Η ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα για τους ενήλικες ανέρχεται στα 1.000 mg ασβεστίου. Τι γίνεται, όμως, εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, είστε vegan ή απλά δεν σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά; Φυσικά, θα μπορούσατε να επιλέξετε κάποιο φαρμακευτικό συμπλήρωμα ασβεστίου. Η, απλώς, να επιλέξετε κάποιες από τις παρακάτω τροφές που είναι πλούσιες στο πολύτιμο αυτό στοιχείο.
- Λευκά φασόλια. Ενα φλιτζάνι λευκά φασόλια περιέχει 190 mg ασβεστίου. Ακόμη πρόκειται για μία τροφή γεμάτη ενέργεια που περιέχει φυτικές ίνες και είναι πλούσια σε σίδηρο. Επειδή όμως έχει την τάση να προκαλεί κοιλιακό πρήξιμο και αέρια, δεν συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
- Σολομός. Μισή κονσέρβα περιέχει περίπου 230 mg ασβεστίου. Το ασβέστιο βρίσκεται και στα κόκαλα του σολομού. Καλό είναι να καταναλώνονται μαζί με τη σάρκα του ψαριού. Η διαδικασία επεξεργασίας του σολομού μαλακώνει το κόκαλο και διευκολύνει την κατάποσή του, χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση του ψαριού.
- Σαρδέλες. Περίπου 7 σαρδέλες περιέχουν 320 mg ασβεστίου. Επίσης είναι τροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D.
- Αποξηραμένα σύκα. Οκτώ αποξηραμένα σύκα περιέχουν περίπου 110 mg ασβεστίου. Επιπλέον είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
- Λαχανίδα. Δύο φλιτζάνια κέιλ ή λαχανίδα δίνουν 190 mg ασβεστίου ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
- Μαυρομάτικα φασόλια. Μισό φλιτζάνι μαυρομάτικα φασόλια περιέχουν περίπου 190 mg ασβέστιο, κάλιο και φολικό οξύ.
- Αμύγδαλα. 20 αμύγδαλα δίνουν περίπου 70 mg ασβεστίου. Περιέχουν επίσης κάλιο, βιταμίνη Ε και σίδηρο.
- Πορτοκάλι. Ενα μέτριο πορτοκάλι δίνει περίπου 65 mg ασβεστίου και βιταμίνη C.