Τζίντζερ: Το τζίντζερ φαίνεται να έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτες που χρησιμοποιούν θεραπείες με τζίντζερ υποδηλώνουν μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 6mmHg και μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2mmHg για άτομα κάτω των 50 ετών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το τζίντζερ περιέχει συστατικά που αναστέλλουν τα ένζυμα μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ACE), μειώνοντας την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία.
Μαϊντανός: Ο μαϊντανός περιέχει μια ποικιλία ενώσεων, όπως βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, που μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή αντιοξειδωτικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την LDL (κακή) χοληστερόλη, παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι ο μαϊντανός μείωσε τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση λειτουργώντας σαν αναστολέας διαύλων ασβεστίου, που βοηθά στη χαλάρωση και στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.
Βασιλικός: Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε ευγενόλη. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η ευγενόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενεργώντας ως φυσικός αναστολέας διαύλων ασβεστίου. Οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου εμποδίζουν την κίνηση του ασβεστίου, συμβάλλοντας στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, στην αραίωση του αίματος, το οποίο με τη σειρά του βοήθησε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Θυμάρι: Το θυμάρι είναι ένα γευστικό βότανο γεμάτο με πολλές υγιεινές ενώσεις. Το ροσμαρινικό οξύ είναι μια τέτοια ένωση. Έρευνες το έχουν συνδέσει με πολλά οφέλη, όπως η μείωση της φλεγμονής και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς και η αύξηση της ροής του αίματος. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης (25, 26). Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η λήψη ροσμαρινικού οξέος βοήθησε σημαντικά στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης αναστέλλοντας το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE). Το ACE είναι ένα μόριο που στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Έτσι, η αναστολή του μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Άλλες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η λήψη εκχυλίσματος θυμαριού μείωσε τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η ολική χοληστερόλη, η LDL (κακή) χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και η αρτηριακή πίεση.
Κανέλα: Η κανέλα φαίνεται να βοηθά στη διαστολή και τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια ανασκόπηση 9 μελετών συμπεριλαμβανομένων 641 συμμετεχόντων έδειξε ότι η λήψη κανέλας μείωσε τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 6,2mmHg και 3,9mmHg, αντίστοιχα. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν ισχυρότερο όταν οι άνθρωποι έπαιρναν κανέλα με συνέπεια για 12 εβδομάδες. Επιπλέον, μια ανασκόπηση 3 μελετών συμπεριλαμβανομένων 139 συμμετεχόντων με διαβήτη τύπου 2 εξέτασε τα αποτελέσματα της λήψης κανέλας. Όσοι έπαιρναν 500–2.400mg κανέλα ημερησίως για 12 εβδομάδες παρουσίασαν μέση μείωση 5,39mmHg στη συστολική αρτηριακή πίεση και 2,6mmHg στη διαστολική αρτηριακή πίεση.
Κάρδαμο: Είναι γεμάτο με διάφορα αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 20 ενήλικες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση διαπίστωσε ότι η λήψη 3 γραμμαρίων σκόνης κάρδαμου καθημερινά μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση, μειώνοντάς την κοντά στο φυσιολογικό εύρος. Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα υποδεικνύουν ότι το κάρδαμο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης δρώντας ως φυσικός αναστολέας διαύλων ασβεστίου και διουρητικό, που βοηθά στην απομάκρυνση της συσσώρευσης νερού μέσω της ούρησης.