κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν πως τα έχει δώσει στην Ελλάδα.
Η εφημερίδα «Sozcu» σε πολλά πρωτοσέλιδά της έχει δημοσιεύσει χάρτες και δηλώσεις πρώην αξιωματούχων που ισχυρίζονται πως η τουρκική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τουρκικά νησιά στην Ελλάδα. Αλλες εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει και φωτογραφίες του Πάνου Καμμένου σε αυτά τα νησιά και έχουν γράψει πως «είναι υπό παράνομη ελληνική κατάληψη».
Και κάθε χρόνο το υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ανακοίνωση που απαντά στις κατηγορίες και αναφέρει πως «δεν έχει αλλάξει τίποτα στο καθεστώς του Αιγαίου από το 2002 και μετά».
Τα νησιά που αμφισβητεί την κυριότητά τους η τουρκική αντιπολίτευση είναι Αγαθονήσι, Οινούσσες, Ψέριμος, Φαρμακονήσι, Λέβιθα, Κίναρος, Αρκοί, Καλόλιμνος, Γυαλί, Φούρνοι, Θύμαινα, Σύρνα, Γαύδος, Ντία, Διονυσάδες, Κουφονήσι, Παναγιά, Ικαρία.
Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ
«Υποχρέωση ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου»
Απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν τα εξής: «Η ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη και απολύτως κατοχυρωμένη από το Διεθνές Δίκαιο.
»Καλό είναι ορισμένοι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες στη γείτονα να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι υποχρέωση και όχι κάτι που δύνανται να παραμερίζουν χάριν εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων. Τέλος, σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές του Γιλντιρίμ ήρθαν σε απάντηση στην κεμαλική αντιπολίτευση η οποία συνεχώς απευθύνει αβάσιμες κατηγορίες στην κυβέρνηση ότι παραχώρησε νησιά στην Ελλάδα».
Μ.Κ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου