Οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και οι Ισπανοί εργοδότες (CEOE) μαζί με τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας (UGT CCO) ένωσαν τις φωνές τους στο ίδιο αίτημα, καθώς μια παράταση της ακυβερνησίας στην Ισπανία θα είναι ό,τι χειρότερο για τη χώρα αλλά και την Ευρώπη την ώρα που έχει να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της, το Brexit.
Επιλέγοντας τη σταθερότητα έναντι του θολού και αντιφατικού μηνύματος των Unidos Podemos, που απέσπασαν μόλις 21,1% και δεν κατάφεραν να εκτοπίσουν από τη δεύτερη θέση τους Σοσιαλιστές (22,7%), οι Ισπανοί ενίσχυσαν θεαματικά τις ψήφους και τα ποσοστά του Λαϊκού Κόμματος (από 28,7% και 7,2 εκατομμύρια τον περασμένο Δεκέμβριο στο 33% και τις 7,9 εκατομμύρια ψήφους). Ωστόσο η αύξηση των εδρών του από 123 σε 137 δεν στάθηκε ούτε τώρα αρκετή για την αυτοδυναμία των 176 εδρών.
«Αν δεν καταφέρουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση τετραετίας τότε θα αρκεστούμε σε ψήφο ανοχής περνώντας τις μεταρρυθμίσεις μία-μία. Σε κάθε περίπτωση δεν θα απεμπολήσουμε το καθήκον μας να δώσουμε κυβέρνηση στη χώρα», τόνισε ο Ραχόι, που συμμετέχει σήμερα στην κρισιμότερη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. μετά το Brexit.
Οι Σοσιαλιστές κατάφεραν μεν να διατηρήσουν τη δεύτερη θέση, αλλά έχασαν 100 χιλιάδες ψήφους και 5 έδρες, ενώ χαμένοι βγήκαν και οι Ciudadanos, που μέσα σε έξι μήνες έχασαν κι αυτοί 380 χιλιάδες ψηφοφόρους και 8 έδρες. Η ηγεσία και των δύο κομμάτων απέρριψε το αίτημα του Ραχόι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν μια κυβέρνηση με αυτόν πρωθυπουργό, ούτε ενεργητικά ούτε με ψήφο ανοχής. Οι «Πολίτες» πάντως άφησαν ένα παράθυρο ανοιχτό, δηλώνοντας ότι θα συμμετείχαν σε έναν ευρύ συνασπισμό μαζί με το Λαϊκό Κόμμα και το PSOE. Η πύρρειος νίκη του σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσες επί του Podemos δεν τον απαλλάσσει από τις τρομακτικές πιέσεις που δέχεται από το εξωτερικό της χώρας, το εσωτερικό, αλλά και από το ίδιο του το κόμμα να μην αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίεμα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου