«Είμαι κατάπληκτος και ειλικρινά πολύ προσβεβλημένος από αυτή τη θέση» της αρχής θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, της Ντιγιανέτ, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Μάρτιν Σέφερ.
«Επιθυμώ να απορρίψω ρητά τις δηλώσεις που μοιάζουν να έχουν στόχο να στερηθεί από τον κόσμο στη Γερμανία το δικαίωμά του να ασκεί ελεύθερα τη θρησκεία του και να περιοριστεί η ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.
Η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, η Ντιγιανέτ, η οποία είναι αρμόδια για την οργάνωση της μουσουλμανικής θρησκείας στην Τουρκία, έκρινε ότι αυτό το νέο βερολινέζικο τέμενος, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις αφότου άνοιξε την περασμένη Παρασκευή, είναι «ασύμβατο» με τις αρχές του ισλάμ.
«Οι θεμελιώδεις αρχές της σπουδαίες θρησκείας μας ανατρέπονται», υποστήριξε η αρχή αυτή, η οποία διαθέτει μεγάλη επιρροή και διαχειρίζεται περίπου 900 τεμένη και ισλαμικές ενώσεις στη Γερμανία.
Ακόμη, η Ντιγιανέτ κατηγόρησε τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, ότι υπήρξε ο εμπνευστής αυτού του σχεδίου.
«Το πώς, το πού και το πότε ο κόσμος ασκεί τα θρησκευτικά του δικαιώματα δεν έχει καμιά σχέση με τα προνόμια ενός κράτους», ανέφερε από την πλευρά του ο Σέφερ, για τον οποίο το κράτος οφείλει να εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά ταυτόχρονα και την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης γνώμης.
«Η θρησκευτική ελευθερία είναι θεμελιώδες δικαίωμα, εγγεγραμμένο στο Σύνταγμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.
Αφότου άνοιξε το τέμενος Ιμπν Ρουσντ-Γκέτε σε μια συνοικία όπου στεγάζονταν στο παρελθόν τζαμιά των σαλαφιστών, οι ιδρυτές του δέχθηκαν απειλές κατά της ζωής τους, σχόλια μίσους και προσβολές, ειδικά στο Διαδίκτυο.
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
Η γυναίκα που ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη λειτουργία αυτού του τεμένους, η βερολινέζα δικηγόρος τουρκικής καταγωγής Σεϊράν Ατές, 54 ετών, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το κίνημα του Γκιουλέν.
Η Ατές, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, δεν φοράει μαντίλα. Το τέμενος που άνοιξε με κυρίως δική της πρωτοβουλία στεγάζεται σε χώρο μιας προτεσταντικής εκκλησίας. Η ίδια είναι η ιμάμης — κάτι που εναντιώνεται στην ισλαμική πρακτική.
Σε ένα βίντεο που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, η Ατές τόνισε απευθυνόμενη στους επικριτές της ότι «είναι θλιβερό το ότι όταν κάτι δεν σας ευχαριστεί, μας παρουσιάζετε σαν τρομοκράτες».
«Είναι θλιβερό ότι είστε πολύ δειλοί για να αρχίσετε έναν διάλογο μαζί μας (…) με επιχειρήματα», πρόσθεσε η δικηγόρος και ακτιβίστρια.
Η μικρή κοινότητα που ίδρυσε τον νέο χώρο λατρείας διαβεβαιώνει ότι δεν βρίσκει θέση στα συντηρητικά τεμένη στη Γερμανία και ήθελε να ιδρυθεί ένας χώρος λατρείας για τους πιστούς όλων των ρευμάτων του ισλάμ.
Οι εστίες έντασης έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, συμμάχων στο NATO. Τις δύο χώρες συνδέει εξάλλου στενά η κοινότητα των 4 εκατομμυρίων τουρκικής καταγωγής.
Ανάμεσα στα αίτια των προστριβών είναι η απαγόρευση που επιβλήθηκε σε τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία στη Γερμανία ενόψει του δημοψηφίσματος για να επεκταθούν οι εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν· η σύλληψη από τις τουρκικές αρχές του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, που έχει διπλή υπηκοότητα· και η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε μέλη της Μπούντεσταγκ να επισκεφθούν τους γερμανούς στρατιωτικούς στη βάση του Ιντσιρλίκ, όπου σταθμεύουν αεροσκάφη της Λουφτβάφε.
Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah έγραψε ότι στο τζαμί γίνονται «οι λεγόμενες προσευχές των διεστραμμένων», ενώ το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber παρουσίασε το θέμα με τίτλο «το αποκρουστικό πρόσωπο της FETO στο Βερολίνο». Οι τουρκικές αρχές αποκαλούν FETO, ή γκιουλενιστική τρομοκρατική οργάνωση, το δίκτυο οργανώσεων που συνδέεται με το τάγμα του Γκιουλέν.