«Αυτό σημαίνει ότι -και συμφωνούμε σε αυτό το σημείο- δεν θα υπάρξουν ούτε άτυπες ούτε επίσημες διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας, μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει το αίτημα (της χώρας) για έξοδο από την Ε.Ε.», κατέληξε.
Ο Ολάντ σημείωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος να χειριστεί η Ε.Ε. την έξοδο της Βρετανίας. «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα», τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τέσσερις προτεραιότητες για την Ευρώπη: η ασφάλεια, η ανάπτυξη, τα μέτρα για τους νέους και η φορολογική εναρμόνιση. «Η απόφαση των Βρετανών για την έξοδο της χώρας τους από την Ε.Ε. είναι μη αναστρέψιμη», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ομιλία του στη νότια Γερμανία, καλώντας το Λονδίνο να καταθέσει άμεσα το αίτημα για ενεργοποίηση των διαδικασιών εξόδου από την Ε.Ε.
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
Μετά το Brexit και αφού κάνει την αίτηση εξόδου από την Ε.Ε., η Μεγάλη Βρετανία γίνεται αυτόματα «τρίτη» χώρα, τη στιγμή που η Ελλάδα ένα χρόνο μετά το παρ’ ολίγον… Grexit, παρά το βουνό των μέτρων που έχει αναλάβει, μπορεί να δανείζεται φθηνά αφήνοντας για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τις σοβαρές συνέπειες της διάσπασης της Ενωσης.
Αυτό το οξύμωρο σχήμα τόνιζαν πηγές της Κομισιόν μια μέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα με απούσα τη Μεγάλη Βρετανία σε μια από τις συνεδριάσεις. H επιτροπή θα προσέλθει στη Σύνοδο με σταθερή τη θέση που εξέφρασε από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Οτι το «όχι» του δημοψηφίσματος παραμένει όχι, χωρίς επίσημο αίτημα για έξοδο της Μ. Βρετανίας δεν ξεκινά καμία διαπραγμάτευση και ότι η Επιτροπή, αν η αίτηση δεν γίνει μέχρι τότε, δυσκολεύεται να πιστέψει πώς θα διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση την κατάσταση στις αγορές.
Ξεκάθαρο είναι ότι μετά την αίτηση και την έναρξη της διαπραγμάτευσης η Μεγάλη Βρετανία αποκτά αυτόματα καθεστώς τρίτης χώρας με ό,τι κακό συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την οικονομία της χώρας και τους πολίτες της. Ηδη ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s μείωσε χθες το αξιόχρεο της Βρετανίας από το «ΑΑΑ» στο «ΑΑ», υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και το ρόλο της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου