Λιγούρες για τις «λάθος» τροφές
Τα τρόφιμα που καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό από άτομα με SAD περιέχουν τόσο υδατάνθρακες όσο και λίπος, όπως είναι για παράδειγμα όλα τα γλυκά.
Το περίεργο είναι ότι στην πλειονότητα των μελετών αυτή η συνεχής λιγούρα ήταν πιο έντονη τις απογευματινές ώρες, ενώ υποχωρούσε όχι μόνο με το πέρας του χειμώνα αλλά και με έκθεση σε φως.
Ωστόσο, αν και δεν εμφανίζουν όλοι αυτήν τη διαταραχή, η αυξημένη κατανάλωση γλυκών και η αύξηση των κιλών κατά τους χειμερινούς μήνες είναι συχνό φαινόμενο.
Διαλειμματική νηστεία: Η πιο πολυσυζητημένη δίαιτα - Τι να πρέπει να προσέξετε
Τέσσερις συμβουλές για να μην πέσετε στη διατροφική παγίδα της SAD
- Μην αγοράζετε όλα αυτά που ξέρετε ότι θα σας παχύνουν. Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Αν δεν υπάρχουν όλοι αυτοί οι πειρασμοί κρυμμένοι στο ντουλάπι, σίγουρα θα καταφεύγετε σε πιο υγιεινές επιλογές.
- Προτιμήστε σπιτικά σνακ. Θέλετε πολύ να τσιμπολογήσετε κάτι, αλλά παρατηρείτε ότι αυτό συμβαίνει καθημερινά και μάλλον θα πρέπει να προσέξετε λίγο τι επιλέγετε. Προτιμήστε ένα σπιτικό, υγιεινό σνακ για τσιμπολόγημα, όπως: ανάλατους ξηρούς καρπούς, λαχανικά σε ράβδους με ντιπ γιαουρτιού ή χούμους, σπιτικά τσιπς γλυκοπατάτας, γιαούρτι με μέλι και σπιτική granola, ψητό μήλο με κανέλα και μέλι, φρυγανιές με σπιτική πραλίνα.
- Πριν ανοίξετε το ψυγείο κάντε 3 ερωτήσεις στον εαυτό σας:
- Πεινάω ή μήπως διψάω; Κι όμως, τις περισσότερες φορές πίσω από μια λιγούρα κρύβεται στην πραγματικότητα η ανάγκη του οργανισμού για ενυδάτωση.
- Πεινάω ή μήπως βαριέμαι; Πολλές φορές για να καταπολεμήσουμε την ανία στρεφόμαστε στο φαγητό.
- Πεινάω ή μήπως κάτι με στενοχωρεί; Οπως είπαμε, ακόμα και μια βροχερή σκοτεινιασμένη μέρα είναι αρκετή για να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία μας. Θυμήσου, όμως, ότι η κατανάλωση γλυκών κάθε φορά που στενοχωριόμαστε δεν ανακουφίζει τα συμπτώματα, καθώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ενοχών που χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τη διάθεσή μας.
- Η κίνηση είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό. Ακόμα και αν είστε από τους ανθρώπους που βαριούνται το περπάτημα ή δεν αγαπούν και πολύ το τρέξιμο, υπάρχουν πάντα εναλλακτικές επιλογές. Ποδηλασία, παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί, πολεμικές τέχνες, αερόβια προγράμματα γυμναστικής, ακόμα και γρήγορο περπάτημα τις περισσότερες φορές της εβδομάδας, θα ενισχύσουν την αντοχή και την άμυνα του οργανισμού σας, θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος και να βελτιώσετε τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή σας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που σε βόρειες χώρες, όπως η Σουηδία, το τρέξιμο είναι καθημερινή συνήθεια για όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα τις βροχερές μέρες.
Τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη χειμερινή κατάθλιψη
Αν και το φαγητό δεν μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, ορισμένες τροφές μπορεί να ανεβάσουν τη διάθεσή σας.
- Φυλλώδη πράσινα λαχανικά:Σπανάκι, λάχανο, σέσκουλο και μαρούλι περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Είναι τροφές που βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών του στρες και του κύκλου του ύπνου.
- Βιταμίνη C και φυλλικό οξύ:Η συμπερίληψη φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια, ανακουφίζει την κούραση και βελτιώνει τη διάθεση. Τα φρούτα που περιέχουν φυλλικό οξύ, όπως τα κεράσια και τα σκούρα μούρα, είναι επίσης ευεργετικά.
- Μαύρη σοκολάτα:Τα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών -ένα αντιοξειδωτικό στις μαύρες σοκολάτες- συνδέονται με ανεβασμένη διάθεση. Οι μαύρες σοκολάτες μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων σεροτονίνης.
- Μπανάνες:Περιέχουν συνδυασμό πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως μαγνήσιο, κάλιο, τρυπτοφάνη, φώσφορο και σίδηρο, καθιστώντας τες ιδανικό φρούτο για την ανύψωση της διάθεσης.
- Ξηροί καρποί:Τα φιστίκια πεκάν, τα καρύδια και τα αμύγδαλα περιέχουν μαγνήσιο, που βοηθά στην ανύψωση της διάθεσης, αλλά και στη μείωση της κούρασης και της αϋπνίας.
- Ψάρια:Τα ψάρια, όπως ο σολομός, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη βελτίωση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η βιταμίνη D συμβάλλει στην αντιστάθμιση της φυσιολογικής ανεπάρκειας που παρατηρείται τον χειμώνα, λόγω μειωμένης έκθεσης στο ηλιακό φως.
Ειδήσεις σήμερα
Πόσο κρέας θα καταναλώσει ένας κρεατοφάγος στη ζωή του;
Τηλεοπτική πρεμιέρα της κινηματογραφικής αποτυχίας της ταινίας για τη ζωή του Αχμέτ Σαδίκ
Κέρκυρα: Σώθηκε μια τουρίστρια που έπεσε σε πηγάδι στο Κανόνι
Πώς θα ξαναγίνουμε νέοι: Πέρασε 100 μέρες κάτω από το νερό και έγινε νεότερος κατά… 20 χρόνια